Győr+
2013.05.04. 08:00

Kafka Újvárosban

Franz Kafka elbeszéléséből írt monodrámát mutat be Ács Tamás május 11-én, szombaton 18 órától az Újvárosi Művelődési Házban. A Jelentés az akadémiának című darab az Újvárosi esték sorozatának állomása. A színművésszel beszélgettünk.

Miért választotta, miért tartja időszerűnek Kafkát?

 

Ez a harmadik monodráma, amelyet színpadra vittem. A Szókratész védőbeszéde, az Egy őrült naplója után a Jelentés az akadémiának következett. Platón, Gogol és Kafka műve is egyetlen, identitását kereső embert állít a középpontba. Kafkáé egy átváltozási történet, majomból lesz ember. Ezt a folyamatot tárom a nézők elé. Ennek a félig ember, félig majom lénynek a meséje tükröt tart elénk, gondolkodásra késztet. A néző rádöbbenhet, hogy milyen nehéz is embernek lenni. Manapság túl keveset gondolkodunk ezen.

 

A szerep nem tűnik egyszerűnek, ráadásul egyedül kell lekötnie a nézők figyelmét.

 

A szerepem szerint megpróbálok külső és belső átalakuláson is átesni. Kutyaszőrt ragasztok magamra, változtatom a beszédstílusomat, félig emberi, félig majomszerű mozgásrendszert alkalmazok. A díszlet pedig egy asztal és egy szék, így a darab bármilyen térben, bármilyen körülmények között színpadra állítható.

 

Mire készül, melyik lesz a sorban következő monodráma?

 

Kacérkodom Henrik Böll Egy bohóc nézetei című regényének és Dosztojevszkij Egy nevetséges ember álma című elbeszélésének a színpadra vitelével, de szívesen készítenék egy József Attila verseiből összeállított műsort is.

 

Földvári Gabriella

Fotó:Gy. P.