Győr+
2013.03.21. 14:22

Újraöntik az ellopott győrújbaráti Liszt-mellszobrot

Hamarosan újraöntik és májusban fel is avatják azt a Liszt Ferenc-mellszobrot, amelynek eredetijét tavaly augusztusban lopták el Győrújbarátról - közölte az MTI-vel csütörtökön a település polgármestere. A tetteseket időközben elfogták.

Juhászné Árpási Irma, a Győrhöz közeli település vezetője elmondta, hogy ugyanoda kerül vissza a műalkotás, ahonnan azt augusztus 28-ra virradó éjjel ellopták, de az új az eredetinél nagyobb lesz: arra a következtetésre jutottak ugyanis, hogy így jobban érvényesül majd a faluközpontban.

A polgármester közlése szerint a 2011-ben – Liszt Ferenc születésének bicentenáriumának évében – felavatott alkotást újraöntésében Lebó Ferenc szobrászművész nyújt segítséget az alkotónak, F. Csapó Irénnek. Az újraöntés nem jelent költséget a település számára, mivel a számlát a térség egyik hulladék-újrahasznosítással foglalkozó vállalkozása állja. A cég korábban egymillió forintos nyomravezetői díjat is kitűzött a mellszobor előkerítése érdekében.

Horváth Csaba ezredes, Győr rendőrkapitánya csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elfogták azt a két szlovákiai férfit, aki augusztusban Győrújbarátról ellopta a szobrot. A gyanúsítottak Szlovákiában akarták eladni a szétvágott mellszobor darabjait, de mivel nem találtak rá vevőt, szétszórták őket. Egyetlen töredék, az orr- és szemrész került elő.

 

(MTI)