Győr+
2013.05.26. 09:10

Hódító dallamok

A következő évadban többek között Kobayashi Ken-Ichiro, Ligeti András, Cyprien Katsaris, Sergei Krylov, Bogányi Gergely, Orosz Zoltán, Alexander Sladkovsky és a King's Singers énekegyüttes ad közös hangversenyt a Győri Filharmonikus Zenekarral. Az elmúlt időszak történéseiről és a jövő terveiről sajtótájékoztatón számolt be Fűke Géza igazgató.

Fűke Géza bevezetőként azt mondta el, ötéves megbízatása lejár, de maradni szeretne, pályázott az igazgatói posztra. Úgy hírlik, nincs ellenfele, döntést júniusban hoz a városi közgyűlés. Az igazgató az elmúlt éveket értékelve hangsúlyozta, sikerült visszaadni Győrnek a zenekarát, sikerült megszerettetni a városlakókkal a komolyzenét. A kulturális, a társadalmi élet megkerülhetetlen része lett az intézmény.

 

Az elmúlt öt évben a bérletesek száma megháromszorozódott, a jegyvásárlók száma megötszöröződött. Az együttes ma már olyan szakmai minőséget tud felmutatni, amely a világ bármely színpadán megállja a helyét. Ezt számos díj, elismerés fémjelzi, s a Győrbe látogató világhírű művészek bizonyítják. Fűke Géza azt mondta, ha bizalmat kap, folytatja a megkezdett munkát.

 

Az igazgató szerint a zenekar célja a markánsabb regionális szerepvállalás, a fokozottabb nemzetközi jelenlét. A következő évadtól Mosonmagyaróvár mellett bérletes előadásokat szerveznek Sopronban, Dunaszerdahelyen és Pápán. A zenészekre európai és távol-keleti koncertturnék várnak. Ősz Gábor igazgatóhelyettes a következő évadról szólva elmondta, a zenekar maximálisan próbál igazodni a közönség igényeihez. A bérletes struktúra nem változik, öt bérlet közül válogathatnak a zenerajongók.

 

A King Singers a győri filharmonikusokkal közösen két lemezbemutató koncertet ad, majd ezt a fővárosi közönség is hallhatja. Kuriózumnak ígérkezik Sztravinszkij műve, A katona története, melyet élő tánckísérettel adnak elő, és a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye Sergei Krylov világhírű hegedűművész közreműködésével, Dmitrij Kitajenko vezényletével. A következő évadban az operák közül Verdi Trubadúrjának koncertszerű változatát mutatják be Lukácsi Gyöngyi, Wiedemann Bernadett és Alexandru Agache főszereplésével.

 

A részletes koncertprogram a www.gyfz.hu honlapon olvasható. A Richter Terem látogatói számára jó hír, hogy az októberi első koncertig megújul a nézőtér, új székeket, új padlóborítást kap a terem.

 

Földvári Gabriella