Győr+
2013.08.22. 17:12

Hatvanéves a legendás bombázó

A közelmúltban ünnepelte hatvanadik születésnapját Póczik József, az egykori kiváló labdarúgó, az ETO aranygenerációjának tagja. Születésnapja alkalmából a győri önkormányzat nevében Bolla Péter kabinetfőnök köszöntötte a legendás játékost, akinek a város ezüst emlékérmét nyújtotta át.

„Póczik József nem csak a győri, hanem az egész magyar labdarúgás egyik legnagyobb egyénisége volt a hetvenes és nyolcvanas években. Már a hetvenes években is kiváló futballista volt, de a csúcsra akkor ért fel, amikor Verebes József keze alatt két bajnoki címet nyert az ETO-val. Egy fantasztikus csapatnak volt a karmestere, példakép lehet a mai fiatalok számára. Örülök, hogy nem szakad el a labdarúgástól és még ma is aktívan szerepet vállal a város sportéletében” – méltatta Bolla Péter a születésnapost.

 

Póczik József a MÁV-DAC-ban kezdte pályafutását, de az ETO hamar kiszemelte magának. A hetvenes évek elején a Rába ETO-ban, majd 1976 és 1979 között a Honvédnál szerepelt az élvonalban, és a nemzetközi kupaporondon is letette névjegyét. Győri visszatérése hozta meg az igazi sikert, aktív részese volt az ETO aranykorának, 1982-ben és 1983-ban is bajnokságot nyert a zöld-fehérekkel. A hajszálpontos indításairól és bombagóljairól híres középpályás tizennégy alkalommal szerepelt a válogatottban, ahol négy gólt is szerzett. Világbajnoki résztvevő is lehetett volna, de mivel remek formája ellenére csak kiegészítő emberként számítottak rá, így lemondta a szereplést. A bajnoki címek után a belga Royal Antwerp szerződtette, ahonnan két év után tért vissza a Rába ETO-ba. Az aktív labdarúgással 1989-ben hagyott fel. Edzőként korábban az ETO csapatát is vezette, napjainkban pedig a megyei első osztályú DAC 1912 mestere.

 

 

„Csodálatos érzés, hogy gondolt rám a város ezen a kerek évfordulón” – fogalmazott Póczik József. „Ilyenkor eszembe jutnak a régi emlékek, melyek közül a két bajnoki aranyérem még a válogatottban szerzett mesterhármast is megelőzi a képzeletbeli rangsorban. A régi sikerek titka a kitűnő közösség volt, az egykori társakkal még ma is tartjuk a kapcsolatot, bár manapság már ritkábban találkozunk. Az ETO meccseire mindig kijárok, óriási dolognak tartom a harminc év után megnyert bajnoki címet, de sajnos az őszi rajt nem úgy sikerült, ahogy vártuk. Bízom benne, hogy a csapat minél előbb kilábal a gödörből. A DAC-nál pedig készen állok az új feladatokra, jó újra a kispadon ülni” – mondta a hatvanéves legenda.

 

Lakner Gábor

Fotó: O. Jakócs Péter