Győr+
2013.06.08. 07:10

A családias lakótelep

A hetes számú választókörzet Adyváros keleti és Jancsifalu déli részét foglalja magában, mely az elmúlt időszakban dinamikus fejlődésen ment keresztül. A mozgás szerelmesei számára a Barátság Park jelent igazi felüdülést, az itt élők komfortját emelik a megújult közterek, a közlekedési fejlesztések, a panelépületek fűtés-korszerűsítése, az adyvárosi tó újjászületése, vagy éppen a játszótér- és zöldterület-felújítások.

A többségében társasházas övezet a fejlesztések révén egy igazán élhető városrésszé fejlődött, ahol a praktikusság mellett az esztétika is érvényesül, amely a köztisztaság tekintetében is szembetűnő. A városrész jó példa arra, hogyan tehetők a régi típusú lakótelepek barátságossá, otthonossá.

 

Szalai Mihályné közös képviselőként számos itt élő véleményét ismeri, és úgy látja, egy összetartó közösség él az Ifjúság körúton. „1971 óta lakunk itt családunkkal, vagyis gyakorlatilag azóta, hogy a panelépületek megépültek. A környezetünkben szép parkok, közterületek vannak, ahol össze tudunk jönni, a megújult játszóterekre visszük az unokákat, és ott is jókat tudunk beszélgetni. Fel sem merült bennünk, hogy elköltözzünk, mert megszerettük ezt a környéket. Magam is tudok olyanról, aki elment, de már visszavágyik ide. A tömbházas környezet ellenére ismerjük egymást, az itt lakók kedvesek, segítőkészek, a környezetünk rendezett, amiért sokat tesz a képviselőnk, és mi magunk is hozzájárulunk a környék szépítéséhez. A városrészt a dinamikus fejlődés jellemzi, ami különösen igaz az Ifjúság körútra, ezért nem csak az emlékek, de a jelenkor történései miatt is szeretünk itt élni.”

 

Horváth Ferenc, a győri könyvtár művelődésszervezője és a városrész lakója Adyváros rendezettségét és tisztaságát emeli ki. „Úgy tartom, hogy a lakókörnyezetünk állapota nagyban befolyásolja az ember közérzetét. Mivel én itt élek, ezért a közérzetem is jó. Én nem csak élvezni szeretem a kellemes környezetet, de tenni is akarok érte, ezért kerültem kapcsolatba az önkormányzati képviselőnkkel, aki minden észrevételre reagál és megteszi a szükséges lépéseket. Partnernek tekinti az itt lakókat, ezért mi is hozzá tudunk járulni a fejlődéshez ötleteinkkel, meglátásainkkal. Sok aprónak tűnő fejlesztés történik, füvesítés, padok kihelyezése, tereprendezések, amik az itt élőknek nagyon fontosak. Emellett számos nagyberuházás is megvalósult, amelyek közül én személy szerint a kerékpárútnak örültem a legjobban, hiszen nagy biciklis vagyok, tulajdonképpen mindenhová biciklivel járok.”

 

Radnóti Ákos, a terület önkormányzati képviselője gyermekkorából szívesen idézi fel a csúszkálásokat a tónál lévő domb egykori csúszdáin, ahova a nagyszülőkkel járt, vagy épp a nagy meccseket a Barátság Parkban.

 

„Akkor persze még nem sejtettem, hogy egyszer megadatik számomra a városrész képviselete, de mivel ez a megtiszteltetés ért, mindent elkövetek a terület fejlődéséért.” A képviselő a választási programjában ígérteknek megfelelően dolgozik, és büszke rá, hogy az elmúlt három évben négy panellakótömb energetikai felújítása valósult meg, emellett a Móra-iskola és a Szivárvány Óvoda energiagazdaságos átalakítása és külső felújítása is megtörtént, sőt, az óvoda egy új műfüves ovifocipályával is gazdagodni fog. Mint mondja, az összességében milliárdos nagyságrendű panelrekonstrukciók nem csak költségkímélők, de esztétikusabbá is teszik a környéket.

 

Hozzáteszi, az esztétikumhoz a köztisztaság is hozzátartozik, amihez a tavalyi száz, idén további húsz szemétgyűjtő kihelyezése is hozzájárul. „Fontos, hogy a városrész ne csupán élhető, de a szabadidő hasznos eltöltésére is alkalmas legyen. Kevés utca büszkélkedhet azzal, mint amivel az Ifjúság körút. Egyik végében a Barátság Park sportközpont található – amit már az új bicikliúton is meg lehet közelíteni –, a másik végén pedig a megújult adyvárosi tó, amit hamarosan átadunk a lakosságnak. Az előbbi az aktív, a másik a passzív kikapcsolódást szolgálja. A tónál további fejlesztéseket is tervezünk, díszburkolatot kaphat a sétány és egy új játszótér is épülhet jövőre, a jelenleg használhatatlan sportpálya pedig még az idén megújul. Nyárra a Kuopio park szökőkútja is működni fog és a környéke megszépül.” A körzetben tavaly az összes játszótér egy új eszközt kapott és egy új is épült az Ifjúság körút mögött. Rendezettekké váltak a közterületek, megújult a Kodály út–Ifjúság körút melletti zöldterület, a teljes körzet parkoló felfestése megtörtént, illetve megújult a közvilágítás a Szabolcska út és az Ifjúság körút teljes hosszában.

 

„Őszre átépül a Kodály Zoltán–Földes Gábor csomópont. Nagy vágyam volt, hogy a nagyszabású közlekedési fejlesztés megvalósuljon. Köszönettel tartozom Borkai Zsolt polgármesternek a fejlesztés támogatásáért, hiszen a körforgalom kiépítése jelentősen biztonságosabbá teszi a kereszteződést.”

 

A képviselőt sokszor láthatjuk fényképezőgéppel sétálgatni a körzet utcáiban.

 

„Szeretek mindent megörökíteni, rögzíteni a változásokat. A dokumentálás fontos, hogy szakszerű és gyors intézkedések történhessenek, és weblapomon is követhető legyen mindez. A városházára is szinte mindig gyalog megyek, sőt, az is előfordult, hogy a közgyűlésre futva érkeztem, a sportot népszerűsítve. Sétáim során sokan meg is szólítanak, megosztják velem észrevételeiket. A teljesíthető kérések mindegyikében megpróbálok segíteni, hiszen a városrészért csak az itt élőkkel közösen tudok hatékonyan dolgozni. A közbiztonság kérdését kiemelten kezelem, ezért kerültek ki az új köztéri kamerák is. Ha bármilyen problémáról értesülök, azt rögtön jelzem a rendőrség, a közterület-felügyelet vagy a polgárőrség felé. Úgy gondolom, három év alatt rengeteg fejlesztés történt a körzetben, és a célom, hogy ezt a szintet meg is tartsa a városrész. Ezért is számítok a jövőben is az itt lakók segítségére.”

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter