Győr+
2013.04.17. 06:51

‘Szenzációs’ áron kelt el egy Hans Makart-festmény egy bécsi árverésen

757 300 euróért kelt el a 19. századi osztrák festő egy képe egy keddi bécsi árverésen.

 

A Kleopátra halála című festményért egy, az árverési teremben jelenlévő amerikai licitáló tette a 222 millió forintnak megfelelő győztes ajánlatot, amely messze az eddigi legmagasabb árat jelenti a festő művei esetében.

Az árverést szervező Dorotheum aukciós ház szerint a rekordár azt jelenti, hogy immár nemzetközileg is igen nagyra értékelik az egykori bécsi festőfejedelem művészetét.

Hans Makart (1840-1884) a 19. század végének egyik legjelentősebb és legnagyobb befolyású festője volt Ausztriában.

Dekoratív hatású akadémikus festményeivel elkápráztatta a császári főváros pompakedvelő lakóit, sőt az építészetre, az iparművészetre és az öltözködésre is hatott, egy sajátos korszak fűződik a nevéhez.

Nagy megbecsülésben részesítették, 1879-ben ő rendezhette az uralkodó pár, Ferenc József osztrák császár és magyar király és felesége, Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné bécsi ezüstlakodalmát.

A díszes menet jelmezei nagy sikert arattak, a magyar bokréta és a magyar kalap is onnan indult hódító útjára.

Makart festői virtuozitásából és díszítő festészetéből sokat merített a 20. század elején kibontakozó szecesszió.

A Kleopátra halála, amely a halálos kígyómarás utáni drámai pillanatot örökíti meg, 1875-ben keletkezett, a 19. század végén, amikor nem ismert határt a Kelet iránti rajongás.

A festményen a haldokló egyiptomi uralkodónő egy korabeli osztrák színésznő, a pályafutását Pesten elkezdő Charlotte Wolter, a festő barátnőjének idealizált vonásait viseli.

Makart az évek folyamán számos jelmezt tervezett az ünnepelt színésznőnek.

 

hirado.hu