Győr+
2013.06.17. 16:59

Megyei értéktár – „megyerikumok”

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés június 14-i ülésén – többek között - döntött a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár és a 9 tagú Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság létrehozásáról.

A döntés hátterében a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, illetve a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV.16.) Korm. rendelet áll, mely jogszabályok értelmében a nemzeti értékek adatait a települési, tájegységi és megyei értéktárakban, az ágazati értéktárakban, a külhoni magyarság értéktárában, a Magyar Értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében – szakterületenkénti kategóriák szerint – kell azonosítani és rendszerezni.

 

Mivel Győr-Moson-Sopron megye számos értékkel, népművészeti és kulturális hagyománnyal, épített örökséggel, gasztronómiai nevezetességgel, gyógyvíz- és fürdőkultúrával rendelkezik, melyek megőrzése feltétlenül indokolt és szükséges, ezért döntött úgy a megyei közgyűlés, hogy létrehozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárat, illetve a megyei értéktár létesítésével kapcsolatos feladatok ellátására a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottságot. A hét tagú testület tagjainak megválasztására a megyei közgyűlés szeptemberi ülésén kerül sor.

 

Emellett a készülő megyei területfejlesztési koncepció is kitér a megyei értéktár létrehozásának fontosságára, annak ösztönzésére, mindehhez pedig egy új fogalmat, a „megyerikum” fogalmát társítja.