Győr+
2013.07.15. 08:00

Győriek a Margitszigeten: a taps elűzte az esőt

Telt ház, óriási siker, szomorkás hangulat helyett fergeteges lelkesedés, ami még az esőt is visszatartotta – így összegezhető röviden a Győri Nemzeti Színház hétvégi szereplése a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Pest megér egy estet! – énekli minden idők egyik legsikeresebb magyar filmjének győri, színpadi változatában, a Csinibaba című darabban Manci, azaz Bartha Alexandra. Minden bizonnyal a jövő évadban még lelkesebben dalolja majd, hiszen óriási sikert aratott a társulat a fővárosban a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadon múlt pénteken és vasárnap. Mi az első előadást izgultuk végig, hogy legyenek kegyesek az égiek a mintegy háromezer fős nézősereghez, délutántól kezdve ugyanis folyamatosan „jöttek-mentek” a zivatarok.

 

Kszel Attila, a darab rendezője a ’60-as évek hangulatát, a Ki mit tud? vetélkedők fénykorát varázsolta a színpadra. Elsősorban az érzéseket, az emberséget mutatja be a zenés visszarévedésben, hogy milyenek voltak apáink, anyáink, nagyszüleink, mikor szerettek. A fülbemászó slágereket a Győri Nemzeti Színház nagyzenekarának élőzenei kíséretével adták elő a színészek. „Csinibaba nevess felém”, „Susu mennyország” – csak néhány ismert sor, amit végigdalolt a közönség is. Forgács Péter igazgatóval énekelhettük: Kicsit szomorkás a hangulatunk máma, „Reszket a Szputnyik a tó vizén” – írta újra az ismert slágert a Csankó Zoltán által alakított Simon bácsi, a tömbbizalmi elvtárs, aki még számos derűs percet szerzett a társulattal a publikumnak. „Látják ezt a nézőtársak? Netán még szórakoznak is?” – szólt ki a nézőknek.

 

„Ne hagyd el soha azt, ki téged szívből imád” – énekelte Maszlay István, mikor megérkezett a vihar szele, s nem sokkal rá a zivatar is. Ekkor egymás után bukkantak fel az esernyők, néhány tucat ember el is indult a nézőtérről. A társulat jobbnak látta, ha abbahagyja a játékot, azonban a közönség nem hagyta ezt, az eső ellenére visszatapsolta a győrieket a színpadra. A már emlegetett égiek pedig megkegyelmeztek az előadásnak, néhány perc múlva elállt az eső. „Nagyon jó érzés volt győriként ekkora sikert aratni Budapesten. A vasárnapi előadás végén pedig negyed órán keresztül tapsoltak nekünk. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója az előadás után odajött hozzám, és azt mondta, három éve nem látott ilyen sikert a Margitszigeten” – mesélte lelkesen Kszel Attila.

 

 

Forgács Péter igazgató bízik benne, hogy a budapesti szereplés idén is felkeltette a fővárosi közönség érdeklődését a győri színház iránt. Nem titkolt cél a vendégszerepléssel felhívni a figyelmet a következő évad országos szinten is jelentős bemutatóira, így a Sakk című musicalre, a Rigoletto opera bemutatójára, vagy a Mágnás Miska operett-előadásra. Mert a Győri Nemzeti Színház nagyon sok estet megér.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor