Az ETO nagy gólokkal győzte le a Diósgyőrt

Győr+
2013.03.31. 20:26

Varga és Völgyi góljainak köszönhetően továbbra is magabiztosan menetel a bajnoki cím felé a Pintér-legénység.

A Győri ETO FC hazai pályán Varga Roland és Völgyi Dániel góljaival legyőzte a tavasz kezdetén a dobogó elérését megcélzó Diósgyőr együttesét az NB I 21. fordulójának záró mérkőzésén, ezzel továbbra őrzi a 2012–2013-as bajnoki idény második fordulója óta tartó veretlenségét és megerősítette vezető helyét a táblázat élén.

 

A közvetlen riválisok közül az MTK és a Videoton is nyerni tudott a hétvégén, így maradt a győri zöld-fehérek kilencpontos előnye a második helyezett fővárosi kék-fehérekkel szemben. A Ferencváros Eger elleni győzelme (4–0) és a Debrecen Újpesttel szemben elszenvedett hazai veresége (0–1) az jelentette, hogy a két együttes helyet cserélt a 4. és az 5. pozícióban, a téli szünetben jelentősen megerősödött FTC nagy lendülettel tapad a dobogóra.

 

A Győr Diósgyőr elleni mérkőzése húsvét vasárnapján az időjárás szeszélye és az ETO Parkra zúdult nagy mennyiségű csapadék következtében kisebb veszélybe került, de a pályamunkások kitartó munkájának köszönhetően Solymosi Péter játékvezető alkalmasnak találta a játékra győri centerpálya gyepszőnyegét, így nem maradt el a mérkőzés, amelyről győri oldalon Koltai Tamás és Nemanja Andric hiányzott sérülés miatt.

 

Az első félidő győri sóhajjal és vendég helyzettel kezdődött, a Diósgyőr spanyol légiósa, José Luque került helyzetbe a jobb oldalon, de inkább erős, mint jól helyezett lövését Stevanovic kapus szögletre ütötte.

 

Az extrém körülmények és a pálya talaja nyújtotta lehetőségekre elsőként Varga Roland érzett rá, a fiatal győri támadó egy jó 30 méteres lövéssel próbálta meglepni Ribánszki kapust, s terve sikerrel is járt, a diósgyőri hálóőr előtt megpattant lövés – végül, ha szerencsés körülmények között, de – utat talált a kapuba. 1–0


A gól kifejezetten nem tett jót a találkozónak, az ETO a vezetés tudatában a biztonságra törekedett, a Diósgyőr pedig egy-egy veszélyes elfutáson kívül nem tudott igazi gólveszélyt felmutatni. A vendégektől Rudolf Gergely és Tisza Tibor, a hazai oldalon Pátkai Máté próbálkozásait jegyezhettük fel, de az eredmény nem változott a szünetre.

 

A második félidő kezdetén Elek Ákos egy ügyes összjátékot követően akár egyenlíthetett is volna a vendégeknek, de a tizenhatos vonaláról a kapu közepét találta el, nem okozott gondot Stevanovic-nak.

 

A következő percekben egy kényszerű csere nehezítette Pintér Attila vezetőedző dolgát, Pátkai Máté Seydivel való ütközése után nem tudta folytatni a játékot, helyére Nikola Trajkovic állt be a középpálya közepére. Nem is kellett sokáig várni a győri légiós első helyzetére, de Kamber kiváló kiugratása után belebonyolódott a cseleibe, akárcsak egy támadással korábban Rudolf Gergely a másik térfélen.

 

A mérkőzés nyugodt mederben csordogált tovább, majd húsz perccel a lefújás előtt jött a nagy gólok győri felelőse, Völgyi Dániel és egy Kádár-szabálytalanságot követő szabadrúgásból (22 méterről) nagyszerű gólt tekert Ribánszki kapujának bal felső sarkába, ezzel – bár még bőven volt idő hátra – gyakorlatilag eldöntötte a három pont sorsát a motiváltan, de kapura veszélytelenül futballozó Diósgyőr ellen. 2–0


A hátralévő percekben az ETO magabiztosan, megfontolt játékkal őrizte kétgólos előnyét, Pintér  Attila pedig cserékkel frissítette csapatát: a szeptember óta először kezdő Kornaveter helyére Pilibaitis állt be a 77. percben, a 84. minutumban Tarmo Kinket Dudás Ádám váltotta.

 

Esemény maradt az utolsó percekre is: a mérkőzés egészében – a szó jó értelmében – agresszíven játszó magyar válogatott kerettag Elek Ákos egy csúnya rátartást követően megkapta második sárga lapját Solymosi játékvezetőtől, így a vendégek tíz emberrel fejezték be a találkozót

.

Az ETO győzelmével továbbra is biztosan menetel a bajnoki cím felé, nyolc fordulóval a szezon vége előtt kilenc ponttal vezeti a táblázatot. A győriek hazai teljesítménye is imponáló és kiemelkedő a jelenlegi szezonban, a miskolciak legyőzésével tízedik hazai mérkőzésén nyolcadik győzelmét aratta a Pintér-legénység, 24 rúgott és mindössze 7 kapott gól az ETO neve mellett a hazai táblázaton.

 

A következő (22.) fordulóban az ETO Pécsre látogat, nem kell kiemelni, ismét az újabb három bajnoki pont reményében.

 

Kerényi Ervin

fotó: eto.hu