(B)Latolgató – Pintér nélkül, Sousa ellen

Győr+
2013.07.17. 12:40

Sikeredzője nélkül kőkemény kilencven perc vár a európai hadjáratra induló ETO-ra, de a Maccabi-küldetés közel sem lehetetlen. Pro és kontra.

Szerda este harminc év után ismét labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzést rendeznek Győrben a Győri ETO FC részvételével. A 2012–2013-as szezon magyar bajnoka a második körben csatlakozik a BL-selejtezőkhöz, ahol Izrael futballtörténetének legsikeresebb klubja, a Maccabi Tel-Aviv lesz az ellenfele. Pintér Attila együttese a hétvégén a Szuperkupa elhódításával hangolt a kétfelvonásos párharc hazai mérkőzésére. Az ETO-nak roppant nehéz dolga lesz a jóval nagyobb költségvetéssel és nemzetközi tapasztalattal rendelkező Maccabi ellen, Győrben mindenképpen jó eredményre lesz szükség a továbbjutási remények életben tartásához. Érveket és ellenérveket gyűjtöttünk össze, mi szólhat az ETO, és mi a Videoton éléről ismerős portugál vezetőedző, Paulo Sousa csapatának sikere mellett.

 

Pintér Attila eltiltása – Maccabi


Talán a legérzékenyebb pont a párharcban. Mint ismert, Pintér Attilát még a 2010-es Dinamo Zagreb–Győri ETO FC Európa-liga-mérkőzésen történtek (reklamálás) miatt tiltotta el az európai szövetség, büntetését pedig most (a Maccabi elleni két találkozón) kénytelen letölteni a vezetőedző. A klubot harminc év után bajnoki címig vezető szakember karaktere rettentően fog hiányozni a pálya mellől, hiszen folyamatosan együtt él a játékkal és szinte szünet nélkül dirigálja játékosait, ráadásul kiválóan meccsel, azaz nagyszerű érzékkel reagálja le a kilencven perc történéseit, az ellenfél húzásait és általában a cseréi is pozitív irányba lendítenek a mérkőzés menetén.

 

Ezúttal Pintér hű segítője, Farkas József másodedző látja el a feladatait. Pintér az UEFA szabályainak megfelelően a lelátóról tekintheti meg a mérkőzést, ami előtt és közben nem tartózkodhat az öltözőben és az öltözőfolyosón sem. Pintér nem adhat utasítást és nem kommunikálhat a kispaddal, a mérkőzés után 15 perccel azonban már megjelenhet az öltözőben.

 

Forma, időzítés, tétmeccsek – ETO


A bajnokság kezdete és az eddig lejátszott tétmeccsek tekintetében a Győr áll jobban, hiszen míg Magyarországon már július 26-án beindul a bajnoki nagyüzem, Izraelben csak augusztus 24-én startol a pontvadászat. Ez azt jelenti, hogy a Tel-Avivnak a Győr ellen lesz az első tétmeccse, az ETO pedig már egy Szuperkupa-mérkőzést lejátszott, ami önbizalomnövelőnek sem volt utolsó: a kupagyőztes Debrecent győzte le 3–0-ra a zöld-fehér csapat, elhódítva a klub első nyári trófeáját.

 

Paulo Sousa edzői múltja, nemzetközi tapasztalata – Maccabi


Magyarországi ténykedése alatt erős személyiségével megosztotta az ország futballkedvelőit, de képességeit bizonyította, mikor a Videotont az Európa-liga főtáblájáig vezette és a kieséses szakasz is kézzel fogható közelségbe került, többek között a végül elődöntős Basel hazai legyőzésével. A minimalista stílust kedvelő portugál tudja, mire van szükség a továbbjutáshoz a legmagasabb szinten, és milyen módszerekkel kell kiharcolni azt, kérdés, hogy jelenlegi csapata mire lesz képes a futballpályán.

 

Emellett a Maccabinak kedvez, hogy Sousa ismeri a magyar bajnokságot, az ETO és vezetőedzőjét is, miközben ez fordítva csak az edző személyére igaz. A Győri ETO FC és Sousa, illetve Pintér és Sousa egymás elleni mérlege kiegyenlített, bár valamelyest a portugál felé billen a mutató. Az ETO ellen öt mérkőzésen három győzelem és két vereség, Pintér Attila ellen két győzelem és egy vereség a hazánkat tavasszal elhagyó vezetőedző mutatója. Ma este az ETO és Pintér is egyenlíthet.

 

Győri igazolások: mennyiség helyett minőség – ETO


A Győri ETO FC a jelenleg is zajló átigazolási szezonban eddig három minőségi igazolással erősítette meg keretét, a védelembe, a középpályára és a támadó szekcióba is jól igazolt a vezetőség, egyedül a csatárposztra nem érkezett a régóta keresett gólvadász, azon a poszton minden bizonnyal a Maccabi elleni továbbjutás esetén várható fejlemény. Ennek ellenére az MTK-tól érkezett Rafa Wolfe, az osztrák Bundesligából szerződtetett Patrick Mevoungu és az exhonvédos olasz-argentin szélső, Leandro Martínez is nagy segítség lehet a nemzetközi szereplésben, akik egy egyébként is erős, összeszokott csapathoz csatlakoztak az elmúlt hetekben.

 

Mindeközben a spanyol élvonalban szereplő Getafétól (hátvédet) és a Sporting Gijóntól (kapust) igazolt a Tel-Aviv, de több kulcsjátékos is elhagyta a májusban bajnoki címet ünneplő gárdát. Az előző szezon ügyeletes gólfelelőse, Eliran Atar a francia Reimshez igazolt, a Konföderációs Kupán a nigériai válogatott kapujában szerepelt Vincent Enyeama kölcsönszerződése lejártával visszatért a Lille-hez.

 

Költségvetés, keretek értéke – Maccabi


Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. A futball örök törvénye alapján a Maccabbi a BL-párharc esélyese, hiszen hat milliárd forintos éves költségvetésével nagyjából ötször több pénzből gazdálkodik, mint az NB I élklubjai. A keretek értékét vizsgálva már biztatóbb az összkép győri szemszögből, hiszen mindössze két millió euró a differencia a Maccabi (13 millió euró) és az ETO (11 millió euró) keretértékei között. Játékosokra lebontva már nő a különbség, míg a Maccabinál átlagban egy labdarúgó értéke 540 ezer euró környékén mozog, ugyanez az összeg az ETO-nál 314 ezer euró.

 

A Maccabi három legértékesebb játékosa: Mané (védő, spanyol, 1.8 millió euró), Carlos Gárcia (védő, spanyol, 1.75 milló euró), Eran Zahavi (izraeli-francia, támadó középpályás, 1.5 millió euró)

 

A Győri ETO FC három legértékesebb játékosa: Michal Svec (cseh, védő, 1 millió euró), Koltai Tamás (magyar, középpályás, 750 ezer euró), Lipták Zoltán (magyar, védő, 600 ezer euró)

 

„A Győr az esélyesebb!” Ha Sousa mondja… – ETO


Az elmúlt napok sajtótájékoztatóin Paulo Sousa nem győzte hangsúlyozni, szerinte a Győri ETO FC a párharc esélyese. Nyilvánvaló, hogy ez csupán a mérkőzés előtti mentális adok-kapok része, és Sousa így próbálja levenni a terhet játékosai válláról. Persze miközben mi örömmel üdvözöljük megkérdőjelezhetően őszinte szavait, az ETO labdarúgóinak nem szabad bedőlniük az altató taktikának, de erre minden bizonnyal Pintér Attila is kellőképp felhívta a figyelmet.

 

Második mérkőzés otthon – Maccabi


A sorsolás és a kiemelés mindenképpen az izraeli együttesnek kedvez, hiszen egy oda-visszavágós párharcban mindig előnyösebb a második mérkőzést hazai környezetben lejátszani. Míg a Maccabi legfőbb célja az ETO-parkban a jó eredmény elérése mellett a gólszerzés lesz, addig a Győr legfontosabb célja (a győzelem után persze), hogy kapott gól nélkül hozza le a meccset, hiszen egy idegenben lőtt gól (ahogy a Videoton csúfos El-búcsúja is kiválóan mutatja) aranyat érhet.

 

Hatékony győri célfutball – ETO


Bár keveset tudunk az átalakuló Maccabi stílusáról (Sousa biztos védekezésre alapuló kedvenc kontrajátékáról már annál többet), a Győr erősségeit jól ismerjük. Pintér Attila, ha valamiben kiemelkedik, az az ellenfél feltérképezése, gyenge pontjainak megtalálása és a legyőzéséhez szükséges játékstílus megvalósítása. Ezt a bajnoki címmel végződött szezonban, és a 2010-es El-selejtezőben is bizonyította, remélhetőleg ezúttal sem lesz másképp. A jelenlegi Győri ETO egyik legnagyobb erénye, hogy az ellenfél ledominálása és a mérkőzés irányítása nélkül is képes fontos győzelmekre, erre lesz szükség szerdán és a jövő héten a Maccabi elleni továbbjutáshoz.

 

A bukmékerek jóslata – ETO


A fogadóirodák szorzói alapján az első mérkőzés – ha nem is toronymagas – esélyese a Győri ETO FC, valamivel kétszeres pénz fölött fizet a győri siker, a döntetlenre és a Maccabi győzelmére 3.00-szoros szorzó fölött lehet fogadni.

 

A Győri ETO FC–Maccabi Tel Aviv Bajnokok Ligája selejtező-mérkőzés 20.30 órától kezdőik a győri ETO-parkban, a visszavágót július 23-án, kedden rendezik Izraelben.

 

Kerényi Ervin