Győr+
2013.06.07. 19:35

Csak elővigyázatosság!

Orbán Viktor bejelentette: elrendelték Győrújfalu kitelepítését.

21:00

 

Rendőri felvezetéssel elindultak az első buszok Győrújbarátra. Egyelőre csak kevesen szálltak fel rájuk. Sokan autóval indulnak útnak. A rendőröktől megtudtuk, hogy az elhagyott ingatlanokra vigyáznak, s később majd egy-egy ember visszatérhet megetetni az állatokat. Azt nem lehet tudni, hogy mennyi ideig kell a lakóhelyüktől távol élniük.

 

 

20:51

Az idős betegeket a rendőrautók és a mentők már most elszállították, nekik nem kell várniuk a busz járatukra. A 70 éves özvegy Takács Ferencné tudósítónknak elmondta, hogy már napokkal ezelőtt bepakolta a holmiját.

 

 

 

 

Két gyermekével él együtt, akik jelenleg gáton dolgoznak. Ő maga szívbeteg, ezért aztán leszállították a buszról és külön személyautóval vitték Győrújbarátra a rendőrök.

 

 

20:45- Borkai Zsolt Győrújfalu kitelepítése kapcsán

 

Elővigyázatosságból rendelték el Győrújfalu kitelepítését

 

Nemrégen elrendelte a kormány a Győr melletti Győrújfalu kitelepítését, azonban biztonsági döntésről van szó, nem történt gátszakadás.

Borkai Zsolt Győr polgármestere a helyszínről elmondta: “A lakosság biztonsága érdekében preventív döntés született, amely mögött egyértelműen a megelőzés és a településen élők 100 %-os biztonságának garantálása áll. A gátak továbbra is tartják magukat, semmilyen rendkívüli esemény nem történt az elmúlt órákban, a munkálatok tovább folytatódnak és nagy erővel zajlanak. Szó sincsen arról, hogy Győrújfalu települését feladnák, egész éjszaka katonák, szakemberek, önkéntesek fognak dolgozni a helyszínen, további erőket rendeltek a településre, ezért továbbra is hiszi, hogy nem fog átszakadni a védelmi vonal. Győr városa nincsen veszélyben. A polgármester elmondta, ő maga is a város egyik legmélyebb pontján, az Ergényi lakótelepen él, családja otthon van, nincsen szó arról, hogy csomagolni kellene Győrben. Győrújfalu lakossága higgadtan fogadta a döntést, napok óta lehetett rá számítani, le a kalappal az ott élő emberek előtt. Győrben természetesen minden rendelkezésre áll a Győrújfalun élők fogadására, azonban az elsődleges befogadó helyszín Győrújbarát, de sokan mennek Győrbe családhoz, rokonokhoz is.”

 

 

20:30

 

Jelenleg kihangosítós rendőrkocsi járja a települést és tájékoztatja a lakókat a teendőkről. A helyszínen tartózkodó munkatársunk megkérdezte Bakondi György tábornokot, hogy Győrben várható-e valamiféle veszély. A főigazgató azt válaszolta: a védekezés rendben zajlik, a győrieknek nem kell félniük.

 

 

Nem sokkal a kormánymegbízott tájékoztatását követően gyökeresen változott a helyzet. Ki kell telepíteni Győrújfalu 1600 lakosát.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: biztonsági intézkedésről van szó, a gát egyelőre stabil, de nagyon nagy a víz nyomása.

 

 

Nagy Imre Attila polgármester a helyszínen elmondta: a településen nem alakult ki pánik. A falu első embere biztos abban, hogy a gát nem szakad át a tetőzés idején sem.

 

A településre rengeteg rendőrautó érkezett és a Kisalföld Volán buszai is készenlétben állnak. Egyelőre az utcafelelősökkel tárgyalnak a polgármesteri hivatalban.

 

A kitelepítés 21 órakor kezdődik, csak a nőknek, a gyerekeknek és az időseknek kell elhagyniuk a falut, az életerős férfiak továbbra is segédkezhetnek a gáton. Bakondi György tábornok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője egy kérdésre elmondta: ha átszakadna a gát, akkor az ott dolgozóknak pár percük van, hogy a töltés két oldalára meneküljenek.

 

Bakondi György szerint jelentős veszélye van annak, hogy a megerősített töltés nem bírja a terhelést. Egyetértett a polgármesterrel abban, hogy 50-50 százalék esélye van az átszakadásnak.

 

A győrújfaluiakat Győrúbaráton az ifjúsági táborban helyezik el és “az állam vendégei lesznek.” – mondta a polgármester.

 

A szomorú művelet megkezdődött. Kerüljék a környéket!