Győr+
2013.03.06. 11:11

Hulladékégető: A szabályok betartását várja el az önkormányzat

A Bácsai Hulladékégető ügyében a győri önkormányzat a szabályok teljes körű betartására hívja fel a figyelmet, a kapacitásbővítést pedig elutasítja.

A hulladékégető működését a szakhatóság még 2012. év végén függesztette fel, jelenleg égetés az üzemben nem történik. Ezzel kapcsolatban Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott, az égetővel kapcsolatban hosszú évek óta érkeznek lakossági bejelentések, panaszok. Az önkormányzatnak nem célja az, hogy cégeket zárasson be, de a szabályos működést mindenkitől megköveteli, kifejezetten akkor, ha ez a lakosság egészségét is érintheti. A polgármester köszönetet mondott a Zölderő Egyesületnek azért a munkáért, amit ebben az ügyben önként végeztek.

 

 

Dr. Lipovits Szilárd jegyző hozzátette, a vállalkozás kapacitásbővítési kérelmét (8000 tonnáról 12000 tonnára bővítene az égető) szintén elutasította első fokon a hatóság. Ehhez egyébként a jegyző sem járult hozzá, egyrészt azért, mert a Helyi Építési Szabályzat szerint a 2005-ben engedélyezett feldolgozási kapacitás tovább nem növelhető, másrészt pedig mert a beadvány nem vizsgálja, hogy a bővítés milyen hatással bírna az üzem szomszédságában lévő természeti védelem alatt álló területre.

 

 

Bárány István a terület önkormányzati képviselője kifejtette, a bácsai részönkormányzat és a Zölderő Egyesület álláspontja, hogy az égető nem bővíthető, sőt a jelenlegi kapacitáson folytatott működés sem fogadható el az alkalmazott technológia változatlanul hagyása mellett, ezért komplex környezetvédelmi felülvizsgálatot javasolnak az égető működése tekintetében.

 

Dr. Sík Sándor Győrszentiván városrész önkormányzati képviselője hozzáfűzte, mivel a kertvárosi rész éppen abban a sávban helyezkedik el, ahová az uralkodó szélirány a keletkező szennyeződést is hordhatja, ezért a kapacitásbővítést ők sem támogatják. Borkai Zsolt a tájékoztatót azzal zárta, az önkormányzat a lakosság érdekében szabályos működést vár el minden vállalkozástól.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter