Győr+
2013.09.19. 14:15

Győrben járt a Szolidaritás Nagykövete

Orsós Zsolt, a Szolidaritás Nagykövete, vak sportoló, volt paralimpikon országjáró útja során szeptember 19-én a Kazinczy gimnáziumba látogatott, hogy kötetlen beszélgetés – majd csörgőlabdázás - közben bemutassa a diákoknak a fogyatékossággal élő emberek örömeit, nehézségeit.

Orsós Zsolt lapunknak elmondta, a program lényege, hogy a legnyitottabb fiatal korosztály személyesen is találkozhasson egy fogyatékkal élő emberrel, megtapasztalhassa, hogy a sérült ember is ember, nem kell idegenkedni tőlük, bátran közeledhetnek feléjük. A beszélgetésnek köszönhetően sok fiatalban feloldódik a gátlás, és a jövőben kérés nélkül is segítenek, ha éppen mondjuk egy vak ember át szeretne kelni az úton, és ha felnőnek, az sem jelent majd gondot, hogy ilyen emberrel együtt dolgozzanak, ha olyan helyzetbe kerülnek, akár munkát adjanak nekik. Orsós Zsolt szerint rendkívül hasznos a személyes találkozó, és a három éve tartó programsorozatnak már vannak visszatérő résztvevői, sokan a facebook oldalán kifejezetten kérik tőle, hogy értesítse őket, ha a városukba érkezik.

 

 

A programot Soltész Miklós, Szociális Államtitkár hívta életre annak érdekében hogy már az iskolai nevelés során erősítsék a társadalmi szolidaritást, hogy megváltozzon a fogyatékossággal élőkről kialakult kép. Orsós Zsolt a „Szolidaritás Nagyköveteként országos program keretében ismerteti meg embertársainkat, elsősorban a diákokat a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeivel, örömeivel és a segítségnyújtás lehetőségeivel. A volt paralimpikon országjáró túrája során iskolákba látogat, ahol előadásokat tart általános iskolák felső tagozatos tanulóinak, valamint középiskolásoknak. Előadásainak részét képezi egy játékos mozgásélmény, amely segítségével a diákok rövid időre megtapasztalhatják milyen nehézségekkel küzdenek a látássérült embertársaik, ezáltal közelebb kerülnek a fogyatékossággal élők mindennapjaihoz.

 

 

Orsós Zsolt a győri Kazinczy gimnáziumban két tanórát tartott a fiataloknak. Az első, beszélgetős órán a Szolidaritás Nagykövete saját élményeiről, életéről, sportbéli sikereiről, az integrált oktatásban eltöltött 12 tanévéről, illetve a Paralimpiákon szerzett tapasztalatain keresztül, más fogyatékosságokról, fogyatékos versenyszámokról beszélgetett a gyerekekkel.

 

 

A beszélgetés célja elsősorban annak megtanítása volt, hogy mikén közeledjünk egy fogyatékkal élő emberhez, legyen az hallás-, mozgás-, értelmi- vagy látássérült. A program második részében a csörgőlabdáé volt a főszerep. A diákok kipróbálhatták a vakok által játszott speciális sportágat, természetesen bekötött szemmel.

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor