Győr+
2013.08.03. 07:30

Kezdődhet a Dunakapu tér építése

Az építési engedély jogerőssé vált, a kivitelezők napokon belül birtokba veszik a munkaterületet és elkezdődhet a tényleges munka a Dunakapu téren, hogy 2014 második felében egy teljesen felújított, a belvároshoz méltó közösségi tér jöjjön létre Győr szívében.

Lapunk korábban mellékletben foglalkozott a Dunakapu tér megújításával. Bemutattuk a tér felszínére tervezett közösségi funkciókat, látványelemeket és a mélygarázst is.

 

 

 

A felújítás után egy olyan, nagyrendezvények megtartására is alkalmas tér jön létre, amely a hétköznapokban is jól szolgálja majd a városi közösségi életet és a turisták számára is még vonzóbbá teszi a belvárost. Állandó színpad létesül, amely mellé látvány medence kerül. Az északi részen a Mosoni Duna vonalán a bástya a maga térhez viszonyított közel egyméteres szintkülönbségével egy kis kilátóvá válik. A Jedlik utca irányában térlépcsőket találunk majd, amelyek ülőpadok is egyben. A déli oldalon pedig a vendéglátóteraszok adhatnak felfrissülést. A szemközti oldalon található padok felett napvitorlák biztosítják az árnyékot. A tér többi része a rendezvényeknek és a rendezett körülmények között visszatérő termelői piacnak lesz fenntartva. A tér alatti háromszintes mélygarázsban 265 autó fér majd el.

 

Borkai Zsolt polgármester lapunknak úgy fogalmazott, örömteli, hogy a gáncsoskodások után végre elkezdődhet az építő munka és megvalósulhat a Dunkapu tér felújítása. A Széchenyi tér és számos sétálóutca meg- újítása után a belváros rehabilitációjának egy újabb jelentős állomásához érkeztünk. A Dunakapu térre – a Széchenyi térhez hasonlóan – pezsgő élet költözhet, a győriek és a hozzánk látogató turisták kedvelt időtöltési helyévé válhat. Belvárosunk még nagyobb vonzerőt jelent majd az idegenforgalom terén, nem mellesleg a városlakók számára is csodás környezetet nyújt a mindennapokhoz. Európai szintű városközpont épül Győrben, amelynek fontos eleme a Dunakapu téri átépítés. Örömteli az is, hogy a hatóságok döntése nyomán bebizonyosodott, megvalósítható a mélygarázs, amely a belvárosi parkolási problémákat enyhíti. Megépítése egyszerre könnyíti a belvárosba látogatók és az ott található üzletek életét.

 

 

 

Az építési engedély a napokban vált jogerőssé, a közbeszerzési pályázat eredményeként a munkálatokat egyedüli pályázóként a Közgép Zrt., a Strabag Kft. és a West Hungária Bau Kft. alkotta Dunakapu Tér Konzorcium végzi. A 3,8 milliárd forintos beruházás hamarosan megkezdődik, hiszen a kivitelezők augusztus 12-én vehetik birtokba a munkaterületet.

 

Papp Zsolt

Fotó: illusztráció