Horváth „Boci” Lacira emlékezve

Győr+
2013.07.02. 13:26

Július 6-án szombaton 12. alkalommal rendezi meg az Arrabona Rally Club az egykori versenyzőtárs emléke előtti tiszteletből a Horváth Boci Emlékversenyt az écsi Rába Ringen, mely a Céltrans Rally Sprint Bajnokság részeként az Alexovics kupáért zajlik majd.

2002 őszén az akkor még aktívnak vélt versenyző, Horváth László hirtelen elhunyt. Mindenkit váratlanul ért halálhíre, mert gyorsan hatalmasodott el rajta a szörnyű kor – a rák. Laci akkor már negyedik éve versenyzett, nagyon élvezte a kormány mögötti perceket, a versenyeken átélt pillanatokat. Sikeres volt, többször állt a dobogó legfelső fokán, navigátorával Dubi Attilával együtt.

 

 

Boci – bár eleinte nem szerette ezt a becenevet – mindenkinek segített, aki kérte. Ha úgy hozta a sors, akkor pályabíró vagy technikai mentő volt egy-egy versenyen. Amikor szükség volt a munkájára, akkor inkább nem versenyzőként ment el a rendezvényekre, hanem segítőként – számára egy volt a lényeg, hogy ott lehessen.

 

Bognár Gábor az Arrabona Rally Club elnöke, úgy emlékszik vissza a Lacival együtt töltött napokra, mintha tegnap történt volna. Évtizedes kapcsolatok ezek, mert akit egyszer megcsapott a benzin gőze, az ebben a világban találja meg önmagát.

 

 

– Egyszer Laci adott nekem két gumit, mert másként nem tudtam volna elindulni egy versenyen. De az, hogy segített, természetes volt, mert legközelebb neki nem volt tűzoltó készüléke, de Ő tudta, hogy nekem több is van, ezért hozzám fordult. Mondanom sem kell, hogy a világ legegyértelműbb dolga volt, hogy adok neki. Amikor valakinek a versenyautóját kellett szállítani, számíthattunk Laci segítségére. Egyszer én adok, egyszer én kapok – így működött köztünk minden.

 

Azok, akik 2002-ben elbúcsúztak Lacitól, többségében minden évben kint vannak a Rábaringen. Nem baj, ha esik az eső, nem baj, ha fúj a szél, vagy ha közel 30 fokot mutatnak a hőmérők – ők jönnek és teszik a dolgukat, mert így biztosan nem merül a feledés homályába Horváth Laci emléke. Ma már a fiatal versenyzők közül sokan vannak olyanok, aki nem ismerték Őt, de a rendező iroda oldalán minden évben ott látható az a fotó, ahol Laci a dobogón áll – ez kitartást ad mindenkinek, versenyzőknek és rendezőknek egyaránt: abban, hogy mindig küzdeni kell, soha nem szabad feladni, mert ahogy a fiúk mondják: rally vagy semmi!

 

Idén is – a hagyományokhoz híven az Arrabona Rally Club tagjai megrendezik az emlékversenyt, mely a Céltrans Rally Sprint Bajnokság harmadik futamaként az Alexovics Kupáért lett kiírva.

 

 

Július 6-án szombaton délután három órakor a prológgal kezdődik a rangos esemény, mely az ETO Park parkolójában várja az érdeklődőket. Ezt követően az écsi Rába Ringen folytatódik a küzdelem, az első gyorsasági szakasz rajtja fél hétkor lesz, majd ezt követően éjszakába nyúlóan küzdenek a rally pilóták és navigátoraik a legjobb helyezésekért. A rendezvény hajnalban az ünnepélyes díjkiosztóval, melyet tűzzsonglőrök bemutatója tesz még izgalmasabbá – így tisztelegve Horváth „Boci” Laci emléke előtt.

 

Programok ITT.