Győr+
2013.05.04. 07:10

„Büszke vagyok, hogy én lehetek a kirakatember”

Az egészségügybe és a magánéletébe is bepillantást engedett az egyik legtöbbet szereplő médiaszemélyiség, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál a Szabadhegyi Találkozásokon Simon Róbert alpolgármester vendégeként.

Mint sok más gyerek, ő is rajongott a villogó és szirénázó mentőautókért, melyeken akkoriban még piros zászló is jelezte, embereket mentenek. Győrfi Pál már ötévesen tudta, segíteni fog másoknak, még fehér köpenye is volt. A döntéshez az is hozzájárult, hogy a Markó utcai mentőállomás közelében laktak, így gyakran sétáltak arra. Máig őriz egy füzetet, amibe a mentősöktől gyűjtött autogramokat. „Ha kicsit másfelé nézek a Markó utcában, lehet, máshogy alakult volna az életem” – viccelődött, utalva a börtönre, amely szintén az utcában van. A tanulásnál azonban jobban lekötötte a zenélés, a Madártej nevű zenekarban játszott szintetizátoron. „Mikor 18 évesen beálltam a mentőkhöz, az első hetekben az autókat mostam felmosóronggyal, utána betegszállítón, majd eset rohamkocsin dolgoztam, 24 évig vonultam. Végigjártam tehát a szervezetet, büszke vagyok, hogy most én lehetek a kirakatember” – mondta a szóvivő, aki az évek során számos iskolát elvégzett, többek között a pszichológia és a kommunikáció szakot is, és ma már ő is tanít.

 

„Idén ünnepeljük az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 65. évfordulóját. Igazi hungarikum a szervezetünk, ilyen egységes rendszerként működő állami mentőszolgálat nincs még egy a világon” – tudtuk meg Győrfi Páltól. Az országban 231 mentőállomás van és 743 mentőautóban dolgozik körülbelül 7 ezer mentős, akiknek általában másodállást kell vállalniuk. „A szolgálat szegény, kellenek új autók és állomások is. Most optimista vagyok, egy európai uniós program keretében 200 új, sárga gépkocsit vásárolhatunk és 22 további telephelyet alakíthatunk ki. A megújulást jelzi a sárga szín is, ez az uniós szabvány. Szeretnénk felzárkózni az európai szintre technikailag” – tette hozzá, és azt is elmondta, évente egymilliószor kell vonulniuk, ami csak az életmentést jelenti, a betegszállítást nem. A fő cél egyelőre, hogy 15 percen belül kiérjen a mentő mindenhová. Vannak azonban esetek, mikor 5 perc is végzetes lehet. „Például hirtelen szívmegállásnál 4 perc van, hogy megkezdjük az újraélesztést. Szeretnénk elérni, hogy amíg a mentő kiérkezik, elkezdjék az elsősegélynyújtást. Gyakran hiába érkezik a mentő akkor is, ha megakad valakinek a torkán egy falat, vagy ha erősen vérzik az illető, és néhány egyszerű mozdulattal nem segítünk.”

 

Elmondta, Magyarországon évente 23 ezer ember hal meg hirtelen szívleállás következtében kórházon kívül. A túlélési esély hazánkban 1 százalék, pedig 60 lenne, ha működne az elsősegélynyújtás.

 

A magyar mentős sofőröket a legügyesebbek között tartják számon, különleges pályaalkalmassági vizsgálatot kell tenniük, nagy baj esetén még a betegellátásba is bekapcsolódnak. Egy autót körülbelül 10 év alatt tönkretesznek, hiszen folyamatosan „nyúzzák”. „Úgy hajtani szirénázó kocsival, hogy közben tudom, emberéletek múlhatnak azon, mikor érek oda, óriási lelki teher, nem irigylem, de csodálom őket” – hangsúlyozta a szóvivő és elmondta, a közlekedők néhány extrém kivételtől eltekintve segítőkészek, csak sokszor hirtelen nem tudják, mi a megoldás: a KRESZ szerint ha hátulról szirénázó autó érkezik, akkor „halszálkaszerű lehúzódással kell elengedni”. „A tartós lelki feszültség káros, sok testi betegség hátterében lelki okok húzódnak. A mentősöknél sincs ez másképp, kevesen érik meg a nyugdíjaskort, mert ez a munka nagyon megviseli őket” – mondja bajtársairól, így nevezik ugyanis egymást a mentősök.

 

Győrfi Pál az egyik legtöbbet szereplő médiaszemélyiség, szinte nincs is nélküle híradó. Szerinte ez nem egészséges dolog, a kereskedelmi híradók nem adnak objektív képet a valóságról, de erre van igény. A közelmúltban egy táncos show-műsorban is feltűnt. „Sokat gondolkoztam, hogy elvállalható-e, hiszen egy komoly szervezetet képviselek. De azt láttam, hogy a show-bizniszen belül ez egy olyan műsor, melyre tisztességesen felkészül mindenki. Tényleg kemény fizikai munka volt. Csak azt nem tudtam, hogy ennyire reménytelen táncos vagyok” – nevetett. Elárulta, most a legfontosabb feladata, hogy felkészüljön a család bővülésére, szeptemberben születik ugyanis negyedik gyermeke.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó:O. Jakócs Péter