Győr+
2013.06.09. 08:35

FRISSÍTVE! Napközi felügyelet két győri iskolában!

Koroncót két oldalról kell védeni. Áll a győrújfalui gát. Két győri iskolában napközi felügyeletet látnak el.

18.28 Feloldják a behajtási tilalmat

Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság feloldja a Győrújfalu településre kiadott teljes behajtási tilalmat a következő korlátozások mellett:

1401 számú összekötő úton Dunaszentpál, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly és Győrújfalu települések lakói, valamint az árvízi védekezésben és az alapellátásban résztvevő szervezetek gépjárművei, kizárólag a célforgalom igazolása esetén, lakcímkártya felmutatásával behajthatnak a szigetközi út Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakaszára.

Győrújfalu területén közbiztonsági okokból megállni és várakozni tilos! A Rendőrség folyamatosan ellenőrzi Győrújfalu területén a forgalmi korlátozások, valamint a megállási tilalom betartását.

 

16.56 A belvíz okoz gondot a Szigetközben

A hatalmas árvíz mellett egyre inkább a belvíz is gondot okoz a Szigetközben. A belvizek, az árvízvédelmi rendszeren átszivárgó vizek, a fakadóvizek utat találnak a szennyvízcsatornákba és túlterhelést okoznak. Az átemelő szivattyúk teljes kapacitással dolgoznak, a szennyvízelvezető rendszer nem ilyen hatalmas mennyiségű belvíz továbbítására készült. Szippantó kocsikkal csupán kis mértékben tudjuk tehermentesíteni a rendszert.

Arra szeretnénk kérni az ár- és belvízzel érintett területek lakosságát, szíveskedjenek ellenőrizni a telken belüli csatornatisztító nyílásokat. Lehetőség szerint meg kell akadályozni, hogy a belvíz ezeken keresztül a csatornába beáramoljon. Mélyebb fekvésű ingatlanokon előfordulhat, hogy ugyanezeken a nyílásokon kibuggyan a szennyvíz, mivel a közterületen lévő rendszer teljesen telített Mindkét esetben a 06 80 20 40 86-os telefonszámon tehetnek bejelentést, munkatársaim rövid időn belül a helyszínen segítenek a probléma megoldásában.

A pincékben felgyűlt belvizet, talajvizet most nagyon kockázatos kiszivattyúzni. Szivattyúzás után gyorsan visszapótlódik, a felgyorsult vízáramlás következtében talajtörés jöhet létre, ami az épület alapját súlyosan károsíthatja. Meg kell várni, amíg a környékbeli árkokból levonul a belvíz, csökken a talajvíz szintje és utána lassú ütemben érdemes kiszivattyúzni az árkokba.

A térszint alatti helysége elöntése visszacsapó szelep beépítésével hatékonyan megelőzhető, de nagyon fontos hogy a visszacsapó szelep ne az egész építmény, hanem csak a térszint alatti helyiségek szennyvízelvezetését blokkolja.

A vezetékes víz továbbra is szigorúan ellenőrzött biztonságos és fogyasztható. Munkatársaim folyamatosan ellenőrzik a kutakat és a vízellátó rendszert, még biztonsági klórozásra sincs szükség. Szakembereink a katasztrófavédelemmel együttműködve kidolgozták, hogy esetleges töltésszakadás esetén is működni tudjon a győri és Győr környéki vízellátó rendszer.

 

16.24 Győrújfaluba csak a helyi lakosok mehetnek be

Győrújfalu továbbra sem nyitott a közlekedés számára az árvízi helyzet miatt, a településre csak a helyi lakosokat, tehát az ottani lakcímet igazoló lakcímkártyával rendelkező embereket engedik be a rendőrök – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel. A község lakói, akiket péntek este telepítettek ki, véglegesen még nem térhetnek haza.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a többi szigetközi település lakói a lakhelyüket Győrújfalun keresztül nem tudják megközelíteni, csak azt kikerülve. A korlátozás nem vonatkozik a helyközi autóbuszokra, amelyek korlátozás nélkül, menetrend szerint közlekednek az érintett térségben – írták a közleményben.

 

13.55 Víz van az állatkertben, baj nincs

Portálunk úgy tudja, lámákat, lovakat, tevéket kellett költöztetni a győri állatkertből a bokáig álló víz miatt, de senkinek semmi baja nem esett.

 

13.50 Újabb útlezárások Győr megyében

Újabb útszakaszokat zártak le az árvíz miatt Győr-Moson-Sopronban – közölte a megyei védelmi bizottság vasárnap az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint 11 órától nem lehet közlekedni a Novákpusztát Hédervárral összekötő úton, a Győr-Ménfőcsanakot Koroncóval összekötő úton pedig a vízátfolyások miatt félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.

Emlékeztettek arra: továbbra sem járható az 1-es főút az M19-es csomópontja és Komárom között, viszont az M1-es autópálya Komárom és Győr között ingyenesen használható. Továbbra is le van zárva Bodonhely és Kisbabot között a Rába-híd.

 

 

13.34 Két oldalról kell védeni Koroncót

 

Két oldalról kell védeni a Sokorói-Bakony-ér és a Marcal találkozásánál fekvő Koroncót az árvíz ellen – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei település polgármestere vasárnap a helyszínen az MTI-vel.

Radicsné Kincses Mária (független) elmondta: náluk az Öreg-Dunából a Mosoni-Dunába, onnan pedig a Rábán keresztül a Marcalba, majd a Bakony-érbe visszaduzzadó víz okoz problémát. Az általában 30-40 centiméteres ér négy méter körül tetőzött szombat délután, ehhez képest viszont mostanra már 14-15 centit apadt.

Hozzátette: emelni nem kell a töltést, de mind több helyen kell azt bordafallal megtámasztani. A Marcalon két műszakban 100-100 katona, a Bakony-éren több száz helyi és a térségből érkezett önkéntes védekezik az ár ellen.

 

 

11.48 Napközbeni gyerekfelügyelet

 

„A Győri Tankerület tájékoztatja az érintett szülőket, hogy 2013. június 10-től, vagyis hétfőtől azon települések tanulóinak, ahol az árvízhelyzetre tekintettel a település jegyzője rendkívüli tanítási szünetet rendelt el, vagy kitelepítés miatt nincs tanítás, két kijelölt győri iskolában biztosítják a napközbeni felügyeletet reggel 6.00-tól.

 

A felügyeletet biztosító iskolák, ahová a tanulókat várják holnaptól:

 

Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság Arany János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolája, 9024 Győr, Örkény u. 6.

Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság

Gárdonyi Géza Általános Iskolája, 9021 Győr, Baross u. 49.

 

11.00 Kiönthetnek a szennyvízcsatornák

A megyei védelmi bizottság közleménye

Előfordulhat, hogy a megemelkedett vízszint miatt a szennyvízcsatornák kiöntenek. Arra kérjük a lakosságot, hogy a jelenséget jelentsék be a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatán a 96/522-601 és 96/311-753 telefonszámokon. Az átemelő szivattyúk teljes kapacitással dolgoznak. Szippantó kocsikkal tehermentesíti a Pannon-Víz Zrt. a rendszert.

 

A belvízszint csökkenésével visszaállhat a normál üzem. Kérjük a lakosságot, hogy lehetőség szerint kerülje a szennyvízzel történő kontaktust! A durva szennyeződést el kell távolítani, közterületen a helyi önkormányzat feladata annak eltávolítása, míg magántulajdon esetén a tulajdonosnak. Az eltávolítást követően fertőtlenítésre kerül sor, mellyel kapcsolatban a későbbiekben még adunk tájékoztatást. Szántóföldön és udvaron nem szükséges fertőtleníteni, hiszen ott a napfény ereje elvégzi a fertőtlenítést (a betonozott felületek és az épületek fertőtlenítése kiemelten fontos).

 

“Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy amennyiben nem az ár-és belvízi védekezésben vesznek részt, úgy kérjük, hogy a töltéseket és az odavezető utakat hagyják szabadon! Járműveiket lehetőleg a település szélén helyezzék el! Az árvízi védekezési munkákat akadályozó gépjárműveket haladéktalanul elszállíttatjuk, a védekezést akadályozó magatartás rendőri intézkedést von maga után.

 

A „katasztrófaturizmus” rendkívül zavarja és akadályozza a védekezők munkáját.

 

A védekezés során megnövekedett teher- és személygépjármű forgalom, valamint az árvízi munkák végrehajtása miatt a töltéskoronán történő közlekedés TILOS!

 

A védőtöltéseken kizárólag az árvízvédekezésben résztvevők tartózkodhatnak!

 

Kérjük a lakosságot, hogy a gátak melletti utakat járművekkel ne használják, mert rongálja a töltés állékonyságát!

 

Kérjük továbbá, hogy aki quaddal rendelkezik segítse az árvízi munálatokat! A jelentkezéseket a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság várja a 06 96/515 729 és a 06 96/529 539 telefonszámon. Minden kárhelyszínre szükség lenne nagy méretű napernyőre!A felajánlásokat szintén az előző telefonszámon lehet lejelenteni!

 

Az árvízi munkában résztvevők lehetőségeikhez mérten vigyenek magukkal kesztyűt, lapátot, szúnyogírtót és naptejet.

 

 

 

 

 

10. 30 Az 1-es számúfőút  M19-es csomópont és Komárom között teljes lezárás van.

A terelés ideje alatt az M1 –es autópálya és az M19-es autóút Győr és Komárom közötti érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

 

08.10 Orbán: meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik. Döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, “tehát most kell még minden erőnket összeszedni” – mondta a kormányfő.

A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.
Orbán Viktor elmondta, ezért egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést készítsék elő, és azt hétfőn hagyja jóvá az Országgyűlés. A keddi kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet elrendelni – tette hozzá.

 

 

 

08.00 Lassú apadásra kell számítani a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán


Ezen a részen eddig összesen 254 lakót kellett kitelepíteni, és szombaton 182 ezer zsákban 2600 köbméter homokot építettek be a töltésekbe – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Az összegzés szerint Rajkánál már 128, Dunaremeténél 46, Nagybajcsnál 13 centimétert apadt a folyó.

Győr-Moson-Sopronban az éjjel 17 településen védekeztek az ár ellen. A legkritikusabb helyzetű részen, Győrújfalunál erősítették, bordázással támasztották a gátat, amelyhez egy helikopterrel is hordták a homokzsákokat. A szintén nehéz helyzetben lévő Mecséren folytatták a bordás megtámasztás kiépítését és kavicsnyomópadkát építettek ki.

Dunaszentpálon szombat délelőtt hat szakaszon átszivárgott a töltés, három szakaszon délutánra sikerült megállítani a szivárgást. Zselykepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetésén és a szivárgások megszüntetésén dolgoztak. Győrzámolyon egy intenzív buzgár keletkezett, amivel jelenleg is küzdenek. Ásványrárón a homokzsáktöltés és a buzgárvédelem folyamatos, helyenként azonban töltésjavítás szükséges. Hédervárnál és Győrladaméron kisebb csorgások vannak, a gátak állapota jó.

A tájékoztatás szerint Koroncón a fakadó vizeket tömítették el, valamint megtámasztották a gátat bordás megerősítéssel. Dunaszegen néhány lakóháznál folyik a védekezés, homokzsákokkal védik a megemelkedett vízszint miatt az ingatlanokat. Vámosszabadin – ahol emelni kellett a gát szintjén – és Nagybajcson a buzgárok okoznak további gondot.

A védekezésben 4600-nál is többen vettek részt, köztük 2211 önkéntes, 880 katona, a vízügyi szervek 674, a katasztrófavédelem 330 munkatársa.



07.55  Győrújfalu: A végsőkig kitartunk!

 

Nagy Imre Attila polgármester ismét írt a facebook-oldalán. Idézzük: Sziasztok, Általam Ismert és Nem Ismert BARÁTAINK! A gátunk továbbra is rendületlenül ÁLL! Tetőzés tegnap megtörtént!!! Hála az égnek az apadás is megindult!!! Győri vízmérce 7 órás adatai szerint 820 cm-es a vízoszlop! 838 volt a tetőzés, azaz -18 cmnél járunk!!! Folytatjuk a heroikus küzdelmet, egészen a biztonságosnak vélt -160(!!!) cmig! Minden eltelt órának, minden apadó cm-nek hatalmas a jelentősége! Aki nem tud személyesen megjelenni, az ‘szorítson’ illetve/és ‘imádkozzom’ ÉRTÜNK GYŐRÚJFALUIAKÉRT, ÉRTÜNK SZIGETKÖZIEKÉRT! Gondolom nem szükséges leírnom, de megteszem hiszünk a töltésünkben, a munkánkban, az összefogásban és abban, hogy Ma is SOKAN leszünk! Történjen bármi MI itt a végsőkig KITARTUNK!


gyorplusz.hu/MTI

FOTÓ: Marcali Gábor, O. Jakócs Péter