Győr+
2013.06.08. 11:33

Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság közleménye

Győr-Moson-Sopron Megye területén jelenleg a 17 településen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.

Győrújfalun a védekezési munkálatokban változás nem történt. Töltésépítési, homokzsákolási munkálatok továbbra is folyamatban vannak. Három szakaszra osztották a gátat, folyamatosan működik a megerősítés. A kitelepítés során összesen 225 fő hagyta el a települést. A befogadó helyen pihentetésük, orvosi ellátásuk továbbra is megoldott.

 

Mecséren a bordás megtámasztás kiépítése folyamatos, technikai eszközök, kotrógépek, és szállítójárművek segítségével kavics nyomópadka kiépítése zajlik. Homokzsák töltése és depózása 4 helyszínen megtörtént, a településen 1 db családi ház védelmét homokzsákokkal ellátták.

 

Dunaszentpálon a folyamatos járőr,- és figyelő szolgálat mellett a talpfolyásoknál a bordás kavicsos megtámasztást végzik. A buzgárokat a gáton elfogták, stabilizálódott a helyzet.

 

Zselykepusztán a védekezés folyamatos, a figyelő szolgálat folyamatosan figyeli a gátat, töltést. A földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetése és a szivárgások megszüntetését folyamatosan végzik.

 

Győrzámoly:. A munkálatokban változás nem történt. A zsákok töltése folyamatos.

 

Ásványrárón a védmű elkészült, a buzgárvédelem folyamatos, helyenként töltésjavítás szükséges. A buzgárokon lévő körgát megfejelése folyamatosan zajlik.

 

Gönyűn a töltésmagasítás, homokzsákolás, valamint a gát erősítése folyamatosan zajlott. Folyamatos figyelőszolgálat működik.

 

Győrladaméron a járőr és figyelő szolgálat folyamatosan működik.

 

Koroncón fakadó vizek eltömítése, valamint gátmegtámasztás zajlik bordás megerősítéssel. Folyamatos figyelőszolgálat működik.

 

Győr – Bácsán továbbra is homokzsákok töltése és gépjárművekbe történő rakodása, valamint védekezési munkálatok folynak.

 

Vámosszabadin gátmagasítás megtörtént, buzgárelfogás folyik. Jelenleg figyelőszolgálat működik.

 

Kisbajcson jelenleg védekezési munkálatok nem folynak, csak figyelőszolgálat működik.

 

Nagybajcson a gátőrháznál buzgárok elleni védekezést hajtottak végre. 4 ház védésére homokzsákokat raktak le. Folyamatos figyelőszolgálat működik.

 

Hédervár településen fóliázást, töltésmagasítást, nyúlgát építését hajtottak végre a védekezésben résztvevők.

 

Folyamatos figyelőszolgálat működik:

 

Győrladamér, Dunaszeg, Kisbajcs, Vének, Kunsziget településeken.

 

A védekezési szakaszokon a gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a települések lakosságát.

Továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe. A következő 2-3 napban nem várható a dunai árhullámot befolyásoló csapadék. A védekezés kedvező körülmények között folytatódhat.

 

Tetőzött a Duna Nagybajcsnál és megkezdődött az apadás!

 

Győr:

 

Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárták a győri körtöltést.

A teljes biztonság megteremtése érdekében a szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel. A feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszai, a kulisszanyílások is bezárásra kerüljenek. A vízügyi szakemberek az ehhez szükséges szállítóeszközök és anyag biztosítását megkezdték. Az elzáráshoz szükséges anyagot a kulisszanyílások mellett deponálják.

 

2013.06.06.-tól a GYMS. Megyei Rendőr – főkapitányság jelezte, hogy folyamatosan időszakos lezárásokra is lehet számítani, ezen útszakaszon, árvízvédelemi munkálatok megfelelő és hatékony munkavégzésének biztosítása miatt.

 

Magyar Közút Zrt jelentése alapján:

 

8418. úton a 11+500 kmsz nél ( Ménfőcsanak-Koroncó összekötő út) víz átfolyás és félpályás út szűkület. 2013.06.08. 07 től.

 

8511. sz. Bodonhelyi Rába hídra felvezető, ártéren futó útszakasz lezárása elöntés miatt.

(A Rábán átjutás Győrnél és Árpásnál lehetséges!)

 

1403. sz. út (Hédervár – Kimle útszakasz) Novákpusztánál lezárva 06.07-én 9 órakor