Győr+
2013.05.11. 08:56

Hatvan percre a végső sikertől

A Győri Audi ETO KC háromgólos előnyt szerzett a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének első mérkőzésén, ezzel nagy lépést tett története első nemzetközi kupagyőzelme felé. A zöld-fehérek elszántan készülnek a szombati veszprémi visszavágóra, amelynek végén magasba emelnék a győztesnek járó trófeát.

A világ két legjobb csapata nagyszerű mérkőzést játszott vasárnap délután Larvikban, ahol telt ház fogadta a Bajnokok Ligája döntőjének két résztvevőjét. Mindkét csapat idegesen kezdett, de aztán fokozatosan megnyugodtak a felek. Sokáig hullámzott a játék, hol az egyik, hol a másik csapat került lépéselőnybe. Szünet után 13–12-re vezettek a hazaiak, akik térfélcsere után négygólos előnyt harcoltak ki. A győriek azonban fantasztikus védekezésükre építve fordítani tudtak, a norvégok tizenkét percen keresztül képtelenek voltak a gólszerzésre. A hajrában már érezhető volt, hogy az Audi ETO hagyja el győztesen a parkettát, csak a különbség volt kérdéses. A zöld-fehérek végül 24–21-re nyertek, így háromgólos előnnyel várhatják a visszavágót.

 

„Tudtuk, hogy kemény mérkőzés vár ránk, hiszen minden döntő ilyen. Mindkét csapat jól ismerte a másikat, így kevés volt a meglepetés. Úgy érzem, bebizonyítottuk, hogy fejben nagyon erősek vagyunk, amikor négy góllal vezetett a Larvik, akkor is nyugodtak maradtunk és hideg fejjel kézilabdáztunk. A visszavágó még keményebb lesz, és igaz, hogy három góllal vezetünk, de még csak a párharc felénél járunk. El kell felejtenünk a különbséget, úgy kell küzdenünk, mintha nulla–nulláról indulna a mérkőzés. Még agresszívabb játékra lesz szükségünk, mint amit Norvégiában mutattunk. Úgy gondolom, tudunk még jobban is játszani, mint azt az első mérkőzésen tettük” – mondta lapunknak Ambros Martin vezetőedző.

 

„A stratégiánk ugyanaz lesz, mint Norvégiában volt, hiszen nagyon jól működött az első mérkőzésen” – tette hozzá Raphaelle Tervel, aki a védelem egyik kulcsfigurájaként parádés teljesítményt nyújtott az odavágón. „Nagyon keménynek kell lennünk védekezésben, felkészültünk a küzdelemre. Hatvan percre vagyunk attól, hogy megvalósítsuk az álmainkat, mindent megteszünk majd ennek érdekében. Egész évben ezekre a mérkőzésekre készültünk, készen állunk a kihívásra” – mondta a francia játékos, aki a jövőjét firtató kérdésre annyit felelt, majd a döntő után beszél a folytatásról.

 

Az első mérkőzésen komolynak tűnő sérülést szenvedett Kovacsics Anikó, aki ráesett a könyökére. Szerencsére az ijedtség nagyobb volt, mint a baj, Misi folytatni tudta a játékot és szombaton is ott lesz a csapatban. Érdekesség, hogy az irányító 21 évesen már a harmadik BL-döntőjében szerepel.

 

„Ez a döntő nem más, mint a többi, de remélem, hogy végeredményben más lesz. Nulláról akarunk indulni, nem szeretnénk megismételni azt, ami az elődöntőben történt. Amennyiben ugyanúgy játszunk, mint ahogy a második félidőben tettük Larvikban, meg tudjuk akadályozni a lerohanásokat és koncentráltan védekezünk, akkor nem lehet gondunk. Ugyanúgy készültünk, mint az első mérkőzésre, persze igyekezünk javítani azokon a játékelemeken, amelyek kevésbé sikerültek.”

 

A második mérkőzés szombaton 15.15 órakor kezdődik a Veszprém Arénában, a találkozót a Digi Sport 1 mellett az M1 is élőben közvetíti. A visszavágót, amelyen jelen lesz az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) elnöke, Jean Brihault is, horvát játékvezetői kettős vezeti. A Matija Gubica és Boris Milosevic alkotta páros tavaly, a Bajnokok Ligája középdöntőjében már vezetett a két csapatnak mérkőzést, azt a norvégok 32–25-re megnyerték, de a meccsnek az ETO számára már semmi tétje nem volt. A Veszprém Aréna kapuit szombaton két órával a kezdés előtt nyitják meg.

 

A zöld-fehéreknek nemcsak a helyszínen, hanem a győri városháza előtt is szoríthatnak a drukkerek. Az önkormányzat óriáskivetítőt állít fel, így a győriek közösen követhetik figyelemmel a találkozót, és együtt szurkolhatják ki a BL-elsőséget. A Veszprémből hazatérő csapatot szintén a városháza előtt fogadják este fél kilenc körül. A szurkolókat erre a rendezvényre is hívják, hogy együtt várják haza kedvenceiket.

 

Az esti rendezvény miatt május 11-én, szombaton 20 és 23 óra között a rendőrség ideiglenes forgalomkorlátozást rendel el a Szent István úton a Munkácsy út és Baross híd, az Aradi vértanúk útján a Révai út és Szent István út és a Jókai úton a Révai út és Szent István út, valamint Árpád út és Szent István út közötti szakaszon. A lezárt útszakaszra mindennemű jármű behajtása tilos. A lezárás érinti a helyi és helyközi buszjáratok közlekedését is. Az 1-es és a 85-ös főúton nyugat felé, illetve felől közlekedő helyközi autóbuszjáratok a Baross Gábor híd helyett a 821-es sz. út – Szigethy Attila út – Zrínyi utca útvonalon közlekednek, ezért egyik irányban sem érintik Győr, Eötvös park megállóhelyet.

 

A Révai Miklós utca megállóhelyről induló helyi járatok a Szent István úton keresztülhaladva az Aradi vértanúk útja – Árpád út – Teleki László utca útvonalon közlekednek és térnek vissza eredeti útvonalukra. A 2, 5, 8, 12, 22, 22A, 22Y, 30, 30A, 31, 38 jelzésű járatok a Városháza megállóhely helyett az Aradi vértanúk útja, Megyeháza megállóhelyen állnak meg.

 

Az 1, 6, 7, 11, 11B, 14, 17, 17A, 17B, 37, CITY jelzésű járatok a Virágpiac, Újváros, Sziget, Pinnyéd, Sárás és Bácsa irányába a Teleki László utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Aradi vértanúk útja útvonalon közlekednek. Nem érintik az Aradi vértanúk útja, Megyeháza megállóhelyet, de a Bajcsy-Zsilinszky út (City) megállóhelyen megállnak.

 

A belváros irányába a Jókai utca –Szent István út – Honvéd liget – Aradi vértanúk útja – Árpád út – Teleki László utca – Szent István út útvonalon közlekednek az autóbuszok.

 

Ezek az autóbuszjáratok az Aradi vértanúk útja, Megyeháza megállóhelyen már nem állnak meg.

 

Lakner Gábor

Fotó: Marcali Gábor