Győr+
2013.08.11. 16:54

Vívó-vb – Döntős a férfi párbajtőrcsapat

Kiélezett küzdelemben, négy tussal felülkerekedett a lengyeleken, ezzel bejutott a döntőbe a magyar férfi párbajtőrcsapat a budapesti vívó-világbajnokságon. Ellenfele az aranyéremért a franciákat ugyancsak szoros csatában legyőző ukrán együttes lesz.

 

Imre Géza, Boczkó Gábor és Rédli András lendülete az elődöntőben is kitartott, a pástra lépő trió nagyszerű mérkőzésen verte meg az ugyancsak koncentráltan vívó lengyeleket.

 

Az összecsapás jelentős részében egy-egy tus volt a különbség a két csapat között, az ötödik asszóban azonban Boczkó megsérült. Egyszer csak leült a pástra, majd a combját fájlalta. Szényi Péter elkezdett melegíteni, de Boczkó vállalta a folytatást, és nem engedte el ellenfelét, Krzysztof Mikolajczakot: 20-20-nál történt a baj, s 23-23-mal adta át a helyét Rédlinek. Radoslaw Zawrotniak révén ebben az asszóban elléptek két találattal a lengyelek (28-30), de aztán Imre hozta a csapattalálkozókon szokásos formáját, 35-34-re fordított Mikolajczakkal szemben úgy, hogy a lengyel kétszer is kézzel védte támadását, a zsűri pedig ezt hagyta. A nyolcadik párban Rédli 5-4-re verte Tomasz Motykát, a SYMA Csarnok közönsége egyre emelkedettebb hangulatba került. A befejezésre Boczkó lépegetett fel a pástra, s sántítva, az akciók közti szünetekben egy lábon ugrálva is legyőzte Zawrotniakot, majd örömében a pástra vetette magát, miközben zúgott a “Boczek, Boczek”.

 

“Húzódás már volt a combizmomban, de most beszakadt. Elég fájdalmas, de asszó közben az adrenalin miatt nem figyeltem rá. Most alaposan megvizsgálnak, és majd kiderül, hogy vívhatok-e a döntőben – mondta Boczkó, magyarázatként hozzáfűzve, azért nem cserélték le az utolsó asszóra, mert Zawrotniak ellen általában tud vívni. – A lengyelektől még sosem kaptunk ki, de furcsa módon éppen ezért volt nehéz ez a mérkőzés.”

 

“Drámaian alakult ez a mérkőzés Boczek sérülése miatt – kezdte értékelését Rédli. – Nekünk kellett menni az eredmény után, ezért a szív és a lélek diadala ez a győzelem. A csodás közönség nagy erőt adott, remélem, estére megduplázódik a nézők száma, és ezzel párhuzamosan megkétszereződik a mi erőnk is.”

 

“Boczek az utolsó asszóban mindent, sőt még annál is többet kiadott magából – nyilatkozott Imre. – Aggódom a lába miatt, az ukránok ellen ugyanis jó lábmunka szükséges. Ezt tapasztalatból mondom, mert ebben az évben már többször találkoztunk velük és le is győztük őket. 2009 óta mindig dobogósok voltunk világversenyen, s ezt már most is elértük, hiszen az érem biztos, de szeretnénk fényesíteni, az arany ugyanis még hiányzik.”

 

Néhány perccel a magyaroké előtt ért véget a másik elődöntős találkozó, melyben az ukránok végig tartani tudták az ezúttal nem túlságosan aktív – 2011-ben arany-, tavaly ezüstérmes, olimpiai címvédő – franciákat, a végjátékban pedig ki is csikarták a győzelmet.

 

 

Eredmények:

a 32 között:

Magyarország-Argentína 45-31

 

a 16 között:

Magyarország-Kazahsztán 45-31

 

negyeddöntő:

Ukrajna-Csehország 33-27

Franciaország-Olaszország 45-40

Magyarország-Venezuela 43-39

Lengyelország-Izrael 33-24

 

elődöntő:

Ukrajna-Franciaország 17-15

Magyarország-Lengyelország 45-41

 

(MTI)