Dráma és összeomlás az ETO Parkban

Győr+
2013.04.26. 14:07

A szünetben már három góllal is vezetett a Győr, de a Paks fordított, és 4–3-ra nyert.

Hihetetlen körülmények között szenvedett 4–3-s vereséget a Paks együttesétől a hazai pályán Győri ETO FC együttese az NB I 25. fordulójának pénteki játéknapján. A félidei szünetben Völgyi, Strestík és Kamber révén már három góllal is vezetettek a hazaiak, de a második játékrészben feltámadt az egész találkozón kiválóan futballozó vendég együttes, és gólerős cseréinek köszönhetően az utolsó percben megfordította a magyar bajnokságban litkán látható, nagyszerű iramú találkozót.

 

A hét közben Kecskeméten megszakadt az ETO 22 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata, péntek este pedig a Paks ellen folytatódott a negatív széria. Nem akármilyen körülmények között.

 

Már az első féidőben is látszódott, a Paks agresszív letámadásával képes megfojtani a győr nehezen kibontakozó támadójátékát. A taktika működött, jobbára a vendégek alakítottak ki igazi gólszerzési lehetőségeket, kíméletlen helyzetkihasználásának köszönhetően mégis a bajnoki éllovas rúgta a gólokat. A 37. percben – Djordje Kamber fejes gólját követően – már 3–0-t mutatott az ETO Park eredményjelzője, ekkor sokan elkönyvelték az újabb három pontot, a tetemes fölény azonban túlságossan megnyugtatta az ETO futballistáit.

 

A második félidőben nem adta fel pontszerzési reményeit a –  szinte reménytelen helyzetbe került – Paks, a szépítő gólokat viszont pont akkor szerezte, mikor nem igazán volt benne a levegőben. Egy óra elteltével Lázok és Bartha két percen bellül sokkolta kétszer is a győri védelmet, ezzel visszajöttek a vendégek a mérkőzésbe. Az intő jelre az ETO is összekapta magát, beállt Dudás és Andric is, de a negyedik gól sehogy nem akart összejönni. Nem úgy, mint a Paksnak az egyenlítés, Eppel a 78. percben egalizált, az utolsó minutumban pedig Szavics mester harmadik cseréje is eredményes tudott lenni, Könyves gyönyörű góllal szerezte meg győzelmet csapatának, történelmi vereséget mérve ezzel a Győri ETO FC-re.

 

Az ETO vereségével már négy forduló óta nyeretlen, a Paks bajnokin először nyert története során Győrben. Ha a Videoton a hétvégén nyerni tud a Ferencváros ellen, hét pontra megközelítheti Pintér Attila együttesét.

 

 

 

Edzői értékelések:

 

Tomiszlav Szivics

„A félidőben dicsértem a fiúkat, hiszen jobbak voltunk, csak mi kaptuk a gólokat. Cseréinknek köszönhetően volt bennünk annyi erő a második félidőben, hogy megfordítsuk a mérkőzést. Gratulálok a játékosaimnak és a Győrnek a bajnoki címhez.”

 

Pintér Attila

„Nem szabad ilyen hibákat elkövetni, amiket már meccsek óta elkövetünk. Egy megnyert találkozót veszítettünk el, nem találok magyarázatot arra, ami történt.”

 

Győri ETO FC – MVM Paks 3:4

ETO Park, 2500 néző.

Gólszerzők: (Völgyi 10., Strestík 30., Kamber 39, ill Bartha 57., Lázok 59., Eppel 78., Könyves 90.)

 

 

Olvassa el a mérkőzésről készült tudósításunkat és a mérkőzés legfontosabb történéseit.

 

Második félidő

 

94′ – Az utolsó esély Dudás szabadrúgása volt, de lövése egy méterrel fölément, Iványi lefújja a meccset. 3–0-s vezetésről kapott ki a Győr

 

92′ – Óriási kavarodás a Paks tizenhatosán belül, Völgyi sarokkal próbál passzolni, a paksi védők tisztázni tudnak

 

A szintén csereként beállt Könyves vehette át tisztán a labdát középen, 18 méterre a kapuból, egy csellel elküdte Takácsot és nagyszerűen a hosszú felsőbe tekerte a labdát.

 

90′ – 3-4! Vezet a Paks!

 

90′ – Lipták (!!) kapott kiugratást, nagyot ütközött a kimozduló Csernyánszkival. A túloldalon Könyves maradt lesen

 

88′ – Varga lőhet nyolc méterről, Éger lép bele hősiesen

 

86′ – Dudás egyből sárga, két kézzel rántotta a földre Barthát

 

85′ – Völgyi szöglete ezúttal sem jelent veszélyt a paksi kapura

 

82′ Újabb nehéztüzelő a pályán: Pintér Dudás Ádámot cseréli be Pátkai Máté helyére a győztes gól reményében.

 

80′ – A második félidőt bizony a Paks nyeri eddig 3–0-ra, és továbbra is veszélyeztet

 

Egy középre lőtt labdát a csereként brállt Eppel a kapunak háttal húz bravúros mozdulattal a hosszúba. Szép gól.

 

79′ – Egyenlít a Paks! 3–3

 

77′ – Az igen aktív Völgyi próbálozik ismét, a tizenhatos sarkáról veszi célba a rövid felső, Csernyánszki bokszokja kapu fölé. Egy perccel később a hazai kapu előtt is Völgyi: ezúttal nagyot ment a gólvonalról.

 

75′ – Pátkai is célba veszi a kaput, Égerről pattan szögletre. Völgyi tekeri a rövid kapufához, újabb szöglet.

 

72′ – Trajkovic nem tudja folytatni a játékot, az orvosok segítik le a pályáról. Éger labdaérintésénél egy emberként fütyül a közönség. Pilibaitis a pályán Trajkovic helyett.

 

71′ – Közben cserél Szivics, már harmadszor: Lázok le, Könyves fel

 

70′ – Éger nagyon csúnyán belszáll Trajkovic-ba, sárga és ápolás

 

69′ – Az utóbbi percekben nagyon nyom az ETO: ezúttal Varga lódul meg a szélen és próbál beadni, lepattan egy védőről

 

67′ – Lázok nem hagyta elvégezni a győri szabadrúgást – Iványi sárgával jutalmazza. Másodikra Völgyi már beíveli, Varga nem sokkal maradt le az ötösön

 

65′ – Cserél a Paks: Báló helyett Eppel folytatja a középpályán

 

63′ – Völgyi végezhet el szabadrúgást harmincról: fölé is, mellé is

 

58′ – Kamber és Tököli is besárgult

 

Tököli játszotta le a kimozduló Lázoknak a labdát, aki a kimozduló Stevanovic fölött okosan emelt a kapu közepébe. Két percen belül két gólt szerez és visszajön a meccsbe a Paks.

 

57′ – Újabb paksi gól! 3–2! Lesz még itt meccs…

 

Bartha egy jó csel után lőtt 17 méterről, Stevanovic a felső sarokba ütötte a labdát

 

55′ – Szépít a Paks 3–1!

 

54′ – A második győri gól szerzője Pintér első cseréje: Marek Strestík helyén Nemanja Andric a pályán

 

53′ – Kink lő 28 méterről, gyengén

 

50′ – Tokody beadásáról a középen egyedül érkező Strestík homloka centikkel maradt le

 

49′ – Trajkovic mozdult ki a paksi védők között, de Kink mögé passzolta a labdát- Egy perccel később is az észt cselezget a tizenhatosnál, de nem járt sikerrel.

 

46′ – Az ETO kezdte a második játékrészt, nem volt csere egyik oldalon sem a szünetben

 

Első félidő

 

„A második félidőben tovább kell támadunk a gólokért, célunk a biztos győzelem és a közönség szórakoztatása” – nyilatkozta az első gól szerzője, Völgyi Dániel.

 

45′ – Egy perc a hosszabbítás után Iványi lefújja az első félidőt.

 

44′ – Szabó centerezését Lipták és Takács is elszámolta középen, de Tököli is lemaradt, így a szépítés is.

 

Trajkovic végezte el a Győr hamradik szögletét, beívelésére Djordje Kamber ugrott a legmagasabbra, jó tíz méterről fejelt erővel a kapu hosszú oldalába, Csernyánszki nem érhette el.

 

41′ – Harmadik szögletéből már harmadik gólját szerzi az ETO! 3–0!

 

38′ – Újabb paksi sárga: Sifter gáncsolta el Vargát

 

36′ – Ismét Szabó, de most támadásban: középreadása nem talál társat

 

35′ – Trajkovic buktatásáért Szabó J. kapja a meccs első sárga lapját

 

33′ – Az ETO második szögletét is Völgyi végezte el, Csernyánszki bokszolta ki

 

Trajkovic húzott középre a bal oldalról, a beinduló Varga elé passzolt, aki okosan elengedte maga előtt a labdát, a mögötte érkező Marek Strestík pedig egy állítás után az alsó sarokba lőtte. Tökéletes helyzetkihasználás: első igazi gólhelyzetét követően mér két góllal vezet az ETO!

 

30′ – Megduplázza előnyét a Győr! 2–0!

 

29′ – Stevanovic fogja Lázok 30 méterről leadott, igen kellemetlen lövését

 

25′ – Eltelt a félidő több mint fele, helyzeteket a Paks alakított ki, gólt azonban az önmagához képest visszafogottan játszó, hátul passzolgató ETO szerzett

 

21′- Nem csak Tököli mérges Hefflerre – Szivics lekapja a pályáról, helyén Batha László folytatja

 

19′ – A leshatáron kimozduló Tököli is ziccerbe kerül, de ismét a szöget kiválóan záró Stevanovic nyeri a csatát, lábbal hárít a csapakapitány.

 

15′ – A Paks a gól után sem változtatott taktikáján, már az ETO térfelén agresszívan letámadnak, s próbálják hibára kényszeríteni a labdakihozatallal rendesen megszenvedő hazaiakat.

 

12′ – Takács Ákos hibája után a Paks kettő az egy ellen támadhatott, Heffler 15 méterre a kaputól ahelyett, hogy az üresen álló Tökölihez passzolt volna, a jó ütemben kimozduló Stevanovic-ba lőtte a labdát. Az önfeláldozóan hárító győri kapus a földön ütközött Takáccsal, hosszú percekig ápolni kellett az eset után, de folytatni tudja a játékot. Tököli nagyon mérges Hefflerre, óriási egyenlítési lehetőséget puskázott el a Paks.

 

Völgyi Dániel vezette zavartalanul a labdát jó húsz méterre a kaputól, a tizenhatos sarkánhoz érve lövésre szánta el magát, erős de nem túl pontos bombája megtévesztette a kilátásban zavart Csernyánszkit és utat talált a kapuba.

 

10′ – Megszerezte a vezetést a Győri ETO FC! 1–0!

 

7′ – Varga cselezte magát tisztára a tizenhatos vonalán, lövése két védőn is megpattant, első szögletét rúghatta az ETO, de nem jelentet veszélyt a kapura

 

5′ – Völgyi mélyre sikerült beadását Strestík csak az alapvonalon túl érte el.

 

3′ – Varga szabadrúgásból ívelt középre, Lipták fejelt gyengén a kapu mellé.

 

1′ – A hazai pályán játszó ETO tiszta fehérben, a Paks zöldben játszik, a vendégek végezhették el a kezdőrúgást.

 

Kezdőcsapatok

ETO: Stevanovic – Tokody, Lipták, Takács Á., Völgyi – Pátkai, Kamber, Trajkovic – Kink, Strestík, Varga R (Pintér Attila)

Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Szabó J. – Sifter, Báló – Kovács G., Lázok, Heffler N. – Tököli. (Tomiszlav Szivics)

 

Előzmények

 

Egy év.  Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy a Győri ETO FC három NB I-es bajnoki fordulón keresztül nyeretlen maradt, ráadásul a három akkori ellenfélből kettő (Kecskemét, Videoton) nem változott.  Ahhoz, hogy egy újabb győzelmekkel teli évet kelljen várni három sorozatban nyeretlen bajnoki találkozóra a Győri ETO FC szurkolóinak, Pintér Attila tanítványainak első lépésként a tízedik helyezett Paks együttesét kell legyőznie péntek este az ETO Parkban.

 

A visszaszámlálás elkezdődött!


6 – hat forduló van hátra a 2012–2013-as magyar bajnokságból, a bajnoki címre legnagyobb eséllyel pályázó ETO-nak tíz pont előnye van a jelenleg második Videotonnal szemben, ez az előny nyolcra olvadhat, ha az MTK legyőzi az Újpestet a 20. fordulóból elmaradt mérkőzésen. Hat forduló alatt a maximálisan gyűjthető pontszám tizennyolc, így könnyen kiszámolható, hogy a hátralévő hat bajnokin tizenegy szerzett ponttal már biztosan bajnoki címet ünnepelhet a Győr. Három győzelem, két döntetlen. Maradhat, kérem?


5 – 2009 októbere óta a Paks és az ETO gárdája három különböző sorozatban tíz mérkőzést játszott egymás ellen, ebből ötöt az ETO nyert meg, három döntetlen lett, kettőn pedig paksi siker született. Fölény.


4 – Az ETO utolsó két hazai pályán vívott Paks elleni mérkőzésén egyaránt négy gólt rúgott, Pátkai Máté a nyolcból hármat vállalt magára. Az MTK-tól érkezett középpályás Pintér Attila előzetes kezdőcsapata (Stevanovic – Lipták, Djordjevic, Dinjar – Pátkai, Pilibaitis, Trajkovic – Koltai, Strestík, Varga) alapján ma is ott lesz a pályán, így ismét beveheti egyik kedvenc ellenfele kapuját. Kabala.

 

3 – Varga Roland a magyar bajnokság góllövőlistájának negyedik helyén áll holtversenyben a Videoton csatárával, Nemanja Nikoliccsal, mindössze három góllal lemaradva az éllovas Böde Dánieltől. Varga utolsó kilenc bajnoki meccsén három alkalommal volt eredményes, hazai pályán utoljára a Debrecen ellen még novemberben. Éhség.

 

2 – A Paks elleni találkozón kívül még két hazai bajnok vár az ETO-ra a tavasszal, mindkét meccs egy-egy kiváló erőkből álló fővárosi együttes ellen. Az női kézi BL-döntő visszavágójának hétvégéjén a Ligakupa-győztes Ferencváros látogat Győrbe, két héttel később pedig Garami József MTK-ja vendégszerepel az ETO Parkban. Rangadó.

 

1Egyetlen célja lehet ma a Győri ETO FC-nek az előző fordulóban a Videoton vendégeként sima, 2–0-s vereséget szenvedett Paks együttese ellen: bármi áron győzelem! Ehhez nem csak a csapat részéről lesz szükség 110 százalékos teljesítményére, de a szurkolók buzdítására is szükség lesz, erre Pintér Attila – jó szokásához híven – az eto.hu-nak adott nyilatkozatában hívta fel a figyelmet: „Nagyon nagy szükség van szurkolóink támogatására, hiszen az elmúlt időszakban rengeteg mérkőzést játszottunk. Ahhoz, hogy játékosok plusz energiát tudjanak mozgósítani, fontos, hogy a lelátóról is megkapják ehhez a biztatást.” Teli torokból.


0 – Tomiszlav Szivics, a Paks szakvezetője edzői pályafutása során még soha nem távozott győztes vezetőedzőként az ETO Parkból. Erőd.


Az NB I 24. fordulójának pénteki játéknapján 19 órától megrendezésre kerülő Győri ETO FC–MVM Paks találkozót élő, szöveges tudósítás formájában követheti figyelemmel itt a Győr+ Online oldalán.

 

 

Győri ETO FC–MVM Paks

NB I 25. forduló

2012.04.26. – Győr, ETO Park

Játékvezető: Iványi Zoltán (asszisztens: Medovarszki János, Takács Gábor)

 

Fotó: Marcali Gábor

K.E.