Győr+
2013.09.23. 10:42

Egységes arculattal

Győri sétánkat folytatva a 10-es választókörzethez érünk, amely Marcalváros I. középső, Adyváros északi, valamint Nádorváros déli részét foglalja magában. A városrészben szembetűnő az a törekvés, hogy az energetikai felújításon átesett panelházak egységes, rendezett arculatot mutassanak.

Az egyforma motívummal ellátott házszámtáblák, a művészi alkotásokká változó trafóházak, a rendezett zöldterületek és egyre bővülő játszóterek azt mutatják, a környéken odafigyelnek a környezetre, arctalan lakótelepek helyett élhető városrészt építenek.

 

Farkas Imrét a legtöbben csak úgy ismerik, a győri Mikulás. Harminchárom éve lakik a körzetben, előbb a mai Répce utcában élt, majd a Nádor utcába költöztek, ahol a terület önkormányzati képviselője, Borsi Róbert gyerekeskedett. „Kisgyerekként ismertem meg a mai képviselőnket, és nem csalódtam benne, hiszen a városrész jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Megfelelő a közbiztonság, a közterületek rendezettek, a fiatalok számára játszóterek épültek és az extrémsport kedvelői is helyet kaptak. A mindennapokban is érződik, hogy gondos gazdája van a körzetnek, akire lehet számítani, meghallgatja a lakók észrevételeit és a lehető legrövidebb időn belül intézkedik is.” Farkas Imre azt is elárulta, a gyerekek az idén decemberben is számíthatnak a győri Mikulás érkezésére.

 

 

Szegediné Bozzay Katalin, a III. Számú Gazdasági Működtető Központ igazgatója szerint a városrész dinamikus fejlődése nagymértékben köszönhető Borsi Róbert képviselő személyének. „Azáltal, hogy rendszeresen kapcsolatot tart az itt működő intézményekkel, napi szinten érzékeli a lakóterület igényeit, gondjait – de sikereit is. A szülők, pedagógusok, diákok jó közérzetéhez jelentősen hozzájárult azzal, hogy a Kovács Margit-iskola épületét korszerű kamerarendszer figyeli, segítségével a rendszert a legfontosabb belső tereken is ki tudtuk építeni. Az intézmény programjainak rendszeres látogatásával is közvetlen kapcsolatot ápol körzetének lakóival és intézményünknek is állandó támasza.”

 

 

Borsi Róbert, a terület önkormányzati képviselője 2006 óta vesz részt az önkormányzat munkájában. Mint mondja, szívügye az itt élő emberek érdekeinek képviselete, hiszen maga is itt született, itt lelt barátokra, és ma is ebben a körzetben él. „A Nádor utcában nőttem fel, amit régebben Gerence, korábban Draskovics Jolán utcának hívtak. Szüleimmel akkor költöztünk oda, amikor a panelházak épültek, és a fiatal családokból jó közösség kovácsolódott. Ha összetalálkozom az egykori barátokkal, jóízűen beszélgetünk a gyermekkori csínytevéseinkről. Itt egyébként már akkor két játszótér állt, az egyiket mára sikerült is teljes körűen felújítani, és a másik átalakítása is a tervek között szerepel.” A játszótér-felújítási program egyik fontos eleme volt a marcalvárosi Csibész-liget kialakítása, amelyet a névpályázaton egy helybéli lurkó nevezhetett el. Borsi Róbert a nádorvárosi évek után épp ebbe a város részbe, az Ikva utcába költözött, 2009 óta pedig körzetének adyvárosi részében lakik, így a választókerület mindhárom részéhez személyes a kötődése.

„Marcalváros I-en már 2010 előtt sok olyan zöldterület-rendezést tudtunk elindítani, amely élhetőbbé, hangulatosabbá teszi a városrészt. A közelmúltban a Szigethy Attila út szervizútja mellett alakítottunk ki pihenőhelyet, amelyet hamarosan zöldterület fejlesztéssel is bővítünk. Az egész körzetben a legnagyobb gondot a parkolási problémák okozzák. Ezt folyamatosan próbáljuk orvosolni, a nyáron például a Szigethy Attila út mögött építettünk új parkolókat, az ősz folyamán pedig az Ikva utca 34–48. előtti területen alakítunk ki 90 parkolóhelyet a rendezett és szabályos megállás érdekében.” A képviselő a szakemberekkel közösen keresi a megoldást a Szent Imre úti rendőrségi épülettel szemközti parkolási lehetőségek bővítésére is. Nagy hangsúlyt fektet a közbiztonság kérdésére, ez ügyben szoros kapcsolatot ápol a rendőrséggel és az Arrabona Polgárőr Egyesülettel is. „A Lajta utca 20–22. környékén rendszeresen előfordultak köztisztasági és közrendvédelmi problémák, amelyek egy részét már sikerült megoldani, de a cél az, hogy ez a jelenség teljesen kiszoruljon lakókörnyezetünkből. Sikerült megoldanunk a Szigethy Attila út éjszakai kamionforgalmának kizárását, amely szintén az ott élők nyugalmát szolgálja.” A képviselő folyamatosan keresi a fejlesztési lehetőségeket, a városi könyvtár felújítására például nagyszabású tervek készültek, amely nem csak a szolgáltatás színvonalát emelné, de a városképet is javítaná. Megvalósítása elsősorban pályázati pénzből történhet.

„Számos uniós pályázaton veszünk részt, többnek ezek közül most várjuk az elbírálását. Pozitív döntés esetén közösségi, generációkat összehozó programokat tudunk megvalósítani a körzetben.”

 

 

A panelfelújítások során tapasztalható egységes arculat megjelenésével kapcsolatban Borsi Róbert úgy fogalmazott, régóta keresi, milyen módon lehetne kifejezni Marcalváros egységét. Ennek érdekében kaptak a felújított épületek hasonló szimbólumokat, a törekvés egyik hangsúlyos eleme a víz motívum, amely a folyókról elnevezett utcákra utal. „A célom, hogy valóban az itt élők érdekeit képviseljem, ezért biztattam a közös képviselőket, hogy jelezzék felém a lakóközösségek igényeit, ötleteit, ezért vagyok szoros kapcsolatban számos társszervvel és a városrész kulturális életében fontos szerepet játszó Kovács Margit ÁMK-val. Kedvenc hétvégi időtöltésem a piacjárás.

 

Szinte minden szombat délelőtt megtalálható vagyok a vásárcsarnoknál, egyrészt azért, hogy beszerezzem a friss zöldséget, gyümölcsöt, a jó magyar termékeket, másrészt pedig hogy elbeszélgessek az emberekkel, megvitassuk a környék ügyes-bajos dolgait. Az észrevételeket, javaslatokat szívesen veszem, mert a terület fejlesztése közös ügyünk.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter