Győr+
2013.09.07. 08:24

Tanár úr kérem, én készültem!

A nyári szünet után folytatjuk utunkat Győrben. Szeptember lévén becsengettek az iskolákban, így stílszerűen újabb állomásunk a kilences választókörzet, amelynek önkormányzati képviselője maga is tanárként dolgozik az általa képviselt városrészben, amely Marcalváros I. keleti, Nádorváros déli, valamint Adyváros nyugati részét foglalja magában.

A nagyrészt lakótelepi környezet az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, panelházak újultak meg, parkok szépültek, és a körzetben található számos oktatási intézmény fejlesztése révén javultak a fiatalok nevelésének körülményei. Közel tízezer ember lakóhelye ez a terület.

 

Szegediné Bozzay Katalin, a III. Számú Gazdasági Működtető Központ igazgatója úgy tapasztalja, a városrész jó irányba fejlődik, amely nagymértékben köszönhető a terület önkormányzati képviselőjének. „Kovács Tamás nagyon közvetlen ember, bármikor megállítható az utcán, az itt lakók elmondhatják neki észrevételeiket, ő pedig amiben tud, segít. Tanárként is hasonlóan viselkedik, ezért szeretik a diákok is.” Az igazgatónő hozzáteszi, vezetőként maga is sokat egyeztet a képviselővel, aki rendszeresen keresi a fiatalok számára hasznos fejlesztések lehetőségeit. „A Kovács Margit-iskolában az elmúlt évben elkezdődött színházterem-felújítás a nyáron fejeződött be. Képviselőnk segítségével újjászületett a színpad és több kiegészítő fejlesztés is történt, így az itt szervezett nívós programok, iskolai rendezvények is méltó körülmények között valósulhatnak meg.”

 

Formaggini Alajosné, Ica néni 1976 óta lakik egy Tihanyi Árpád úti tömbházban. A 72 éves, nyugdíjas hölgy szerint a lakókörnyezete óriási fejlődésen ment keresztül. Úgy érzi, közel negyven éve jó helyre került, nem is szeretne máshol élni. „A rendezett környezet, a hangulatos játszóterek és pihenőhelyek, a jó lakóközösség és a megfelelő közlekedés is hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a mindennapokban. A fejlődés nagymértékben köszönhető képviselőnknek, aki minden észrevételünket meghallgatja. Talán még néhány pad kellene a tömbházak közé, ezt az igényünket már jeleztem is Kovács Tamás felé. Ahogy ismerem, ebben is segíteni fog!”

 

 

Kovács Tamás maga is itt született, minden ideköti, hiszen családja, barátai is itt élnek, itt járt iskolába és ma is itt dolgozik. „Gyermekkoromat Nádorváros szélén éltem le, így láttam és megéltem, hogyan épülnek a mai Marcalváros lakóházai, iskolái, óvodái és parkjai, vagyis az egész lakótelep. Gyerekként bejártunk az épülő iskolákba és csodálattal néztük, milyen hatalmas tornatermekben sportolhatunk majd. Akkor még nem gondoltam, hogy nem csak diákként koptatom a „barna iskola” padjait, de később pedagógusként magam is 14 éven át fogom ebben az intézményben oktatni a diákokat. Két éve a szomszédos Kovács Margit-iskola tanára vagyok. Pedagógusi pályám elején a délutáni „óvodásfociért” is én voltam a felelős. Akkor még nem voltak az intézményeknek olyan lehetőségeik, mint most, büszkén mondhatom, hogy körzetünkben ma már három óvoda is rendelkezik bekerített focipályával.

 

 

Kovács Tamás 2002 óta képviseli a városrészben élők érdekeit a győri közgyűlésben. Mint mondja, a problémák feltérképezésében és megoldásában sokat segít, hogy a körzetben él, a lakókkal napi kapcsolatban áll, akiknek megkereséseit, visszajelzéseit elengedhetetlenül fontosnak tartja munkája ellátásához. A körzetben megvalósult beruházásokat ugyancsak a lakossági igények indokolták. Útfelújítások, közlekedési fejlesztések történtek, parkolókat alakítottak ki, folytatódott a lakóépületek energiatakarékos megújítása, a játszóterek építése, valamint az óvodák, iskolák és a zöldterületek fejlesztése is.

 

 

„Gyerekként a Marcalváros helyén lévő kukoricásban bújócskáztunk, fára másztunk és fociztunk, játszótér nem nagyon volt. Azóta sokat változott a helyzet. Csak az általam képviselt körzetben nyolc játszótér található, amelyek az elmúlt években épültek. Ezeket folyamatosan gondozzuk, fejlesztjük. Idén a Cuha–Répce játszótér kapott egy új csúszdát és reményeim szerint hamarosan egy hintával is bővül a gyermekek örömére. Körzetemben nagyon sok közintézmény van a bölcsődétől az idősek otthonáig. Ezek karbantartására, felújítására minden évben több tízmillió forintot fordítunk, az ablakcserétől kezdve a vizesblokkok felújításán keresztül az udvarok, játszóterek rendbetételéig. Ugyanilyen fontosnak tartom a lakóházak felújításának támogatását is. A Panelprogram keretében több lépcsőház is megújult, többek között a Lajta, Cuha, Ikva, Szent Imre, Magyar utcákban láthatóak már a felújítások eredményei.

 

 

Rengeteg gyermekkori élmény fűz az Erzsébet ligethez is. A nagy nyári melegben sokat bicikliztünk a hűs fák alatt, ősszel pedig sosem maradhatott el a „kötelező” gesztenyegyűjtés. A liget jelentős változásokon ment keresztül, az évek alatt 25 fát és több mint ezer virágzó cserjét ültettünk, megújult a játszótér, a pihenni vágyók számára pedig 29 pad és két piknikegység teszi otthonosabbá a környezetet. A park járdái térkő burkolatot kaptak. A körzet tisztasága érdekében eddig már több mint száz szemétgyűjtőt helyezünk ki, és ez a szám a jövőben tovább bővül. Közvilágítás-fejlesztés is történt és a KRESZ park is megújult az idén.

 

Feladatok, megoldandó problémák mindig vannak és lesznek is, de hiszek benne, hogy ezeket közösen, lépésről lépésre meg tudjuk oldani, ezért is köszönöm mindenkinek, aki ötleteivel, észrevételeivel, támogatásával segíti munkámat. Kérem, forduljanak hozzám bizalommal továbbra is a 06-30/997-0401-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen. A körzetben történt munkákról felvilágosítást kaphatnak a kovacstamasgyor.hu honlapon is” – zárta a képviselő.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter