Győr+
2013.03.02. 12:25

Horváth ezredes öt éve Győr kapitánya

Az eredményes és jó munka alapja a stabil vezetés és stabil állomány – vallja Horváth Csaba ezredes, akit immár öt éve, 2008. február 1-jén neveztek ki Győr rendőrkapitányává. Az elmúlt időszakot összegezte lapunknak.

Milyen problémákkal találkozott Győrben, amikor átvette a kapitányság irányítását?

 

Voltak olyan problémák, amelyek magából a nagyvárosi helyzetből adódtak, gondolok itt elsősorban a Kálóczy téri helyzetre. Azt úgy sikerült megoldani, hogy mindenki tette a magáét: az önkormányzattal összefogva térfigyelő kamerákat helyeztettünk el, átalakult a környezet, korszerű lett a világítás és sűrítettük a járőrszolgálatot. Öt éve minden szerdán, pénteken és szombaton folyamatos a rendőri jelenlét, újabban pedig mozgóőri szolgálatot működtetünk a területen. Ez nem azt jelenti, hogy megszűntek a bűncselekmények, de nagyon háttérbe szorultak. Ebbe a polgárőrök is besegítettek.

 

Hogyan jellemezné a város bűnügyi helyzetét?

 

Győrnek az a hátránya, ami az előnye is: az ország egyik leggazdagabb régiójának gazdag városa. Ezzel az utazó bűnözés célpontja is. A bűnelkövetők negyven százalékát és az ezzel való küzdelemhez köthető feladatokat ők adják. A legtöbb sorozat-bűncselekmény mind messziről jött elkövetők számlájára írható.

 

A bűnmegelőzésben milyen előrelépéseket tettek?

 

A nagyobb erőket a városra kell koncentrálnunk, itt történik a legtöbb esemény. Segíti a munkánkat az országos szinten is a legjobbnak mondható, kilencven kamerából álló térfigyelő rendszer, valamint a rendszámfelismerő rendszer. Fontosnak tartom, hogy fokozottabb rendőri jelenlétet tudunk biztosítani a fesztiválok idején, szeptember óta mozgóőri szolgálatot látunk el.

 

Kikkel működnek együtt?

 

Az önkormányzat jelentősen támogatja a kapitányságot, komoly segítséget kapunk mind technikai, mind személyi területen. De a katasztrófavédelemmel, tűzoltósággal, a NAV vámszerveivel, a polgárőrséggel is jó a kapcsolatunk, velük több jelentős akciót hajtottunk végre. Elmondhatom, az elmúlt években a városban olyan rendkívüli esemény nem történt, ami különösen negatív emlékképet hagyna az emberekben. Meg kell említeni, hogy felderítetlen emberölés tíz éve nem volt.

 

Milyen kihívások elé néz a kapitányság?

 

A legfontosabb, hogy még erősítsünk a polgárok biztonságérzetén, hogy minél jobban reagáló rendőröket lássanak. Feleslegesen ne zaklassuk a lakosságot, de ha fel kell lépni a szabálysértőkkel szemben, akkor differenciáltan intézkedni kell. Magyarországon belül megindult egy belső migráció. Az ide letelepedőkkel együtt bűnözők is érkeznek. Erre fel kell készülni. A huszonegyedik század technikai eszközeit be kell vetni a reagálóképesség növeléséhez. A technika azonban mit sem ér, ha nincs megfelelően képzett emberanyag. Mindent megteszünk, hogy a fiatal állomány képzett legyen és kulturáltan oldja meg a feladatokat, amit az állampolgárok elvárnak.

 

Gy. P.

Fotó: O. Jakócs Péter