Győr+
2013.03.30. 11:28

Híd a jövőbe

A város északnyugati szegletétől a központ felé haladva a kettes számú választókörzetet a történelmi belváros és Révfalu városrészek nyugati fele, valamint Győr-Újváros egy része teszi ki.

Győr ezen területe soha nem látott mértékű fejlődésen megy keresztül napjainkban. A belvárosi rehabilitáció révén átalakul a történelmi városrész, Révfaluból elég csak az egyetem teljes megújulását és a Jedlik híd városrészeket összekötő szerepét említeni. Újváros esetében a szociális város rehabilitáció keretében megújuló Kossuth utcai épületeket, az új szociális szolgáltatásokat, az iskola és a templom felújítását és a Bercsényi liget teljes átalakulását említhetjük. A három terület tehát együtt fejlődik, és a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészítése további fejlődési lehetőségeket teremt a térségnek.

 

Horváth Péter, a Révai Miklós Gimnázium igazgatója ugyan nem a belváros szülötte, ám 14 éves kora óta szorosan kötődik a területhez, hiszen előbb a Győr legnívósabb iskolájaként emlegetett intézmény diákja, tanára, majd igazgatója lett. Úgy látja, Győr belvárosa speciális, hiszen az utazók egyből ide érkeznek, amely történelmi és szakrális emlékeivel nem véletlenül olyan vonzó a turisták számára. Különlegessé teszi a két folyó összefolyása is, amely a jövőben további turisztikai és közlekedési lehetőségeket biztosít.

 

„Iskolánk az idén kettős jubileumot ünnepel, hiszen a 225. tanévünkben járunk, az épület pedig 120 éve épült. Arra törekszünk, hogy szervesen részt vegyünk a város életében, a belváros egyik fontos építőköve legyünk, ezért is maradunk hűek Révai szelleméhez, ezért járunk az elődök által kijelölt úton.”

 

Dr. Filep Bálint egyetemi adjunktus amikor 1999-ben megkezdte tanulmányait Győrben, még nem gondolta, hogy ennyire megérinti majd ez a város. „Most, 14 év távlatából azt mondhatom, hogy Győr, azon belül is Révfalu az igazi otthonom, ahová mindig jó hazatérni. Miután 2009-ben megszületett a nagyobbik lányunk, a feleségemmel egy csendes, kertvárosi övezetet kerestünk, ahol jó a levegő, ahol a gyereket aggodalom nélkül kiengedhetjük az utcára. Fontos szempont volt a belváros és persze az egyetem közelsége, így esett a választásunk Révfalura. Nagyon szeretünk itt élni, ahol a játszóterek szépen felújítottak, a környék pedig szabadtéri sportolásra is alkalmas. Öröm számomra, hogy a Széchenyi-egyetem a városrész meghatározó központjává nőtte ki magát. A fejlesztések egy olyan sokszínű multikulturális tudásközpontot hoztak létre, amely országos szinten is példaértékű.

 

Vidos Tibor, az Újvárosi Polgárőrség vezetője itt született, és egy belvárosi kitérőt követően 28 éve visszaköltözött a városrészbe, mert számára a történelmi Újváros Győr legszebb része.

„Kétszáz éve a tehetősek éltek itt, nem véletlen, hogy itt áll hazánk második legnagyobb zsinagógája, és a többi templom mérete is a gazdagságra utal. Sajnos az előző rendszer tönkretette ezt a csodás városrészt, ezért is fontos, hogy elkezdődhet az újvárosi rehabilitáció, amely az épületek megújítása mellett a szociális kérdésekre is fókuszál.” Polgárőr szemmel úgy látja, napjainkban nagy szükség van a civil összefogásra, a civil kezdeményezésekre, amelyekből a városrészben nincs hiány.

Hozzátette, a rendőrséggel, a közterület- felügyelettel és más szervekkel összefogva dolgoznak a közbiztonság további javításáért.

 

Fekete Dávid, a terület önkormányzati képviselője születése óta a Belvárosban él. Itt járt általános, majd középiskolába is: „Az általam is képviselt három városrész az a terület, amelyhez Győrön belül a leginkább kötődöm. Belvárosi gyerekként rengeteget jártam a hangulatos kis utcákat, és ha a városházánál kötöttem ki, mindig álmélkodva néztem ezt a csodálatos és monumentális épületet. Akkor még gondolni sem mertem, hogy egyszer majd itt fogok dolgozni, pláne, hogy munkámmal a várost és szeretett városrészemet szolgálhatom. Révfalu szintén közel áll a szívemhez. Jelenleg is a Széchenyi-egyetem PhD-hallgatója vagyok, ezért különösen is örömteli volt látni a campus teljes megújulását, azt a fejlődést, ahogy egyetemünk 21. századi technikával rendelkező alma materré, a város életében kiemelt szerepet játszó szellemi központtá változott.

Részönkormányzati vezetőként Újvárosban is sokat tartózkodom, és büszkeséggel tölt el, hogy alakítója lehetek annak a projektnek, amelynek keretében ez a jelentős történelmi értékekkel bíró településrész megújul. A terület képviselőjeként nagy öröm számomra, hogy a három városrész ilyen dinamikus fejlődésen megy keresztül. A Dunakapu tér és a kapcsolódó utcák megújulása, a Király utca tervezett teljes átalakulása tovább emeli belvárosunk szépségét, turisztikai vonzerejét. Az újvárosi rehabilitáció révén Győr egy kissé megkopott része nyeri vissza régi fényét, ahol az épületek felújítása mellett szociális és közbiztonsági programok indulnak.

 

A projekt keretében fokozódik a rendőri jelenlét az utcákon, a Kossuth utca 19. szám alatt pedig új rendőrségi iroda is létesül. Révfaluban az egyetem bővülése mellett a Jedlik Ányos híd és a hozzá kapcsolódó útépítések nyitottak új irányt a fejlődésnek. Bízom benne, hogy az itt élők érzik a beruházások jótékony hatásait. Úgy látom, Győr élhető, de dinamikusan fejlődő város, és büszkeséggel tölt el, hogy képviselőként, valamint alpolgármesterként szerepet vállalhatok a városunk életét hosszú évtizedekre meghatározó fejlesztések alakításában. Ezzel Győrt, egyben az általam képviselt városrészeket is segíthetem. A 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódó beruházások szintén kihatással vannak lakókörnyezetünk és az egész város fejlődésére. Azt szeretném, ha az itt élők átéreznék, hogy városunk napjainkban milyen jelentős gyarapodáson megy keresztül, mert ez minden győri közös sikere!”

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter