Győr+
2013.05.06. 09:10

Öt templom fesztivál

Az újvárosi Kossuth utcában május 9-én, csütörtökön kezdődik és öt napon át tart az idei Öt templom fesztivál. A szervező Borsa Kata különleges színházi és zenei élményeket ígér minden látogatónak.

A fesztiválon Borsa Kata hírei szerint koncertet ad a negyvenéves Muzsikás együttes, a nagyvilágban legismertebb és legnépszerűbb magyar népzenész csapat. Jön Ferenczi György és a Rackajam is, ők legújabb, Gérecz Attila verseire írt lemezüket mutatják be. Meghallgathatjuk még a Budapesti Vonósok Kamarazenekart, a Pénzügyőr Zenekart, a szlovák Pressburger Klezmer Bandet, s megismerhetjük a gyimesi népi hagyományok átmenekítésében jeleskedő Gordon-Gardon Duót, valamint a különböző zenei világok között felfedezetlen területeket kutató Kiende együttest.

 

Izgalmakat ígérnek azok a Kossuth utcai buszmegállókban hallható mesék, melyeket Gulyás László vándormuzsikus tolmácsol alkalmi közönségének. Gólyalábasok és pantomimesek is feltűnnek majd az utcában a Nap és a Hold elrablása című előadásban. Lénárt András saját mikrokozmoszának deszkáin, apró bábokkal játszik egy pici asztalon, míg egy látványos, óriásbábos, tánccal, zenével kísért produkcióban a legendák továbbéléséről mesél a Teatr Gry i Ludzie. A Liszt Ferenc Zeneiskola pénteken, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Zeneiskolája szombaton, a Bartók Kicsinyek Kórusa és a Bartók Gyermekkar hétfőn ad koncertet. Idén bemutatkozik a gregorián és a gospel zenei műhely.

 

Borsa Kata programajánlója szerint az „Öt templom utcája” a fesztivál ideje alatt ingyenes, zömében szabadtéri programokkal hívja fel a közönség és az arra járók figyelmét Újváros épített, történeti és mai értékeire. Majoros Gyula Hallható öltések és Borsa Antal Kacagjatok lányok, újvárosi lányok című kiállítása látható a fesztivál ideje alatt, előbbi a Menházban, utóbbi a volt zsinagóga karzatán. Székely Zoltán művészettörténész sorra járja a házigazda templomokat, hogy a helyszínen beszélhessen azok építészeti, történeti és képzőművészeti értékeiről a közönségnek.

 

Idén az egyházak képviselői által kiválasztott, ma is aktuálisnak, fontosnak tartott régi hitbeszédeket, igehirdető szövegeket Janik László színművész tolmácsolásában hallgathatják meg az érdeklődők a templomtörténeti előadások előtt. Dimény Gábor építész a városrészt bemutató sétáin Újváros épített és történeti értékeire hívja fel túratársai figyelmet. Pénteken a Kossuth Lajos utca rehabilitáció előtt, alatt álló műemlék házait, szombaton az evangélikus konvent tömbjét és épületrészeit mutatja be. Vasárnap minden misén és istentiszteleten zenei produkciók csendülnek fel a szertartások alatt. A részletes program a www.karzat.hu honlapon olvasható.

 

Földvári Gabriella

Fotó: illusztráció