Győr+
2013.08.19. 11:06

Jó ember kerestetik: Horváth Tibor „Álmodó”

Jó embereket keres a Médiaunió Alapítvány: a jelöltek között négy győri is van, ezen a héten Horváth Tibort, az „Adjunk álmokat” alapítóját mutatjuk be, aki nem felejtett el álmodni, és a gyerekeknek is meg akarja ezt tanítani.

„Ki fogja megtanítani gyermekednek azokat a készségeket, amelyekre szüksége lesz a sikeres élethez?” – fogadja a kérdés a látogatót, aki rákattint az „Adjunk álmokat a gyermekeinknek” elnevezésű program weboldalára. A kérdésre persze rávághatjuk, hogy majd mi és a tanárai, de valljuk be, manapság ez már korántsem ilyen egyszerű.

Ezt ismerte fel Horváth Tibor, aki egy olyan összefogást álmodott meg, amely által mindenki jól jár: elsősorban a gyerekek, a szülők, az iskolák, a támogatók, és ha minden jól megy, akkor a kezdeményezést tekinthetjük egy nemzeti befektetésnek is. Horváth Tibor és csapata olyan anyagokkal és programokkal segíti a diákok képzését, amelyeket felnőve hasznosítani tudnak munkájukban. A cél, hogy mire a gyerekek 18 évesek lesznek, megállják helyüket a világban.

 

 

A négygyermekes édesapa életét mindig az ötletei vitték előre. Egy tavalyi, februári reggelen érkezett a spontán gondolat: az országban felhalmozódott tudás mankót jelenthet a fiataloknak, miközben járni tanulnak. A következő ötlettel beugrott a hogyan is: magyar vállalkozók összefogásával, akik megvásárolnak egy-egy oktatócsomagot és választanak egy iskolát, amelyek megkapják azt. A tervek szerint hét fontos területet mutatnak be így a diákoknak.

Jelenleg egy 17 DVD-ből álló csomagot küldenek az intézményekbe, amely segítséget nyújt a gyerekeknek a különböző kultúrák megismeréséhez és a nyelvtanulás igényének kialakulásához. Később lesz szó többek között emberi kapcsolatokról, együttműködésről, felelősségvállalásról, időgazdálkodásról, önmenedzselésről, pénzügyi és vállalkozási alapismeretekről. A program által a 7–18 éves fiatalok tanulhatnak gyorsolvasást, gépelést, fejleszthetik fogalmazási készségüket, de sokat megtudhatnak arról is, mi kell a testi-lelki egyensúlyhoz. „Közel négyezer iskola van Magyarországon. Ha mindegyikben csak egy gyereknek tudunk segíteni a jobb irány megtalálásában, akkor ez 15 év alatt hatvanezer gyerek, és ennyi fiatallal már lehet hatással lenni a társadalomra” – vélekedik Horváth Tibor.

 

Elárulta, a tavaly decemberi indulás óta több mint száz iskola negyvenezer diákjához jutott el a tudáscsomag, szeptemberre pedig már sorakoznak a további szállítmányok az irodájában. „A pártfogói táborunk nagyon széles, a nyugdíjas nagymamától kezdve a többmilliárdos vagyonú cég vezetőjéig vannak kapcsolataink az egész országból. Győr-Moson-Sopron megye és a főváros élen jár az adakozásban és mondhatjuk, hogy eddig szinte az összes iskola nyitott volt arra, hogy elfogadja az adományokat. Remélem, ha tíz év múlva leülünk beszélgetni, azt tudom mondani, soha nem volt kérdés, hogy a gyerekek hozzáférnek-e a tudáshoz. Fontos, hogy ez ne legyen pénzkérdés” – hangsúlyozza. Egy iskolát egy pártfogó támogathat egyelőre, a cél, hogy minden intézmény mellé álljon valaki, aki ezt megteheti.

 

 

A közelmúltbeli indulás ellenére már számos terve van Horváth Tibornak. Elárulta, a legjobb ötletei újság-, illetve könyvolvasás közben születnek. Naponta legalább harminc percet szán olyan kötetekre, melyek inspirálják és tanítják. Az első három évben a fent felsorolt anyagokat állítják össze és küldik el az iskoláknak, ezalatt pedig felkészítenek egy profi, gyakorlati tudással bíró, szakemberekből álló előadói csapatot, akik aztán járják az oktatási intézményeket.

Olyan cégeket is keresnek, ahol a diákok időben, testközelből ismerhetnek meg minél több szakmát, hogy jól dönthessenek. Folyamatban van egy megállapodás egy magyar céggel, amely kifejlesztett egy új nyelvtanulási technikát, amely hat hónap alatt ígéri a stabil nyelvtudást és rendkívül motiválja a gyerekeket. Horváth Tiborék példaképjelölteket is bemutatnak a fiataloknak. „Elsőként Tóth József Péter, a Lipóti Pékség alapítója állt mellénk, 2.500 gyereket fogad a jövő tan- évben. Az egyik élharcosunk pedig Rakonczay Gábor, aki világelsőként kenuzta át az óceánt. Ők megmutathatják, mennyire fontosak az álmok. Egy mondás szerint az ember 25 évesen meghal, 75 évesen temetkezik, mert elfelejt álmodni. Pedig hiszem, ha az ember eléggé akar valamit és hajlandó megfizetni az árát, akkor szinte bármit elérhet. A hozzáállás a kulcs” – véli.

 

Arról még nem szóltunk, hogy mégis miért éri meg a vállalkozásoknak a csomagok finanszírozása. „Egyrészt mert kapnak cserébe számukra hasznos könyveket például és egy oklevelet, másrészt mert adni jó. Aki ad, az nyer. Az adakozás megerősít, rengeteget hozzátesz az egyén életéhez.” S hogy Horváth Tibor miért csinálja? Egy idézettel árulja el: „Csak az élet az, mi gyorsan elszalad, amit szeretve tettünk benne, az megmarad.”

 

 

A beérkezett, érvényes pályázatokat a Médiaunió Alapítvány által felkért szakmai zsűri értékeli. A közönség is kiválaszthatja kedvencét, like-olhatja a történeteket a pályázat Facebook-oldalán, a zsűri azonban önállóan dönt, nem köteles a közönség szavazatait figyelembe venni.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor