Elmaradt az ETO-dupla: a Debrecen a kupagyőztes

Győr+
2013.05.22. 13:26

A szünetben még vezetett a bajnokcsapat, de Coulibaly révén fordított a Debrecen és megvédte Magyar Kupa elsőségét.

A 2012–2013-as szezon bajnoki címét már elhódító Győri ETO FC nem tudta megismételni a DVSC tavalyi teljesítményét, és ebben pont kupadöntőbeli ellenfele akadályozta meg a zöld-fehér együttest: nem jött össze a történelmi duplázás, miután a Debrecen megérdemelt, 2–1-es győzelmet aratott az ETO ellen a Bozsik József Stadionban rendezett Magyar Kupa fináléjában. Az első félidőben Nemanja Andric révén még a győri együttes szerzett vezetést, de Adamo Coulibaly két góljával az egész mérkőzésen kezdeményezőbb és támadólag fellépőbb DVSC fordítani tudott, megvédve ezzel 2012-es kupagyőzelmét.

 

Pintér Attila vezetésével olyan tettre készült a győri labdarúgócsapat, ami a klub 1904-es alapítása óta egy szezonban sem sikerült: egyszerre elhódítani a bajnoki címet és a Magyar Kupát. A Videoton elődöntőbeli legyőzése után az utolsó akadályt a Debrecen jelentette az ETO előtt, a Kispesten rendezett finálé arról volt hívatott dönteni, hogy az ETO hatodik magyar csapatként duplázni tud-e egy adott szezonban, vagy a Debrecen ötödik magyar csapatként megvédi-e címét a Magyar Kupában.

 

A kezdőcsapatokban nem egyik vezetőedző sem okozott meglepetést a másiknak, az ETO-ban a sérült Szasa Sztevanovics helyén Molná Péter szerepelt a kapuban, Koltai Tamás sérvmütét, Marek Strestík pedig eltiltás miatt hiányzott. Így kerülhetett a kezdő tizenegybe az a Nemanja Andrics, aki egy jó negyedórás tapogatózást követően egy szép egyéni akció végén vezetéshez juttatta a győrieket. (0–1) Tombolt a túloldali kapunál összegyűlt párezres győri szurkolósereg.

 

Ekkor úgy tűtnt, minden Pintér Attila elképzelései szerint alakul, hiszen a vezetés tudatában az ETO játszhatta kedvenc kontrajátékát, a Debrecennek pedig támadnia kellett az egyenlítés érdekében. Az első félidőben egy kényszerű csere bontotta meg az ETO támadósorát: a meghúzódott Varga Rolandnak kellett elhagynia a pályát, helyette Rok Kronaveter érkezett, így a hátralévő hatvan percre kalsszikus csatár nélkül maradt a Győr. A folytatásban főleg – a bajnokságban gólkirályi címre törő – Adamo Coulibaly révén veszélyeztetett a Debrecen, az ETO-ban Tarmo Kink kapufáig is eljutott, de nem sikerült növelni az előnyt. A szünet előtt Kondás Elemér is változtatott: Kulcsárt hívta le és Ibrahima Sidibét küldte pályára percekkel a szünet előtt.

 

A második játékrészben tovább nyomott a Debrecen és pár perc után gólra is váltotta addig meddő fölényét: az 51. percben Sidibe passzából Coulibaly az ötös sarkáról egalizált, a menteni igyekvő Takács Ákos és Molnár kapus is tehetetlen volt. (1–1). Az egyenlítés után visszavettek a tempóból a csapatok, egyértelmű szezonvégi fáradtság volt érezhető a kupadöntő lendületén, amit inkább a Debrecen diktált, az ETO Kronaveterre kihegyezett kontrákra épített, nem sok sikerrel, alig jutott gólveszély közelébe a második 45 percben.

 

Az utolsó tíz percre aztán ismét felpörögtek a csapatok, kettészakadt a pálya, de az igazi gólhelyzeteket inkább a DVSC dolgozta ki. A mérkőzés és a kupa sorsát végül a roppant agilis, végig nehezen tarható Adamo Coulibaly döntötte el, aki a 86. percben kihasználta a győri védők pocsék helyezkedését, és egy szép csel után kilőtte a bal alsót. (2–1) Hiába támadta végig az utolsó perceket a Győr, nem maradt idő az egyenlítésre. A francia légiós góljával nem csak a Magyar Kupát nyerte meg a Debrecennek, de két találatának köszönhetően (a hétgólos Dudás Ádámot megelőzve) a sorozat gólkirálya is lett.

 

Nem jött hát össze a történelmi duplázás az ETO bajnokcsapatának, a Debrecen megvédte címét a Kupában és hatodik alkalommal emelhette magasba a trófeát, ami azt jelenti, hogy ez a két csapat játssza az augusztusi Szuperkupa döntőt is. A DVSC összességében megérdemelten nyerte meg a mérkőzést a hajrában, többet támadott és többet tett a győzelemért, mint a csúcsformájától messze futballozó, több kulcsjátékosát is nélkülöző Győri ETO FC.

 

MAGYAR KUPA, DÖNTŐ
DVSC-TEVA–GYŐRI ETO 2–1

Budapest, Bozsik Stadion, 4500 néző. Vezette: Kassai


DVSC-TEVA:
Verpecz – Bernáth, Máté P., Mészáros N., Korhut – Bódi, Ramos, Czvitkovics (Se. Bouadla, 81.), Ferenczi J. (Szécsi M., 68.) – Kulcsár T. (Sidibe, 40.), Coulibaly. Vezetőedző: Kondás Elemér

GYŐRI ETO: Molnár P. – Svec, Lipták (Djordjevics, 80.), Takács Á., Völgyi – Pátkai, Kamber, Trajkovics (Dudás Á., 62.) – Varga R. (Kronaveter, 32.), Kink, Andrics. Vezetőedző: Pintér Attilla
Gólszerző: Coulibaly (51., 86.), ill. Andrics (17.)

 

Korábban írtuk:

 

Szerda este 20.00 órától a kispesti Bozsik-stadionban rendezik a Magyar Kupa fináléját, ahol a címvédő Debrecen lesz a már bajnok Győri ETO FC ellenfele.

 

A Szasa Sztevanovicsot és Koltai Tamást sérülés, Marek Strestíket pedig eltiltás miatt nélkülözni kényszerülő győri csapat történelmi tettre készül Pintér Attila vezetőedző irányításával, hiszen a klub 1904-es alapítása óta először duplázhat, azaz nyerheti meg a bajnokságot és a kupát is egy adott szezonban. A Debrecen pocsékul sikerült szezonját mentené meg a trófeával, a hajdúsági együttes a tavalyi szezonban az MTK-t győzte le büntetőkkel a Puskás Stadionban rendezett fináléban.  A döntővel kapcsolatos érdekességeket gyűjtöttük egy csokorba:

 

1.) Az először 1909-ben megrendezett kupasorozatot legtöbbször a Ferencváros nyerte meg, húsz alkalommal elhódítva a trófeát, a jelenlegi címvédő a Debrecen.

 

2.) Az idei évben rekordot dönt az összdíjazás, a Magyar Labdarúgó-szövetség 100 millió forintot oszt szét: a végső győztes 30 milliót kap, az ezüstérmes 10 millió forinttal gazdagodik. Az elődöntőben kiesettek 5-5 millió, a negyeddöntőben búcsúzottak 2-2 millió forintot kapnak.

 

3.) Pintér Attila, a Győri ETO mestere negyedik csapatával készül a negyedik kupadöntőjére: a Ferencvárossal (2004) és a Sopronnal (2005) felért a csúcsra, a Vasassal (2006) büntetőkkel maradt alul a fináléban.

 

4.) A Győri ETO története ötödik kupagyőzelmére és első duplázására készül.

 

5.) A Debrecen a döntőig vezető úton nem játszott első osztályú ellenféllel, az ETO a Pakssal, a Bp. Honvéddal és a Videotonnal is összekerült.

 

6.) A magyar klubfutball történetében tizenhetedik alkalommal fordulhat elő, hogy egy csapat duplázni tud egy adott szezonban. Ez korábban a Ferencvárosnak (6), az MTK-nak (4), az Újpestnek (3), a Honvédnak (2) és a DVSC-nek (1) sikerült.

 

7.) A Magyar Kupa történetében tizenötödik alkalommal fordulhat elő, hogy egy csapat megvédi címét, a Debrecen 1999 óta öt alkalommal nyert kupát, de egymást követő szezonban még soha.

 

8.) A Győri ETO FC története során kétszer is megvédte előző évi kupagyőzelmét: a zöld-fehér csapat 1965 és 1967 között háromszor (összesen négyszer) hódította el a trófeát.

 

9.) Utoljára 1979-ben született győri siker a sorozatban, így a 30 év után elhódított bajnoki címet egy 34 év után megnyert Magyar Kupával fejelhetnék meg a győri labdarúgók.

 

10.) Ha az ETO ma legyőzi a DVSC-t, kupagyőzelmek számában utolérné riválisát (5–5).

 

11.) Egy győzelemmel ma két trófeát is nyerhetnek a zöld-fehérek, hiszen a bajnoki cím és a kupagyőzelem azt jelentené, hogy automatikusan a Szuperkupát is az ETO kapná meg.

 

12.) A Győri ETO csapatában Nemanja Andric lépett a legtöbbször pályára a kupában (8) és Dudás Ádám szerezte a legtöbb gólt (7).

 

13.) A DVSC együttesében Ludánszki Bence szerepelt a legtöbb alkalommal kupamérkőzésen a jelenlegi szezonban, mind a hét debreceni meccsen pályára lépett, a legtöbb gólt a bajnoki gólkirályjelölt Adamo Coulibaly szerezte (6).

 

14.) Az ETO-ban nyolc kupamérkőzésen 28 labdarúgó 30 gólt szerzett, a Debrecenben 32 labdarúgó kapott lehetőséget, akik hét meccsen 24 gólt szerezetek.

 

15.) A Debrecen a döntő kimenetelétől függetlenül már kiharcolta magának a kupagyőztest megillető Európa-liga indulás jogát, hiszen a Győr bajnokként a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdheti meg a nemzetközi szereplést.

 

16.) A Győr és a Debrecen a 2012–2013-as szezonban két alkalommal találkozott egymással, mindkét mérkőzést a bajnokság keretein belül rendezték: Debrecenben 4–1-es hazai győzelem született, Győrben egy 2–0-s sikerrel vágott vissza az ETO.

 

Magyar Kupa, döntő
DVSC-Teva–Győri ETO

Budapest, Bozsik József Stadion, szerda 20.00
Játékvezető: Kassai Viktor (Erős Gábor, Albert István)

A várható összeállítások:

Debrecen: Verpecz – Bernáth, Máté P., Mészáros N., Korhut – Bódi, Spitzmüller, Czvitkovics, Ferenczi – Sidibe, Coulibaly (Vezetőedző: Kondás Elemér)
Győri ETO FC: Molnár P. – Svec, Lipták, Takács Á., Völgyi – Pátkai, Kamber, Trajkovics – Varga R., Kink, Andrics (Vezetőedző: Pintér Attila)

 

KE

fotó: eto.hu