Győr+
2013.08.29. 12:06

Hungarikum lehet a magyar védőnői hálózat

Küszöbön áll a hazai védőnői szolgálat megújítása, ennek kapcsán Bábiné Szottfried Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa egyeztetett a győri védőnőkkel.

A védőnői hálózat megújításáról szóló országjáró konferenciasorozat 2013. augusztus 29-i állomása Győr volt, ahol a megyebeli védőnőket várták a konzultációra. A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón a házigazda város alpolgármestere, Simon Róbert Balázs elmondta, a védőnői talán a legszebb hivatás, amit egy nő választhat magának. Hozzátette, hazánkban különösen is fontos ez a téma, hiszen a közel száz évre visszatekintő hazai védőnői hálózat komplexitásában egyedülálló Európában.

 

 

Az alpolgármester kifejtette, a kormány célul tűzte ki a hálózat megújítását, és ennek koordinálását Bábiné Szottfried Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa végzi, aki országjáró körúton gyűjti be a helyi védőnők tapasztalatait, igényeit. Kara Ákos országgyűlési képviselő hozzátette, a megyéről és városunkról is elmondható, hogy védőnőink nagyon színvonalas, lelkiismeretes munkát végeznek. Roppant fontos feladatot látnak el a gyermekvédelem terén, és jelző szerepük a jövőben is nagy segítség a gyermekek biztonságos nevelése érdekében.

 

A változásokról Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos számolt be, aki maga is a hálózat egyedülállóságát emelte ki. Mint mondta, éppen ezért kezdeményezte a magyar védőnői szolgálat hungarikummá minősítését, amivel kapcsolatban friss hír, hogy az ágazati értéktárba bekerült, vagyis már „csak” a Hungarikum Bizottság döntése szükséges hozzá. Kiemelte, a megújítást azért is tartják időszerűnek, mert azt maguk az érintettek kérték, és 1700 aláírással támasztották alá. Számukra ugyanis lényeges, hogy a jelenlegi széttagolt helyett egységes munkáltatói háttérrel rendelkezzenek.

 

 

 

A miniszteri biztos elmondta, jelenleg két EU-s projekt segíti az országos munkát, az egyik a kora gyermekkori fejlesztés területén biztosít nagyobb mozgásteret, míg a másik a méhnyakrák-szűrés kiterjesztését segíti. Hozzátette, folyamatban van az egységes infókommunikációs háttér kifejlesztése is, ennek egyik érdekes eleme a védőnői tablet-program, a mely a gyorsabb adminisztrációhoz nyújt segítséget.

 

Kérdésre válaszolva Bábiné Szottfried Gabriella hangsúlyozta, a hungarikummá nyilvánítás azért is lenne fontos, mert könnyebben be tudnánk mutatni a világnak a hazai hálózat komplexitását, a színvonalas képzésünket, ami akár kiterjeszthető is lenne, így hazánk képzési központtá is válhatna ebben a témakörben.

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor