Vereséggel is győzelem – MK-döntős az ETO

Győr+
2013.05.08. 21:58

Tarmo Kink a 93. percben rúgta a Magyar Kupa döntőjébe a Videotontól vereséget szenvedett Győri ETO FC-t.

A labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján a Győri ETO FC bár hazai pályán 2–1-es vereséget szenvedett a Videoton együttesétől, idegenben szerzett kétgólos előnyének köszönhetően összesítésben 3–2-vel bejutott a kupa fináléjába, ahol a Debrecen lesz az ellenfele. Az ETO továbbjutást érő gólját Tarmo Kink a mérkőzés 93. percében szerezte.

 

Pintér Attila azzal a szándékkal küldte pályára erősen tartalékos csapatát, hogy mindenáron meg kell őrizni a Székesfehérváron egy hónappal ezelőtt szerzett 2–0-s előnyt. A Videoton a fordítás reményében, közel legjobb összeállításában és az első percektől támadólag lépett fel.

 

A találkozó eseménytelenül, tapogatózással kezdődött, majd a félidő közepére felpörögtek az események, és jöttek a helyzetek is. A gólszerzés közelébe először a Vidi csatára, Nemanja Nikolics jutott Vladimir Djordjevic könnyelműségét követően. Ezután Nikolics ismét gólt szerezhetett volna, Juhász Roland pedig kapufáig jutott. Az ETO-ból Tarmo Kink előtt adódott a legnagyobb lehetőség az első negyvenöt percben, de a győri támadó tiszta ziccerben a kapu mellé gurított.

 

A második félidőt is a Videoton kezdte aktívabban, az ETO-ban Dudás helyére Sterstík állt be, a hazaiak a folytatásban is látványosan őrizték térfelüket és előnyülket. Nikolicsnak harmadik helyzete sem volt elég a gólszerzéshez, az 58. percben Kovács István viszont már nem hibázott, okos lövése után megszerezte a vezetést, és összesítésben 2–1-re szépített a Videoton.

 

A vérszemet kapott vendégekhez beállt Torghelle Sándor a gólszerző helyére, a hátvédként kezdett Juhász Roland pedig felhúzódott a támadók közé. Pintér Attila Lipták Zoltán beállításával próbálta stabilizálni az ETO hátsó alakzatát.

 

Húsz perc volt hátra, mikor egy szomorú esemény szakította félbe a találkozót. Nemanja Nikolics egy ütközést követően eszméletlenül esett a földre, a mentők agyrázkódás gyanújával kórházba szállították. Azóta kiderült, a csatárnak nem esett komolyabb baja.

 

Az idő múlásával egyre mozgalmasabb lett a mérkőzés, a játékosok kezdtek egyre feszültebbé válni, sok volt az ütközés és a szabálytalanság. Gyurcsó Ádám a 72. percben büntetőt harcolt ki, amit a mérkőzés egyik legjobbja, Álvaro Brachi értékesített. Ezzel ledolgozta hátrányát a Videoton.

 

Az utolsó tizenöt percre emberhátrányba került a vendégcsapat, Juhász megkapta második sárgáját. A kiállítás ellenére továbbra is a Videoton kezdeményezett, de a minden eldöntő gólt mégis az ETO szerezte.

 

Tarmo Kink kapott a szélen egy labdát a ráadás utolsó percében, majd felnézett és egy okos lövéssel becsapta a beadásra számító Bozovicot, aki nem tudta hárítani a kapu rövid oldalába csapódó lövést.

 

A szépítést érő (1–2) góllal összesítésben nyert (3–2) és bár nem játszott jól, kiharcolta a Magyar Kupa fináléját a Győri ETO FC, ezzel minden esélye megmaradt Pintér Attila bajnokesélyes csapatának a májusi duplázásra. A kupa döntőjében a Debrecen lesz az ETO ellenfele, a bajnokságból négy forduló van hátra, hét pont a győriek előnye a második Videotonnal szemben.

 

A lefújást követően sajnálatos események és képek zárták az elődöntőt. A Videoton játékosai mérgükben megrohamozták Szilasi játékvezetőt, akit a biztonsági emberek vettek a védelmükbe, tucatjával mentek fel a pályára és az öltözők felé lökdösték a fehérvári játékosokat. Az ügynek várhatóan még lesz folytatása.

 

Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó:

Győri ETO FC-Videoton FC 1-2 (0-0)

Továbbjutott: a Győri ETO FC 3-2-es összesítéssel.

 

kedden játszották:

DVSC-TEVA – Vasas 3-1 (0-1)

Továbbjutott: a DVSC-TEVA kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel.

 

K.E.

Fotó: Marcali Gábor