Győr+
2013.06.27. 11:50

Elismerések a Városi Semmelweis Napon

Városunkban hagyomány, hogy Semmelweis Ignác születésének évfordulójához kötődően adják át a Győr Város Egészségügyéért és a Győr Város Szociálpolitikájáért díjakat.

A városi ünnepségen dr. Somogyi Tivadar alpolgármester úgy fogalmazott, a Győr egészségügyében és szociális ellátásában dolgozó kollégák áldozatkészsége példaértékű, amit az önkormányzat az elismerések és a jutalmak átadásával is szeretne évről évre megköszönni a számukra. Ünnepi megemlékezésében Farkasné dr. Lukácsy Zita az Esély Győri Rehabilitációs és Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója Semmelweis Ignác találmányának nagyszerűségét méltatta, hiszen az orvosok körében általa bevezetett klórvizes kézmosás anyák ezreinek életét mentette meg.

 

Az ünnepségen az alpolgármester és Páternoszter Piroska a Humánpolitikai Főosztály vezetője adta át a „Győr Város Egészségügyéért” kitüntetéseket. Az elismerésben részesült Néhai dr. Molnár István háziorvos, aki 1978-ban szerzett orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után Győrben kezdett dolgozni, körzeti orvosként. 1986-ban szakvizsgát tett. 34 éven keresztül gyakorolta Győrött hivatását, az utóbbi 30 évben Győr-Ménfőcsanakon, egyéni vállalkozó háziorvosként dolgozott, egészen haláláig, 2012. február 14-éig. Elkötelezettségét a tudomány, a háziorvoslás iránt, a tudományos előadásai és a szakfolyóiratokban megjelent publikációi is jelzik. A munkáját a magas szintű szakmai felkészültség és a lelkiismeretesség jellemezte. A díjat a kitüntetett felesége vette át.

 

Ebben az elismerésben részesült dr. Babinszky Lili iskolaorvos is, aki 1954-ben szerzett orvosi diplomát a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen. 1959-ben csecsemő és gyerekgyógyászati szakvizsgát tett. 1976-ban áttelepült Magyarországra és Győrben, a Városi Rendelőintézet Tihanyi Árpád úti rendelőjében 10 éven keresztül gyermekgyógyászként látta el a körzetébe tartozó gyermekeket. 1987-től iskolaorvosként dolgozik. Nyugdíjazását követően, napjainkban is aktívan praktizál. 2004-ben Aranydiplomát kapott. 59 éve gyakorolja orvosi hivatását. A 26 éves iskolaorvosi múltja meghatározó az iskola-egészségügyi szolgálat munkájában. Hivatását a kitartás, az elkötelezettség és a lelkiismeretség jellemzi. A kitüntetett távollétében a díjat fia vette át.

 

 

 

 

Győr Város Szociálpolitikájáért díjat vehetett át Benesné Kazó Judit a Belvárosi Családsegítő Központ vezetője, aki 1991. október 1-je óta dolgozik jelenlegi munkahelyén, a Családsegítő Szolgálatnál. 2004. július 1-jétől a Belvárosi Családsegítő Szolgálat vezetője. Több évtizede, életének, munkájának része a hátrányos, nehéz helyzetben lévő családok segítése. Szakmai elkötelezettségét, elhivatottságát mutatja, hogy családgondozói munkája mellett sok energiát fektet a szociális és közösségépítő programok szervezésébe. A szakmai együttműködések, a közös célért való együttmunkálkodás elve folyamatosan jelen van munkájában. Céljai között szerepel, a szociális és a közművelődési intézmények kapcsolatának ápolása. A szakmaközi együttműködések terén modell értékű programokat indított el, melyekkel komoly szakmai sikereket ért el. Szakmai munkásságát a folyamatos megújulás jellemzi. Jó kapcsolatot ápol munkatársaival, és a szociális intézmények képviselőivel.

 

Ugyancsak Győr Város Szociálpolitikájáért kitüntetést kapott Raffai Andrea, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Központi Igazgatási Csoportjának vezetője, aki 1999 óta dolgozik az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménynél. 2011 óta a központi igazgatási csoport vezetését látja el, ahol az intézmény valamennyi szolgáltatásával kapcsolatos tájékoztatás, az igénybevétel koordinálása, szervezése a fő feladata. A minőségi, egyéni szükségletekre reagáló szolgáltatás kialakítását tartja céljának. Az ellátottakkal és hozzátartozóikkal empatikus, készséges, szakmailag körültekintő és megalapozott. Munkáját magas szintű szakmai tudással, igényességgel és precizitással végzi. Hivatástudata és felelősségteljes munkavégzése példaértékű.

 

Az ünnepségen jutalomban részesültek az egészségügyi, szociális és gyermekjóléti területen kiemelkedő munkát végző munkatársak:

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata jutalomban részesítette Rákosi-Tóth Ritát, a Családsegítő Szolgálat igazgatóját, Panker Mihályt, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatóját és Sütő Csabát, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményvezetőjét.

 

 

 

 

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény dolgozói közül jutalomban részesült Ráczné Németh Teodóra igazgató-helyettes, Szekeresné Dr. Borbély Beáta igazgatóhelyettes, Dr. Kozmáné Győri Anna igazgatóhelyettes, Dr. Hartainé Veszprémi Edit osztályvezető ápoló, Kányai Róbert projektkoordinációs vezető, Simonné Nagy Bernadett egészségügyi ellátások vezetője, Horváth Éva szakosított ellátások vezetője, Cselovszkiné Schramm Edina pénzügyi ügyintéző, Kurucz Lászlóné könyvelő, Hoffer Flóriánné védőnő, Keresztényné Vörös Ilona védőnő, Mezei Lászlóné védőnő, Polyák Attiláné ápoló, Horváth Imréné ápoló, Kóbor Istvánné ápoló, Méry László szociális és mentálhigiénés munkatárs, Nyáriné Gábriel Mónika gondozási központ vezető, Polgár Ervinné ügyeleti gondozó, Buni Istvánné szociális gondozó, Szabó Ferencné szociális gondozó, Vargáné Surányi Izabella konyhai kisegítő, Májné Frum Magdolna szociális előadó, Gálné Molnár Andrea szociális gondozó és Horváth Gyula kőműves karbantartó.

 

A Fogyatékosok Átmeneti Gondozóháza dolgozói közül jutalomban részesült Belláné Tóth Erika szociális és mentálhigiénés munkatárs és Dunai Károlyné szociális gondozó és ápoló.

 

Az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat dolgozói közül jutalmat vehetett át Némethné Benkő Klára szakmai vezető, kisgyermeknevelő, Mátrai Anikó szakmai vezető, kisgyermeknevelő, Varga Zoltánné kisgyermeknevelő, Mihály Orsolya kisgyermeknevelő, Szeri Éva kisgyermeknevelő, Kovács Imréné szakácsnő, Szitás Andrea szakácsnő, Juhászné Pethő Magdolna konyhalány és Piros Marianna konyhalány.

 

A Családsegítő Szolgálat dolgozói közül jutalomban részesült Berkéné Kecsmár Mária családgondozó, Gál Krisztina családgondozó, Koósné Nagy Hajnalka családgondozó, Majlingerné Tóth Anita családgondozó, Ruttmayerné Gál Eszter családgondozó, Salomváriné Maurer Ildikó családgondozó, Sándor Géza családgondozó és Tóthné Csorvásy Tímea titkárnő.

 

A Hajléktalanokat Segítő Szolgálat dolgozói közül jutalomban részesült Turbók Nándorné szociális segítő, Nagy Antalné szociális mentálhigiénés munkatárs, Kosztolánczi Zoltánné háziorvosi ápoló, Németh Mónika szociális, mentálhigiénés munkatárs, Takácsné Balyi Anita szociális mentálhigiénés munkatárs, Cseh Lajosné szakács, Wukitsevits Péterné titkárnő. Az árvízi védekezésben nyújtott kiemelkedő munkájukért jutalomban részesült Zsida József, Pádár János, Csák János és Szabó András, az otthon lakói.

 

A városi ünnepséget a Liszt Ferenc Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora zárta.

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor