Győr+
2013.04.14. 07:10

Felpezsdül a kisalföldi lovas élet

Az idei Kisalföld Vágtát, a Nemzeti Vágta előfutamát több izgalmas elem is színesíti: a hivatalos versenyfutamokon túl lesznek westernszámok, hangsúlyt kap a hagyományőrzés, és az egész országból, illetve a határon túlról várnak lovasokat, hogy egy nagy pünkösdi lovastalálkozóvá váljon az idei rendezvény a győr-gyirmóti Rodeo Ranchen május 17–19-én.

„Számos újdonság várható a Kisalföld Vágtán, külön versenyszámokkal készültünk a különböző stílusok képviselőinek” – mondta el Tóth Szilárd főszervező. A hagyományőrzők betyár-,huszár-, karikás ostoros és íjászversenyen mérhetik össze tudásukat. A westernlovasoknak például trail, cowboy race ügyességi-gyorsasági versenyt és westernvágtát rendeznek. A sebesség szerelmesei a hivatalos vágta-futamokon túl kamasz, póni és tarka vágtán állhatnak rajthoz. A fogattal indulók akadályhajtásban, fogatvágtán és terep-krossz hajtásban mérkőzhetnek meg egymással.

„2013 a Kisalföld Vágta életében mérföldkőnek számít: idén először lovastalálkozót is rendezünk, közös programra hívjuk a hazai és a határokon túl élő lovasokat stílustól, szakágtól függetlenül” – számolt be Tóth Szilárd.

 

Hozzátette, az ország legismertebb lovastalálkozója az alföldi Nyeregszemle, most a nyugat-magyarországi régió lovasai is lehetőséget kapnak, hogy megismerjék egymást, játékos versebálják tudásukat, majd este a tábortűz mellett megosszák egymással lovas élményeiket, új barátokra találjanak. „Mutassuk meg, hogy a Kisalföldön is pezseg a lovas élet, és képesek vagyunk a közös cél, a lovas hagyományaink népszerűsítésének érdekében összefogni!

 

Legyél te a Kisalföld Sztárja!

Természetesen idén sem maradhat el a tavaly nagy sikert aratott Kisalföld Sztárja zenés-táncos tehetségkutató a győr-gyirmóti Rodeo Ranchen. A versenyre bárki jelentkezhet, aki elmúlt 6 éves. „Várunk szólóénekeseket, együtteseket, hangszervirtuózokat, profi vagy amatőr táncosokat, csoportokat, hogy megtaláljuk a Kisalföld Sztárját!” – hívta fel a figyelmet Tóth Szilárd.

Két kategóriában lehet indulni: 6–14 éves korig várják a „juniorokat”, 14 éves kortól pedig a nyitott kategóriába kerülnek a fellépők. A nevezési díj szóló fellépő esetén 2.000 forint, együtteseknek 5.000 forint. Az elődöntőt a Kisalföld Vágta első napján, május 17-én tartják, két számmal kell készülni a fellépőknek. A zsűri szavazatai alapján továbbjutók a másnapi döntőn mutathatják meg tudásukat az 50.000 forintos ajándékért, illetve 200.000 forint fődíjért. Ekkor már a közönség dönti el, ki nyerje el a Kisalföld Sztárja címet! A vágta záróestéjén pedig gálát tartanak, ahol a nyertesek is fellépnek.

A versenyre az [email protected] e-mail címre várják a jelentkezéseket május 10-ig.

 

Zoljánszky Alexandra