Győr+
2013.04.14. 13:34

A Videoton sem törte meg az ETO veretlenségét

Döntetlen a dunántúli szuperrangadón, a Győri ETO egy pontjával is tovább növelte előnyét a bajnoki tabella élén.

A Győri ETO FC hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a Videoton ellen az NB I 23. fordulójának szuperrangadóján, így megőrizte immáron huszonegy mérkőzés óta tartó bajnoki veretlenségét és tizenkét pontos előnyét a tabella harmadik helyén álló Székesfehérvárral szemben. Mivel az MTK szombaton hazai pályán kikapott a Haladástól, a fővárosi együttes sem tudott közelebb férkőzni az éllovas zöld-fehér csapathoz, sőt az ETO tíz pontra hízlalta előnyét.

 

Ellentétes félidőket láthatott a győri ETO Parkba kilátogatott közel tízezer néző, amelyet a Videoton kezdett jobban, sőt a félidei szünetben akár gólokkal vezethetett volna. Kovács István, Paraiba és Álvarez voltak a vendégek legveszélyesebb játékosai az első negyvenöt perc során, de gólhelyzetben rendre eltévesztették Stevanovic kapuját, vagy éppen a 250. ETO-mezben lejátszott mérkőzését ünneplő hálóőr mentett nagyot. Varga Roland előtt is adódott egy nagy lehetőség az első félidő derekán, de a Győr házi gólkirálya sem célzott pontosan rivális kollégáihoz hasonlóan. A gólnélküli félidő inkább a túzottan biztonságra törekvő taktikát választott hazaiakra nézve volt hízelgő.

 

A második negyvenöt perce azonban stratégiát és játékrendszert is váltott a Győr, Kamber kilépett a védelem közepéből, a súlytalan Andricot pedig Pátkai válotta. Ezzel sokkal masszívabb lett az ETO középpályája, s ez a játék képén is érezhető volt: a második negyvenöt percben már nem a Vidi, hanem az ETO birtokolta többet a labdát és diktálta a találkozó ritmusát. Ennek ellenére Tóth Balázs révén (de leginkább a percekkel korábban beállt Gyurcsó Ádámnak köszönhetően) a Videoton szerezte meg a vezetést a 65. percben egy kontra végén, de az ETO nem zuhant össze, Djordje Kamber Rok Kronaveter beadásából közvetlen közelről három percen belül egyenlített.

 

 

A gyors gólváltás után sem adták fel győzelmi reményeiket a csapatok, amit a lelkes közönség nagyon élvezett, a vezetőedzők pedig bátor cserékkel támaszottak alá. Az ETO-ban a végére Dudás Ádám és Koltai Tamás is pályára lépett, de újabb gólt már nem sikerült szerezni, pedig helyzet akadt bőven mindkét oldalon. Összességében igazságos döntetlen született a magyar pályákon ritkán látható élvezetes és színvonalas mérkőzésen, amelyet jövő héten szerdán akár meg is ismételhetnek a csapatok, hiszen ismét farkaszsemet néznek, ezúttal a Magyar Kupa elődöntőjében.

 

„Igazságos eredmény született, nagyszerű volt a hangulat, jó eredményt értünk el egy kiváló Videoton ellen – összegezte a kilencven percet Lipták Zoltán, az ETO jelenlegi, a videoton korábbi középhátvédje. – Nem volt könnyű dolgunk, a Videoton nagyszerű támadókkal rendelkezik, de úgy érzem, a második félidőben sikerrel álltuk útját a támadásaiknak és szerencsére a bekapott gólra is gyorsan válaszolni tudtunk” – nyiltakozta a Sport1 televíziónak a Győr labdarúgója.

 

„Két pontot elvesztettünk, így nem lehetek elégedett – fejezte ki csalódottságát José Gomes, a fehérváriak télen kinevezett vezetőedzője a  találkozót követően.  Az első félidőben több góllal is vezethettünk volna, a második félidőben viszont az ETO kiegyensúlyozottabban játszott,  uralta a középpályát, ami megnehezítette a dolgunkat. ”

 

Olvassa el a mérkőzésről készült tudósításunkat:

 

Második félidő

 

90+2′ – Kassai Viktor hármas sípszavára véget ért a 23. forduló rangadója, izgalmas, élvezetes mérkőzést játszottak a csapatok közel tízezer néző előtt. Igazságos döntetlen született.

 

90+1′ – Pátkai Máté kap sárga lapot rúgásért.

 

90′ – Nikolic tálalt egy lapos beadást a gólszerző Tóth B. elé, aki belsővel tekertt a hosszú felé, de nem talált kaput

 

90′ – Két perc lesz a hosszabbítás.

 

89′ – Stevanovic mozdult ki rosszul egy hosszú indításra, átpattant fölötte a labda, amelyre Nikolic csapott le, de a csereként beállt csatár nem találta el kiszorított szögből a kaput. Egy emberként sóhajtott nagyot a győri publikum.

 

87′ – Gyurcsó is egy lecsúszott lövéssel operál, 18 méterről lőtt, Kronaveter egy gyors ellentámadás végén lendített húszról, fél méterrel mellé.

 

85′ – Kamber huzogatott majd tálalt Kronaveter elé, aki a tizenhatos oldaláról lőtt, de csúnyán mellé ment lecsúszott lövése.

 

82′ – Szép Dudás-Koltai összejáték a jobb szélen, utóbbi beadását Szolnoki menti szögletre. Kronaveter sarokrúgását egy újabb követi, de nem alakul ki veszély a Vidi kapuja előtt.

 

80′ – Gyurcsó Ádám végezhetett el szabadrúgást 28 méterről, a kapufa közelébe helyezett lövését Stevanovic a biztonság kedvéért szögletre paskolta.

 

76′ – Varga a tizenhatos sarkáról nagyszerűen nyeste a labdát a hosszú oldalon nagy lendülettel érkező Tokody elé, aki át akarta emelni Bozovic-ot, ami sikerült is, csak a labda ment kapu fölé pár centiméterrel.

 

– Egyik tréner sem tartalékol a puskaporral, a jelek szerint az ETO és a Videoton is meg akarja nyerni a rangadót.

 

 

 

73′ – Tóth Balázs is besárgult egy rossz ütemű becsúszásért, közben az ETO is kihasználja harmadik cseréjét: Tarmo Kink jött le, a közönségkedvenc Koltai Tamás a pályán.

 

72′ – Kettős csere a Videotonnál: Torghelle helyére Nikolic érkezett, Vítor Gomes-t Mitrovics váltotta.

 

71′ – Tarmo Kink kapott rátartásért sárgát, ahogy a gólja után a mezétől megszabadult Kamber is begyűjtött egyet.

 

67′ – Gyorsan egyenlít a Győr!!! Rok Kronaveter pontosan középre tekert szabadrúgására két győri is érkezett, a legjobb ütemben Djordje Kamber, aki egy érintésből vette be Bozovic kapuját úgy öt méterről. A bekapott gól után mindössze három perc elteltével egalizál az ETO. 1–1!

 

65′ – Torghelle Sándor kapott sárga lapot, a mezőnyből elsőként, korábban egy fehérvári cserének mutatott fel Kassai Viktor egy büntetőlapot

 

64′ – GÓL! Vezet a Videoton! Nem sokáig kellett várni, hogy Gyurcsó Ádám meghálálja edzőjének a lehetőséget: a fiatal és frissen beállt támadó szélsebesen húzott el a jobbszélen a korábban szögletet elvégző Völgyi helyén, okos beadását pedig a második hullámban érkező Tóth Balázs helyezte a győri kapuba. 0–1

 

63′ – A Győr rúghat a sarokból, 2–4 a szögletarány, Victor Gomes szabadít fel a Videotonnál.

 

62′ – Álvarez le, Gyurcsó Ádám fel a Videotonnál, de az ETO is cserél: Nikola Trajkovic helyére Dudás Ádám érkezik.

 

60′ – Álvarez beadását a mai napon a 250. ETO-meccsén védő Stevanovic húzza le biztos kézzel. A Videoton mestere, José Gomes is cserére készül

 

57′ – Torghelle Kovács kiugratása után juttatja közvetlen közelről a labdát a kimozduló Stevanovic kapujába, de a partjelző korábban már lest intett, így érvénytelen a gól. A túloldalon Varga Roland egy szép szólót követően téveszti el ismét a kaput nagy helyzetben.

 

– Valamelyest válzotott a játék képe Pátkai beállásával, a szünet óta inkább az ETO birtokolja a labdát és diktálja a tempót, míg a Videoton őrzi saját térfelét.

 

55′ – Kamber labdaszerzésének és helyzetfelismerésének köszönhetően majdnem megszerezte a vezetést az ETO-nak. A középpályás a felezővonalnál lopta le a labdát egy fehérvári lábról, 20 méteren át vezette, majd a kint álló Bozovic felett próbálta átemelni, a kapus hatalmasat nyújtózkodva, ujjheggyel védte a fineszes próbálkozást.

 

53′ – Kink játszotta ki a szélre Völgyihez a labdát, izmos beadása után Szolnoki szabadította fel a vendégek kapuját

 

49′ – Nemanja Andric helyére Pátkai Máté érkezik, Pintér vélhetően a középpályát tenné stabilabbá a játék szervezésében hasznosabb Pátkaival. A csere után a meccs első győri szögletét láthatta a közönség, Kamber fejese fél méterrel ment fölé.

 

48′ – Kovács huzogatta a labdát a tizenhatos előterében, legurította Álvareznek, aki egészen az alapvonalig küzdötte magát, de a győri védelem szögletre mentett. Pintér máris cserére készül.

 

46′ – A Győr kezdte a második játékrészt, egyelőre egyik mester sem változtatott, José Gomesnek különösebben oka sem volt rá, Pintér Attilának azonban valahogy fel kell ráznia a zöld-fehér társdaságot.

 

Első félidő


45′ – Kassai Viktor hosszabbítás nélkül fújta le a gólnélküli, de izgalmaktól koránt sem mentes első félidőt, amelyben inkább a Videoton támadásai hordozták magukban a gólveszélyt. A 0–0-s állás inkább az ETO-ra nézve hízelgő.

 

41′ – Miközben Juhász ment fejjel Trajkovic elől a Videoton ötösén, elkezdtek melegíteni a győri cserék, Pintér Attila minden bizonnyal változtatásokra készül a szünetben.

 

39′ – A Torghellével kényszerítőző Paraiba is nagy lehetőséget puskázott el a becsúszó Tokody szorításában, ezúttal Stevanovic védett nagyot, s mentett szögletre.

 

37′ – Álvarez az egész győri védelmet befűzte, négy védőt is lecselezett, majd lőtt mellé tiszta helyzetben. A meccs eddigi legnagyobb helyzetét hagyta ki a jobb oldali támadó, Pintér Attila nem is elégedett az oldalvonal mellett.

 

35′ – Völgyi lőtte kőkeményen középre a labdát a gólvonalról, az ötösön belül flipperező labda végül Bozovic kezében kötött ki.

 

30′ – Egy Kovács-Torghelle-Paraiba öszjáték után blokkolt ismét a győri védelem, a kipattanót Álvarez lőtte fölé a változatosság kedvéért.

 

27′ – Álvarez cselezgetett a győri büntetőterületen belül, míg lövéshez nem jutott, de Takács Ákos hősiesen blokkolta a próbálkozást.

 

26′ – Torghelle tette le szépen a labdát Paraibának, aki jó 16 méterről tüzelt fölé

 

24′ – Hatalmas helyzet maradt ki az ETO és Varga Roland előtt. A Győr talán első igazán veszélyes kontrája során Andric ugratta ki a passzív lesen mozgó Trajkovicot, aki hagyta a nem lesről érkező Vargának a labdát, a fiatal győri támadó 22 métrre a kautól, tisztán, védőktől nem zavarva vehette át a játékszert, egyet igazított rajta, majd csúnyán mellé lőtt a kimozduló Bozovic mellett. Nagy lehetőséget puskázott el a Győr.

 

22′ – A rangadó eddig a távoli és gyenge lövések mérkőzése. Remélhetőleg nem sokáig.

 

20′ – Kovács tekeri be, Torghelle csúsztat: az eredmény fölé, mellé

 

15′  – Egyelőre nagy mezőnyharcot, de kevesebb izgalmas történést láthatott az ETO Parkban megjelent szép számú közönség, az állás 0–0, a gólhelyzetek számában a Videoton vezet 1–0-ra.

 

10′ – Szolnoki beadásai és Paraiba labdalevételei a Videoton két legveszélyesebb fegyvere az első 10 percben a zártan védekező ETO ellen, Álvarez végezhetett el szabadrúgást 25 méterre a győri kaputól, de gyenge lövése lepattant a sorfalról.

 

8′ – Eddig jobbára hátul, saját tértfelén dédelgeti a labdát a Győr,hosszú indításokkal próbálja kihasználni a házi gólkirály, Varga Roland sebességét, az előbb is erre láthattunk egy példát.

 

6′ – Kovács jó cselekkel lepte meg a Tokodyt, Torghelléhez címzett passzát Takács Ákos hiúsította meg

 

4′ – Óriási gólszerzése lehetőség a Videoton előtt: egy jobb oldalról belőtt labda a tisztán álló, fiatal Kovács Istvánt találta meg, aki jó 12 méterről nem tudta eltekerni a labdát a szöget jól záró Stevanovic mellett, a rutinos kapus kezéről szögletre perdült a labda, a sarokrúgásból nem alakult ki helyzet.

 

1′ – Kassai Viktor sípszavára a fehér mezben játszó Videoton kezdte a találkozót, az ETO tiszta zöldben. Az első lövésre alig 20 másodpercet kellett várni, Andric próbálkozott. de középre tartó lövése nem jelentett veszélyt Bozovic kapujára.

 

– Svec, Koltai és Pátkai is kikerült az ETO kezdőjéből kisebb sérülés miatt, a Videotonban kisebb meglepetésre Nemanja Nikolic helyett Torghelles Sándro kezd csatárposzton

 

Kezdőcsapatok:

 

Győri ETO FC: Stevanovic – Tokody, Lipták, Takács, Völgyi – Kamber, Trajkovic, Kronaveter – Varga, Andric, Kink

 

Videoton: Bozovic – Szolnoki, Juhász, Caneira, Sánchez – Álvarez, Gomes, Kovács, Tóth B., Parabai – Torghelle

 

Előzmények

 

Az élvonalbeli magyar labdarúgó-bajnokságban listavezető Győri ETO FC vasárnap délután egy dunántúli szuperrangadó keretében fogadja a jelenleg harmadik Videoton együttesét az OTP Bank Liga 23. fordulójában.

 

 

Az immáron húsz forduló óta veretlen Győri ETO FC akárcsak az ősz folyamán, tavasszal is magabiztos teljesítményt nyújt és eredményes futballt játszik, sorra nyeri mérkőzéseit, így a második (és a hétvégén hazai pályán a Haladástól vereséget szenvedett) MTK előtt kilenc, a székesfehérvári együttes előtt pedig – egy mérkőzéssel kevesebbet játszva – tizenkét ponttal vezet a bajnokságban.

 

 

Az ETO a 2013-ban lejátszott négy bajnoki mérkőzéséből négyet megnyert, a Videoton csak egy hajszálnyival szerepelt gyengébben, ott öt meccsből négy győzelem és tizenkét pont a mérleg.  Egyetlen tavaszi vereségét egy héttel ezelőtt, a diósgyőri katlanban szenvedte el  José Gomes csapata. Az ETO a bajnokság márciusi folytatása óta még nem találkozott igazán komoly ellenféllel.

 

 

Lélektanilag egyértelműen Pintér Attila legénysége várhatja előnyösebb helyzetből a nyugati rangadót, hiszen az ETO-nál akkor sem történik tragédia, ha a csapat elvesztené második forduló óta tartó veretlenségét, a riválisok abban az esetben is lőtávolságon kívül maradnának. A Videoton játékosai ezzel szemben vaskos győzelmi kényszerrel a vállakon vonulhatnak majd ki az ETO Park gyepére, de nem a Győrrel szemben ledolgozandó hátrány miatt, hanem az MTK szombati veresége és az előzésre kínálkozó lehetőség ismeretében.

 

 

A Videotonnak ráadásul törlesztenivalója is akad az ETO-val szemben, hiszen a zöld-fehérek ősszel egy 1–0-s győzelemmel elhozták a három bajnoki pontot Fehérvárról.A két csapat egymás elleni mérlege a közelmúltban: két győri győzelem, négy székesfehérvári, nulla döntetlen.

 

 

A jelenlegi helyzet azonban az ETO-nak és a csapat alaptaktikájának kedvez. A komoly támadópotenciállal rendelkező Videotonnal szemben Pintér Attila várhatóan egy biztonságra törekvő, területet védő taktikát választ majd, a mérkőzés várható képe alapján a játékszer inkább a vendégeknél lesz. Míg az ETO a megszerzett labdákkal indított gyors kontrákra és maximális helyzetkihasználásra törekszik majd, a Videoton kreatív támadói labda nélküli mozgásával próbálja majd hibára kényszeríteni  a győri védelmet. A legjobb támadósor és egyben legjobb védelem néz farkasszemet a bajnokság másik legerősebb védelmével, két különböző játékfilozófia találkozása a 46. ETO-Vidi rangadó keretében, remélhetőleg szép számú győri közönség előtt.

 

 

OTP Bank Liga 23. forduló

 

Győri ETO FC–Videoton

 

Győr, ETO Park 2012.04.14., vasárnap 16.30

 

Játékvezető : Kassai Viktor (segítői: Erős Gábor, Szpisják Zsolt)

 

Várható kezdőcsapatok:


Győri ETO FC: Stevanovic – Svec, Lipták, Takács, Völgyi – Kamber, Kronaveter, Trajkovic – Varga, Kvilitaia, Kink

Videoton: Bozovic – Szolnoki, Vinicius, Caneira, Stopira – Tóth, Mitrovic – Alvarez, Kovács, Gyurcsó – Nikolic

 

A találkozóról a Győr+ Online 16.30-as kezdettel ÉLŐBEN tudósít.

 

Kerényi Ervin

Fotó: Marcali Gábor