Győr+
2013.09.14. 07:30

Novemberre készül el a Radnóti utca és a Móricz Zsigmond rakpart fejlesztése is

Továbbépítik a Móricz Zsigmond rakparti utat, amely megkönnyíti a közlekedést a belváros felől Városrét és Gyárváros irányába. Ezzel párhuzamosan a Radnóti utca felújítása is megkezdődött.

Korábban lapunkban is beszámoltunk arról, hogy elkezdődött az új pinnyédi híd építése, amelynek befejezése – a kapcsolódó utak nélkül – idén novemberre várható. Időközben két újabb nagyszabású infrastrukturális fejlesztés is megindult, amelyek szintén az őszi hónap során készülnek el. Borkai Zsolt polgármester kérdésünkre hangsúlyozta, számos jelentős építkezés folyik a városban, köztük – a kormányzati támogatásnak köszönhetően – a sportlétesítményi nagyberuházások, az önkormányzati önerőből megvalósuló fejlesztések, illetve az európai uniós pályázatok segítségével készülő projektek. Elindult többek között az új uszoda megvalósítása, a pinnyédi híd építése, a Dunakapu tér felújítása, zajlik Újváros re habilitáció ja, előkészítés alatt áll a multifunkciós csarnok, vagyis olyan beruházások folynak a városban, amelyek hosszú távon is pozitív hatással bírnak majd Győr életére. A dinamikus fejlődéshez elengedhetetlen az infrastruktúra folyamatos fejlesztése is, ennek jó példája a Móricz rakpart vagy éppen a Radnóti utca felújítása.

 

A Móricz Zsigmond rakpartot érintő, mintegy 150 millió forintos beruházás keretében az idén első ütemként az út Tarcsay Vilmos és Vas Gereben utca közti szakasza újul meg, beleértve a Vas Gereben úti csatlakozás kiépítését és a jelenlegi zárás feloldását. A 3,75 méteres forgalmi sávok a tömegközlekedést is lehetővé teszik majd. Az úttesten kívül a csapadékvíz-elvezetés, a közvilágítás, a kétoldali járda is elkészül és parkolókat is kialakítanak. A munkaterületet átadták, a szükséges szakfelügyelet biztosítása után a kivitelezés a szeptember 16-i héten kezdődhet el – nyilatkozta lapunknak Máthé-Tóth Péter, a győri Útkezelő Szervezet szóvivője, aki hozzátette, a 280 méteres szakasz jelentősége, hogy a felújítás után közvetlen kapcsolatot biztosít a belváros és Gyárváros között. Használatával az autósok kikerülhetik a belvárosi forgalmat és a lámpákat is.

 

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője kiemelte, ez egy nagyon fontos fejlesztés több okból is. Egyrészt egy idáig elhanyagolt szakasz válik rendezetté, a beruházás kulturált körülményeket teremt a területen. Másrészt a rakpart jó minőségű aszfalton válik végig járhatóvá úgy, hogy javítja a belváros és Városrét közúti kapcsolatát, könnyebben megközelíthetővé teszi az Árkád üzletközpontot, a Gyárváros felé irányuló közlekedést pedig úgy könnyíti, hogy közben tehermentesíti a belvárost. A képviselő hozzátette, a beruházás során a járdát is kiépítik, így a piac is könnyebben megközelíthető lesz a gyalogosok számára.

 

 

A Radnóti utca esetében a felújítást az indokolta, hogy a Köztelek és Akác utca közti szakaszon rengeteg folt tarkította és tette egyenetlenné az útpálya burkolatát, ami gondot jelentett a Jedlik Ányos hídon érkező forgalom számára. A győri Útkezelő Szervezet az említett szakasz teljes felújítását már korábban megterveztette, most pedig a kivitelezés is megvalósulhat. A beruházás annyiban hasonlít a Móricz Zsigmond rakparti fejlesztéshez, hogy ennek befejezését is idén novemberre tervezik, és a munkálatok értéke is hasonló, mintegy 160 millió forint.

 

 

A burkolat mellett felújítják a járdákat, parkoló-és buszöblöket alakítanak ki, megújul a közvilágítás és kerékpárút is készül. A Köztelek és az Akác úti csomópontban is könnyítik a gyalogos átkelést, hiszen a közelben iskola és nyugdíjasklub is működik. Az átkelőknek a jövőben 12 méter helyett csak 7 métert kell az úttesten gyalogolniuk.

 

 

A beruházással kapcsolatban Szeles Szabolcs, a városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a Radnóti utca óvoda és Köztelek utca közötti szakaszának felújítása nélkülözhetetlen egyrészt a Jedlik hídhoz kapcsolódó úthálózat rekonstrukciója miatt, másrészről a Radnóti út a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Játékok rendezése miatt is kulcsfontosságú. Az említett szakaszra sok panasz érkezett, rossz burkolata miatt veszélyes és rendkívül zajos volt. A felújítással ez megoldódik, miként az úton való átkelés biztonságosabbá tétele is. „Fontosnak tartom, hogy ez a szakasz is kerékpárúttal együtt készül, és ez is azon beruházások közé tartozik, melyek felértékelik Szigetet, a kerületet” – zárta a képviselő.

 

 

Végéhez közeledik egy másik fontos átalakítás is, a Kodály Zoltán és a Földes Gábor utca kereszteződésében kialakított új csomópont, amely már az új körforgalmi rend szerint használható.

 

Papp Zsolt