Győr+
2013.04.25. 15:27

Győrbe költözött a tőzsde

Ha csak egy napra is, de városunkba tette át székhelyét a Budapesti Értéktőzsde, amelynek road show-ja április 25-én, csütörtökön „Tőzsde. Mindenkinek.” címmel érkezett az ETO Parkba.

A nap folyamán az érdeklődők változatos előadások, kerekasztal-beszélgetések és expo keretében kerülhettek közelebb a tőzsdei befektetések világához. Ebben elismert szakértők segítettek a résztvevőknek.

 

 

OTP, MOL, Rába, BUX index, Dow Jones, szentiment – nap, mint nap hallhatók, olvashatók ezek a kifejezések, akik a nap folyamán ellátogattak az ETO Parkba, azok a dallamos hangzásuknál egy kicsit többet is megtudhattak ezekről a fogalmakról. A programot Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, a BÉT célja, hogy pénzügyi ismereteket adjon át a lakosságnak, hozzájárulva ezzel a felelős pénzügyi döntések meghozatalához. Mint mondta, egy tanulmány szerint, ha választani kell, mi a könnyebb, elmenni a fogorvoshoz és kihúzatni a fogunkat, vagy meghozni egy befektetési döntést – a többség a fogorvost választaná. Ennek oka a felelős döntéshez szükséges ismeretek hiánya. Emiatt van szükség olyan rendezvényekre, mint amilyen a győri is. A vezérigazgató hangsúlyozta, ezek a kérdések átszövik életünket, hiszen kit ne foglalkoztatna, hogy mennyit kell félretennie a biztonságos időskorhoz, milyen időtávra tervezze befektetéseit, és egyáltalán, hogy mibe fektesse pénzét. Ezekre a kérdésekre a válasz egyénenként változó, de egy közös van bennük, megfelelő ismeretek nélkül nem megválaszolhatóak.

 

 

Fekete Dávid alpolgármester a rendezvényen elmondta, a város együttműködést alakított ki a kamarával, illetve a vállalkozásokkal többek között annak érdekében, hogy a válság hatásai minél kevésbé érintsék a térséget. Hozzátette, a vállalati szereplők mellett fontos a lakosság megfelelő informálása is, mert az életünket meghatározó pénzügyi döntések felelősségteljes meghozatala minden ember alapvető érdeke. Az alpolgármester ezért üdvözölte a győri tájékoztató rendezvényt.

 

 

Balog Béla, a BÉT-en jegyzett, dinamikusan fejlődő Rába Nyrt. vezérigazgató-helyettese a tőzsdére lépés előnyeiről beszélt. Hangsúlyozta, a részvényesek folyamatos képet kapnak arról, miként működik a vállalat, milyen eredményeket ér el, mik a tervei a jövőre nézve. Mint mondta, a Rába a válság ellenére is megőrizte növekedési képességét, stabilan nyereségessé vált, a futómű üzletág pedig szignifikáns növekedést ért el, ezért a cég részvényeit csak ajánlani tudja, mint befektetés.

 

 

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések során az érdeklődők többek között arról tájékozódhattak, hogyan működik a tőzsde, miként lehet valaki sikeres befektető a tőzsdén. Szó esett az úgynevezett „Xetra-generációról” is. Akik figyelemmel kísérik a magyar börze körüli eseményeket, azok tudják, hogy hamarosan olyan új kereskedési rendszert vezetnek be a Budapesti Értéktőzsdén, melyet sok más országban már sikerrel használnak. Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója szerint, akik most tanulják a tőzsde alapjait, már nagy valószínűséggel az új, Xetra rendszeren fognak kereskedni, ezért is örömteli a tőzsde számára, hogy a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának hallgatói is részt vettek az eseményen.

 

A programsorozat ősszel Pécsett, Szegeden és Debrecenben folytatódik.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter