Győr+
2013.09.23. 16:10

Példaképnek jelölve

Két sikeres győri cégtulajdonost hívott meg a zsűri a Példakép Alapítvány idén először meghirdetett játékának döntőjébe, Csiszka Zsolt és Kiss Gergely is jelöltje lett a magyar fiatalok vállalkozói hajlandóságát felpezsdíteni hivatott „Év Példaképe” díjnak.

A jó hír Valentínyi Katalintól, az alapítvány kurátorától érkezett, aki azt is elmondta lapunknak, hogy a szakmai zsűri több száz jelentkező közül ötven fiatal vállalkozónak adott esélyt az ötmillió forintos fődíj elnyerésére. A kiválasztottakkal bemutatkozó interjúk készülnek, amelyek széles nyilvánosságot kapnak, hogy az olvasók szavazata, ítélete alapján születhessen meg a végeredmény. A tervek szerint a döntősök egy országjáró turnén is részt vesznek, a sikeres, gyakorló vállalkozók személyesen adhatnak tanácsot, példát a roadshow remélhetően szépszámú közönségének.

 

 

A korosztályos jó példa ráfér a helyüket kereső magyar fiatalokra. Az iskolát most elhagyók 30 százalékára munkanélküliség vár, a 30 év alattiak 80 százaléka elégedetlen a sorsával, s tízből kilencen mondják azt, hogy környezetükben senki sincs, akit munkája, életpályája alapján követni tudnának. Az alapítvány díja, projektje az önfoglalkoztatást kínálja megoldásként a végzett diákság mai gondjaira, ötven sikertörténettel kívánja bebizonyítani, hogy fiatalon a legmerészebb álmait is megvalósíthatja az ember.

 

 

Csiszka Zsolt, a Síküveg Kft. tulajdonosa egyetemistaként kezdte, korai, pénzcsináló vállalkozásainak mindegyikére derűsen, mint jó leckére gondol vissza. Cége, amely az ezredfordulón üvegtáblákkal kereskedett, ma üvegfeldolgozással foglalkozik, speciális termékekkel szolgálja ki a régió építőiparát. Ezt az eredményt könnyű lenne eladni megvalósult álomként, de Zsolttól ilyesmit aligha hall majd az alapítványi roadshow közönsége.

 

Az év példaképének jelölt győri vállalkozó szerint egy álom, egy ötlet induláskor jól jöhet, a folytatás azonban hosszú menetelés, hétköznapi kemény munka. Aki haladni akar, polihisztorrá kell válnia, minél kisebb a vállalkozás, annál több dologhoz, joghoz, könyveléshez, marketinghez kell értenie. Az se árt, ha az ember képes higgadtan, kívülről szemlélni saját magát egy rossz lépés, egy rosszul megválasztott útvonal miatt az egész sakkjátszma elveszhet.

 

Csiszka Zsolt a nehezebb végét fogta meg a dolognak, szolgáltató helyett ipari céget hozott létre. Itt nincsenek csodák, nagy ugrások, szerencsés üzletek. Gyártás van, méghozzá olyan minőségben és választékban, ahogy azt a nagy európai cégek, az üvegipari innováció, a világ trendje diktálja. Munka van, aminek eredményeként a vállalkozás tovább nőhet.

 

Azt mondja Zsolt, egy vállalkozó sok mindent elérhet, de piros pontot ritkán kap az élettől, ritkán hallja, hogy klassz, amit csinál. A Példakép Alapítvány projektje azért vonzó egy sikeres üzletember számára, mert másfajta elismerést hozhat, mint a sikeres üzletek. Nagy beszélgetéseket izgalmas témákról fiatalokkal, akik Zsolt szerint ugyanolyan bátrak, vállalkozó kedvűek, mint elődeik, egyszerűen csak rosszkor lettek nagykorúak.

 

 

Kiss Gergely csapata, az Attrecto Zrt. mobilmániás, elhivatott okostelefon-fejlesztő társaságként definiálja magát, azt ígérve, hogy megoldásaik a 21. század mobil világába léptetik be ügyfeleiket. A céget 2010-ben alapító három fiatal egy német érdekeltségű vállalatot hagyott ott a vállalkozói lét, az önállóság kedvéért. Azt mondja Gergely, önmagukat szerették volna megvalósítani, olyan munkahelyet akartak, ahol jó lenni, szülővárosukban kívántak értéket teremteni.

 

 

Győr kitűnő helyszín egy szoftverfejlesztő vállalkozás számára, hiszen három főváros közelségét élvezi, egyetemén magas színvonalú informatikai képzés zajlik. Az Attrecto receptjének hozzávalói között szerepel még az alapítók multinacionális környezetben szerzett tapasztalata, magabiztos nyelvtudása és egy tőkeerős befektető, aki a gyors fejlesztői sikereket látva már 2011-ben partnere lett a fiataloknak. A cég hirtelen nőtt nagyra, ma már az üzletág egyik legjelentősebb magyarországi vállalkozása, harminc munkahelyet teremtve.

 

Kiss Gergelyt egyetemi körökből biztatták a Példakép Alapítvány pályázatán való részvételre, s maga is úgy gondolta, indulása haszonnal járhat. Az Attrecto vidéki cégként, nulláról indulva, nemzetközi környezetben ért el gyors sikert, története ösztönző lehet a fiatalok számára. A példa leginkább arra tanít, merni kell belevágni, megvalósítani elképzeléseinket.

 

Gaál József

Fotó: Marcali Gábor