Győr+
2013.03.27. 16:36

Elkészült a Lajta veszély- és kockázati térképe

Elkészült a Lajta veszély- és kockázati térképe - közölte a szerdai győri projektzáró sajtótájékoztatón az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Németh József elmondta: az Országos Vízügyi Igazgatósággal együtt vettek részt az összesen 3,1 millió eurós cseh-magyar-osztrák-szlovák munkában, amelynek során 2008 és 2010 között előkészítették, 2010-től pedig végrehajtották a projektet. Ennek során négy folyó – a Duna, a Lajta, a Morva és a Thaya – ezen országokban futó szakaszait mérték fel.

A Lajta magyarországi szakasza rövid, de vízhozama széles határok között mozog, esetleges áradása pedig 38 ezer ember lakóhelyét veszélyeztetheti Bezenyén, Hegyeshalomban, Levélen, Mosonmagyaróváron és Rajkán. Ráadásul a terület sajátosságai miatt 2009-ben az is előfordult, hogy a mederből Ausztriában kiömlő víz jelent meg Magyarországon, a gát települések felőli oldalán – tette hozzá az igazgató.

Megjegyezte: felmérésük azt mutatja, hogy egy harminc évente bekövetkező legsúlyosabb árvíz mintegy három és félmillió eurós kárt okozhat ezen a szakaszon; a háromszáz évenként megismétlődő méretű ár a jelen helyzetben 40 milliós kárt is előidézhet.

Németh József elmondta, hogy az uniós árvízi irányelv előírása szerint a tagállamok folyóinak veszély és kockázati térképét 2013, az ezekből következő intézkedési terveket 2015 végére kell elkészíteni.

 

(MTI)