Győr+
2013.07.07. 08:00

Washingtonból érkezett

Tóth Ildikó győri kékfestő is részt vesz Washington június 26-án nyílt szabadtéri népművészeti és hagyományőrző fesztiválján. Az amerikai főváros központjában megrendezett, közel fél évszázados Smithsonian Folklife Festival idei díszvendége Magyarország.

Tóth Ildikó lapunknak küldött beszámolója szerint óriási az érdeklődés a magyar kézművesek iránt, az amerikaiak legszívesebben minden mesterséget kipróbálnának, megtanulnának. A magyar mesterek folyamatosan előadásokat, bemutatókat tartanak, a kékfestő mellett lószőrékszer-készítő, csikóskalap-készítő, mézeskalácsos, citeraké- szítő, gyertyaöntő és szarufaragó érkezett hazánkból. Az egyik házban kalocsai és kalotaszegi asszonyok festenek, szőnek, hímeznek, bemutatva a sárközi, a széki és a kalocsai hagyományokat.

 

A magyar kézművesség mellett a zene és a tánc, valamint a gasztronómia kap szerepet a Capitolium tövében. Folyamatosan szól a magyar népzene, a látványkonyhában bácskaiak főzik a tájegység ételeit washingtoni alapanyagból. A hazai szakácsok a magyar mellett a zsidó és a cigány konyha remekeit is bemutatják.

 

A fesztivál idejére esik a július 4-ei Függetlenség napja is, az államok legnagyobb ünnepe. A július 7-ig tartó eseményre összesen másfél millió embert várnak.

 

Földvári Gabriella