Győr+
2013.05.23. 08:45

Pörög a győri lakáspiac…

… de még nincs kolbászból a kerítés az egyik nagy hazai ingatlanforgalmazó társaság adatai szerint.

 

Az OTP Jelzálogbank vezető elemzője elmondta: a város – jórészt a határ közelsége és az Audi jelenléte miatt – jól vészelte át a gazdasági krízis okozta országos forgalomzuhanást. „Győrött a válság előtti szintű a forgalom, és az árak csökkenése is átlag alatti” mondta Valkó Dávid, aki arra is utalt: így sem kicsi a megyeszékhely teljesítménye.

A megyében tavaly másfél százalékot estek a lakásárak, a járásban 5,2, míg magában Győrben 6,4 százalékos volt a csökkenés; ezzel szemben a közeli Komárom vagy a szomszéd megye másik vége, Esztergom térsége 10 százalék feletti zuhanást produkált. (Eközben a megye másik négy járásában már drágulás mutatkozott.)

Jól tartja magát viszont a győri átlagár: a négyzetméterenkénti 165 ezer forintot a megyeszékhelyek közül csak Debrecenben, Kecskeméten és Szombathelyen kell túllicitálni; az eső árak mellett (vagy épp ezek miatt) jelentősen megugrott viszont a kisalföldi lakásforgalom. A megye 11, a járás 20, Győr pedig 24 százalékos növekedést produkált tavaly. Az OTP Jelzálogbank adatai szerint tavaly a járás lakásainak 2,65 százaléka cserélt gazdát; ennél nagyobb forgási sebességet csak kilenc fővárosi kerület és Sopron produkált.

Nem kiugró ugyanakkor az egyes városrészek között jelentkező négyzetméterár-különbség. Az élen értelemszerűen a Belváros jár, ahol egy kulcsrakész új lakás négyzetmétere átlagosan 370 ezer forint, míg Révfaluban 340, Nádorvárosban 310, Szigetben és Városréten 300, a sor végén kullogó Gyárvárosban pedig 260 ezer forintból hozható ki ugyanez.

 

Pál Gergő