Győr+
2013.04.26. 09:54

Jönnek a madarak

Madarak költöznek a győri múzeumba. Szeptember elejéig maradnak.

Nem kell idegesítő csiviteléstől és elhullajtott tollaktól tartania a látogatónak – a Borsos Miklós Állandó Kiállítás időszaki termében a madarak a képzőművészetben témát járják körbe ez idő alatt. A Szárnyaló című kiállítás nyolc alkotó (Bíró Csilla, Dér Adrienn, Farkas Villő Diána, Frang Erika, Magócsi Alexandra, Pető Zsuzsa Alíz, Pézman Andrea, Szabó Kristóf) műveit vonultatja fel.

 

Itt a tavasz, a költöző madarak visszatérnek hozzánk – a múzeumba! A természet megújul, megtelik élettel. Madárcsicsergésre, bogárdöngicsélésre ébredünk reggelente. Hétvége van. Kimegyünk a szabadba, ahol egy lepke száll a karunkra. Kicsit arrébb épp egy énekesmadár suhan: épp táplálékot visz fiókáinak. Elindulunk sétánkra, s jót derülünk azon, ahogy a léggömbárus pehelykönnyű portékái elszabadulnak és az ég felé szállnak. Szép látvány, melyet talán csak az épp arra járó repülőgép zavarhat meg – ígéri ajánlójuk.

 

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum aktuális kiállítása egy kis szeletet szeretne bemutatni mindabból, amely a felhők fölé is eljut. Az ember nagyon hosszú ideig csak ábrándozhatott a repülésről. Csodálta a madarak és rovarok különleges képességét, mellyel elszakadnak a földtől, majd kitartó kísérletezés eredményeként ő maga is a magasba emelkedhetett a maga által épített szerkezetek segítségével.

 

A kiállítás kétarcú: miként a költöző madarak, kirándulást tesz a grafika két fő ágában. Megismerkedhetünk az alkalmazott grafika és a képgrafika közt lévő hasonlóságokkal és különbségekkel. Olyan technikákat is felfedezhetünk, amelyekről a szemlélő nem is gondolná, hogy a grafika műfajához köze lehet. Mindezt úgy, hogy közben képzeletben bebarangolja a “szárnyaló” tárlatot.

 

Pál Gergő