Győr+
2013.03.27. 16:16

Középkori séta a fénykúton át

Hét hónapja szentelték fel Pannonhalmán az angol építész, John Pawson tervei alapján teljesen felújított és tereiben újraértelmezett bazilikát, rövidesen pedig megnyílik az új bejárati épület is a monostorban az egyéni látogatók előtt.

Pannonhalma 1996 óta a világörökség része, látogatói között csehek, szlovákok, osztrákok, németek, japánok is megtalálhatók. Ez az érdeklődés örömteli kötelezettséget ró a bencés rendre, mely Szent Benedek regulája szerint Krisztusként fogadja a látogatókat.

Szakrális és építészeti értékei megkapó gazdagságának bemutatósához az Európai Unió és a magyar állam 600 millió forint támogatást nyújtott a pannonhalmi főapátságnak. A komplex turisztikai fejlesztésre kiírt pályázat összegéből igazán izgalmas értékek születtek Szent Márton hegyén.

 

Várszegi Asztrik püspök-főapát szerdán mutatta be a látogatókat is szolgáló újdonságokat, s ő köszönte meg a fejlesztésben, építésben közreműködők munkáját.

A legnagyobb ívű értékteremtés a XIII. század elején gótikus stílusban épült bazilika spirituálisan, funkcionálisan és építészetileg is alaposan átgondolt felújítása. Nem volt kockázatmentes ez a felújítás, hiszen nem lehetett pontosan tudni, hogyan fogadják majd a látogatók és az ott élő szerzetesközösség a terek újraértelmezését, az anyaghasználat egyszerűségét.Az építészeti szaklapoktól az egyházi személyiségeken át a turistákig szinte mindenkinek egyértelműen tetszett az eredeti értékeiben megújult bazilika.

 

A munkálatok során mindvégig szem előtt tartották, hogy a szerzetesközösség által rendeltetésüknek megfelelően használt monostori épületek különböző korok üzenetét őrzik. Meg akarták mutatni a sokféleségben megvalósuló egységet is.

Hortobágyi Cirill perjel utalt arra: a fő szempont a templom szerzetesi karakterének a visszaállítása volt, hiszen a bazilika a Pannonhalmán élő bencés közösség otthona, közös imádságának a helyszíne. A templom történelmi terének újraértelmezését is magával hozta a felújítás.

Visszaállították a monostor szívének szerzetesi karakterét, ónixxal jelzett beavatási utat alakítottak ki, a keleti körablak pedig Krisztus második eljövetelét jelzi. Kikerült a bazilikából a Szent Márton ábrázoló ólómüveg, s Stornó Ferenc diszes, ám a milliőbe nem illő szószéke is.

 

A liturgikus tárgyak ónixból készültek, a bútorok tömör diófából. Az egész felújítás során egyszerű, ám nemes anyagokat használtak.

A monostorba eddig a Kosaras-dombi fogadó épületen át csoportos vezetéssel lehetett csak bejutni. Rövidesen azonban már a várköpeny oldalán futó erdei sétányról, az új látogatói bejáraton át is megközelíthető lesz a főapátság. Aki itt tér be a monostorba, az egy fénykút segítségével láthatja a középkori várfal egy darabját is.

Az Audio-Guide fülhallgatós rendszer segítségével pedig önállóan járhatják majd végig a monostor nevezetességeit.