Győr+
2013.05.26. 12:44

Sportos tradíciók

Nádorváros után egy igazán összetett terület, a 6-os számú választókörzet következik, amely magában foglalja Gyárvárost, Jancsifalut, Likócsot és Nádorváros északkeleti részét.

A terület tehát változatos képet mutat, gyakorlatilag egy város valamennyi lakókörnyezeti típusát felvonultatja. A nyugodt, falusias jelleget Likócs, a családias környezetet Jancsifalu, a nagyvárosi miliőt Gyárváros képviseli. A területen az elmúlt években az élhetőséget javító beruházások, útfelújítások, járdarekonstrukciók, játszótérbővítések történtek, a fiatalok kezdeményezésére pedig megújult az itt lakók mozgáslehetőségét szolgáló Tompa utcai sportpálya.

 

Harsányi Attila, Kós Károly-díjas építész igazi lokálpatriótaként tevékenykedik Gyárvárosért. 2001-ben magánkezdeményezője és építész-tervezője volt a Mátyás tér rendezésének és a szoborállításnak, a 85. évfordulóra könyvet jelentetett meg az egykoron ágyúgyári munkástelep épületeiről. „2017-ben már a százéves jubileumot ünnepeljük, erre az alkalomra bővített, még átfogóbb kiadással készülök. Gyárváros szépségét történelmében, építészeti emlékeiben látom, és a feladatunk, hogy megóvjuk ezeket az utókornak. A környezetbe nem illő épületek építése helyett a városrész egységes arculatát kell megőrizni, magam is ezért tevékenykedem. A közelmúlt pozitívumaként értékelem a Tompa utcán végigfutó régi hőtávvezeték elbontását, ami hosszú évtizedeken át csúfította a városképet. Helyére kellemes pihenőhely épült, ami a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja.”

 

Péter Mihály jancsifalusi nyugdíjas szerint aki itt született vagy régóta itt él, nem is vágyik máshová. „Jancsifaluban nőttem fel, a 65 évem túlnyomó részét itt töltöttem. Még emlékszem a macskaköves utcákra, a grundra, ahol jó volt gyereknek lenni, és ahol máig tartó, igaz barátságok szövődtek. Minden utcáról van egy kedves emlékem, és ma is örülök, hogy ebben a városrészben élhetek.” Úgy látja, Jancsifalu egy kis város a nagyvárosban, amely Győr bármely más városrészével felveszi a versenyt. „Negatívumot szinte egyáltalán nem tudok mondani, egyedül a Fehérvári út hatalmas forgalma okoz gondot, de úgy tudom, néhány éven belül ez a kérdés is megoldódhat. Összességében azt szeretném, ha a mai fiatalok is magukénak éreznék ezt a városrészt, amelyet mi annyira szeretünk.”

 

Ágoston Antalné, a Likócsi Részönkormányzat tagja szerint a városrész nagy előnye, hogy nyugodt, csendes, éppen ezért választják sokan otthonuknak. „A falusias jelleg mellé jó közbiztonság társul, a nyugalom mellett pedig a város is könnyen elérhető.” A közösségi élettel kapcsolatban a művelődési ház és Tarabiahné Kovács Etelka népművelő munkáját emelte ki. „A színvonalas műsorok mellett nálunk énekkar, nyugdíjasklub, baba-mama klub, asszonyoknak tornaklub is működik.” Hozzátette, a lakosság életkor-összetétele miatt talán kevesebben látogatják a programokat, de a lehetőség mindenki számára adott. A fejlesztések közül kiemelte a Római út felújítását, a játszótérfejlesztést, és megemlítette, sokat segít majd a Gyárvárostól Likócsig kiépülő bicikliút is.

 

Kalmár Ákos, a terület önkormányzati képviselője gyermekkora óta jól ismeri a területet, Jancsifaluhoz rokoni szálak kötik. „Gyárváros elsősorban az állatkert, a régi vidámpark miatt maradt emlékezetes gyermekkoromból. Sokat jártam az 1977 előtti és az az után épült stadionba is. A mai létesítmény ahhoz hasonlóan az ország egyik legszebb stadionja. Likócson az 1980-as években gokartversenyre látogattam ki néhányszor. Elmondhatom, fiatalságom emlékezetes helyei voltak ezek, 2010-ben pedig úgy hozta a sors, hogy a három városrész önkormányzati képviselője lettem.

 

Hamar megtaláltam a közös hangot az itt élő emberekkel, civil szervezetekkel és az intézményekkel. E városrészekben igazi lokálpatrióták laknak, akik büszkék környezetük értékeire, hagyományaira. Különösen igaz ez Gyárvárosra, amely a belvároshoz mérhető gazdagságú műemléki épületekkel rendelkezik. Ha ki kell emelnem egy-egy beruházást az elmúlt időszakból, Gyárvárosból mindenképp a Tompa utcai fejlesztéseket említeném. A két játszótér és a kutyafuttató már elkészült, a sportpálya garanciális javítása még tart, és a közvilágítás kiépítése is hamarosan megtörténik. Jancsifaluban az önkormányzati intézmények hiányán azzal próbáltunk segíteni, hogy létrehoztuk az idősek klubját az Otthon utca 2. szám alatt, amit teljesen fel is újítottunk. Itt működik az önkormányzati Jancsifalusi Idősek Klubja, emellett a civil Jancsifalusi Nyugdíjasklub, és lehetőséget biztosítunk a többi civil szervezetnek is, hogy otthonra találjanak az Otthon utcában. A ház persze csak az első lépés a városrész intézményhálózatának fejlesztésében. Likócson magas színvonalú művelődési ház működik, amelynek épülete nagyrészt már az előző ciklusban megújult, de maradt feladat 2010 utánra is. A Likócsi Közösségi Ház ma már megújulva várja vendégeit. Likócson kiemelt feladat a Római út felújítása, amit tavaly kezdtünk, idén folytatjuk, és várhatóan jövőre be is fejezzük. Gyárvárosban napirenden van a Munkás utca és a Külső Árpád út teljes vízvezeték- és csatorna-rekonstrukciója. Jancsifalu legnagyobb problémája a Fehérvári út átmenő kamionforgalma. Ezt a gondot az EU-s pénzből támogatott állami beruházás, a keleti elkerülő út megépítése oldja majd meg, ami 2016-ig fog megvalósulni.” Kalmár Ákost sokan nem csak mint képviselőt, hanem mint a Győri Audi ETO KC egyik törzsszurkolóját is ismerik.

 

„Amikor csak tudok, részt veszek a mérkőzéseken és lelkesen szurkolok a lányoknak. Nem csak a játék szépsége és a győzelem öröme, de a csarnokban tapasztalható fergeteges hangulat is magával ragad. A zöld-fehéreknek mindig szívből szorítok, ahogyan a rám bízott városrészek érdekeit is szívvel-lélekkel képviselem.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter