Győr+
2013.06.18. 12:54

Győriek lettek a zöld bajnokok

A Nádorvárosi Ének-Zenei Általános Iskola nyolcszáz intézmény közül bizonyult a legjobbnak!

A Global Action Plan (Globális Akcióterv) elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi szervezet 6-14 éves diákok számára kidolgozott Zöld Bajnokok programja ma már négy országban, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban is működik. A projekt a legfiatalabb nemzedék figyelmét szeretné felhívni a takarékos energiafelhasználás fontosságára egy kreatív és játékos versengés keretei között. A „Zöld Bajnokok” lehetőséget kínál arra, hogy az iskolákban folyó kampány hatására megváltoztassa a diákok és tanárok, sőt akár a szülők hozzáállását is az energia takarékosság kérdéséhez, az iskolában pedig jelentősen csökkenjen a széndioxid-kibocsátását, az energiafelhasználás csökkentésével pénzt takarítsanak meg, és pozitív hatással legyenek a helyi közösségre.

Magyarországon az E.ON Hungária támogatásával 2010 őszén indult el a program, melyben akkor 10 iskola vett részt.

 

 

Borkai Zsolt polgármester elmondta, büszke az iskolára, hiszen országosan nyolcszáz intézmény közül bizonyult a legjobbnak a győri. Hozzátette, az akció a legfogékonyabb korosztályt célozza meg, a fiatalokat még rá lehet nevelni a környezettudatosságra, akik a megszerzett tudást diáktársaiknak, sőt szüleiknek, családtagjaiknak is át tudják adni. A polgármester kiemelte, a fenntartható fejlődés nélkülözhetetlen eleme a környezettudatos szemléletmód, és örömteli, hogy a győri intézmény ezen a területen országosan is kiemelkedőt alkotott.

 

Zsegora Csaba az iskola igazgatója kiemelte, a programnak köszönhetően az intézmény olyan eredményt ért el, amire maguk sem számítottak. A havi energiafelhasználás 46 százalékkal csökkent, mindez olyan lépések következtében, hogy a diákok használat után kikapcsolták a monitort, ha kimentek a teremből, lekapcsolták a villanyt, vagy épp megfelelően szabályozták a fűtést. A sok kicsi sokra megy elv maximálisan érvényesült. Az igazgató hangsúlyozta, a tapasztalatokat a többi általános iskolával is megosztják.

 

 

Patay László az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. Igazgatóságának elnöke kiemelte, a verseny valóban használható tudást ad a gyerekeknek. Egy olyan szemléletmódot, amit a felnőttek talán már nem, de a fiatalok még el tudnak sajátítani, és hozzájárul a jövő generációinak környezettudatosabb életviteléhez. A nyertes iskola diákjai egy ötnapos táborozást nyertek, az igazgató pedig egy háromszázezer forintos könyvvásárlási utalványt adott át az intézmény vezetőjének.

Az iskolai „Zöld Bajnokok” program célja, hogy segítse a diákokat iskolájuk energiafogyasztásból adódó szénlábnyomának (azaz széndioxid-kibocsátásának) felmérésében és csökkentésében. A program ennek során útmutatást kínál az iskola energiafogyasztásból eredő szénlábnyomának felméréséhez egy „CO2-kalkulátor” segítségével, valamint ötleteket ad érdekes feladatok, órák és foglalkozások lebonyolításához, amelyeken keresztül a diákok megtudhatják, hogy tevékenységükkel hogyan járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, és hogyan csökkenthetik saját hatásukat.

A Zöld Bajnokok program során a bajnokok energiafogyasztási méréseket végeznek az iskola területén. Az eredményeket betáplálják a CO2-kalkulátorba, az elemzés után pedig cselekvési tervet készítenek az iskolai szénlábnyom csökkentésére, hogy tájékoztató kampányt indítsanak diáktársaik és tanáraik felé. A visszaellenőrzés során azt vizsgálják, mindez mennyire volt eredményes. A példa azt mutatja, nagyon is!

 

Papp Zsolt

Fotó: Szigethy Teodóra