Győr+
2013.09.14. 08:25

Boszorkányokkal nyit a színház

Már augusztus végén megkezdődött a mozgolódás a színfalak mögött a Győri Nemzeti Színházban.

A kulisszák mögé a nézők is bepillanthattak a csütörtöki nyílt napon, ez volt az első nagy esemény a 2013/2014-es évadban. A társulat számára a hagyományos évadnyitó ülést lapunk megjelenésének napján tartják, ezért Pottyondy Nórát, az intézmény kulturális menedzserét kértük, adjon ízelítőt, mi vár ránk a színházi szezonban. Elmondta, új művészekkel találkozhat a közönség, több fiatal színész is érkezett a társulathoz. Például Budai Zsófia már az első bemutatóban, a Salemi boszorkányokban is feltűnik, de láthatjuk majd Sándor Pétert, aki ismerős lehet a nagyközönség számára a Társas játék című sorozatból. Először lép a győri színpadra Török Tamás, a Madách Színház ifjú stúdiósa és Baranyai Annamária is, aki egyébként számos musicalszerepben feltűnt már országszerte. Az évad szuperprodukciójának főszereplője pedig Gesztesi Károly lesz, aki évente csak egy darabot vállal, idén a győri színházat választotta. Pottyondy Nóra hozzátette, több új rendező is állít a győri teátrum színpadára műveket: az első bemutatót Bagó Bertalan rendezi és Győrbe érkezik a Kossuth-díjas Bezerédi Zoltán is. A Magyarország, szeretlek című műsorban ismertté vált Szente Vajk pedig egy zenés darabbal várja a publikumot.

 

 

A legnagyobb dobásnak idén a Sakk című musicalt szánják, melynek zenéjét az ABBA együttes két tagja és Tim Rice írta. Karácsony előtt az Illatszertár című vígjátékot láthatjuk a nagyszínpadon, majd az opera műfaj egyik megkerülhetetlen remekművét, a Rigolettót játsszák.

 

A teátrum Móricz Zsigmond halálának 70. évfordulójára az Úri muri színpadi feldolgozásával készül, az évadot pedig egy klasszikus, a Mágnás Miska operett zárja. A Kisfaludy-teremben három bemutató lesz: A kripli című színmű, a Csoportterápia, ami a „mjuzikelkámedi” műfajmegjelöléssel csábítja a zenés darabok kedvelőit, illetve egy mese, a Walesi lakoma. A 2013/2014-es évadban is műsoron marad a Csinibaba (képünkön), a Finito, a János vitéz, az Operettmánia, a Portugál, az Apácák, a Hajmeresztő és a Hetedhét című mesedarab.

 

Pottyondy Nóra a szokásos nyári fel- újításokról is beszélt. „A legnagyobb összeget, 15 millió forintot a nyílászárók cseréjére fordítottuk. A színpadon garanciális javításokat végeztek a szakemberek, emellett megújítottuk a tetőszigetelést, a Vasarely-burkolatot, az előcsarnokban pedig radiátorokat szereltek fel. A körülbelül 68 millió forintos beruházás önkormányzati támogatásból és saját bevételi forrásból valósult meg” – árulta el a kulturális menedzser.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor