Győr+
2013.09.15. 11:10

Egy nemes mesterség tárgyai

Egyedülálló alkotások, nemesfém címerek készülnek Kákonyi Zoltán ötvös és ékszerész szabadkai műhelyében. A művész Esterházy-palotában rendezett kiállításán Győr jelképét is láthatja a nagyközönség.

Honnan jött az ötlet, hogy az ékszerész, az ötvösmesterség fogásait, alapanyagait címerkészítésre használja?

 

Öt évvel ezelőtt, egyik szabadkai barátom esküvőjére szerettem volna igazán személyre szóló, időtálló nászajándékot adni. Kitaláltam, hogy elkészítem a város címerét színezüstből. Ez volt az első ilyen jellegű munkám. Nagy sikere volt, ezért elkezdtem komolyan foglalkozni a heraldikával. Azóta sorra születnek a címerek, kicsik és nagyok, egyszerűek és bonyolultak, a legapróbb részletekig kidolgozottak. Örülök, hogy így alakult, hiszen mindig olyan dologgal szerettem volna foglalkozni, amit más nem csinál, ami egyedi és minőségi.

 

 

Mit hozott a győri kiállításra?

 

Elkészítettem Győr város címerét s elhoztam legértékesebb darab címert. Fél kilónyi 14 karátos arany, drágakövekkel kirakva, közel egy év munkája van benne. Kiállítottuk a monarchia nagycímerét, az angol címert, több város és család címerét is. Igyekszem bemutatni a nagyközönség számára a globális heraldikát.

 

 

Az ön győri címeréről mit érdemes tudni?

 

Nekem nagyon megtetszett Győr komplex címere, egy tízes skálán minősítve hetesnek gondolom a különlegesség és az elkészíthetőség szempontjából. Két hónapig dolgoztam rajta, ezüstöt, sárgarezet, vörösrezet és némi színezéket használtam.

 

 

Hogyan lesz az alapanyagokból címer?

 

Ezek az újraértelmezett címerek kézi munkával, nemesfémek, természetes anyagok ötvözésével készülnek, öt-hat hagyományos kéziszerszám segítségével. Több darabnál alkalmazom a síkból való kiemelést, egy odaillő háttér előtt három dimenzióban jelenik meg a címer, bekeretezve. A munka természetesen az eredeti darab tanulmányozásával, a tervezéssel kezdődik. Ez gyorsan megy, az ihlet hamar jön, maga a kétkezi munka az időigényes. Ezt nem lehet megtanulni, ezt érezni kell.

 

 

Jelenleg min dolgozik, milyen tervei vannak, mi az, amit nagyon szeretne elkészíteni?

 

Tele vagyok tervekkel, ötletekkel, de ezekről nem szívesen beszélek. Inkább azt remélem, egyre több helyen, egyre többen megismerik a munkáimat, egyedi alkotásaimat. Lassan, de már érkeznek megrendelések nagy múltú családoktól, az Egyesült Államokból, Szerbiából, Oroszországból. A címer nemes, drága dolog, keveseknek van és kevesen engedhetik meg maguknak, hogy nemes anyagokból is készíttessenek belőle egy példányt.

 

(A kiállítás szeptember 22-ig látogatható.)

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor