Győr+
2013.09.21. 12:02

Ma van a magyar dráma napja – programok országszerte

Országszerte számos programmal, előadásokkal, felolvasásokkal, kiállításokkal, díjátadással, nyílt nappal várják a színházszerető közönséget.

 

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 130 évvel ezelőtti, 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) a magyar dráma napjáról a budapesti Katona József Színház Kamrájában emlékezik meg, ahol átadják a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, a Szép Ernő-jutalmat és a Bálint Lajos-vándorgyűrűt.

A fővárosi Bajor Gizi Színészmúzeumban ezen a napon nyílik meg az OSZMI Gobbi Hilda születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett életmű-kiállítása, a Nemzeti Színházban és Soproni Petőfi Színházban is nyílt napot tartanak. A Vígszínház vasárnap ünnepel: Bródy Sándorra emlékeznek a Pesti Színházban, ahol a 150 éve született író A dada című művét felolvasószínházi formában mutatják be a magyar dráma napja alkalmából.

 

hirado.hu