Győr+
2013.09.25. 09:10

Ősz a múzeumban

Megújulva, felfrissülve várja az őszi szezont a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Az elnyert pályázatokról, az elkövetkező hónapok programjairól, kiállításairól tartott sajtótájékoztatót az Esterházy-palotában Grászli Bernadett igazgató.

Egyszer volt, hol nem volt címmel hat intézmény diákjai 116 komplex múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt a tanév folyamán a Borsos házban, uniós támogatással. A közel húszmillió forintos forrásból jut megújuló múzeumi foglalkozásra, szakkörre, művészeti vetélkedőre, tehetséggondozásra. Az intézmény terveiben foglalkoztató füzetek, játékok megjelentetése is szerepel. A Váczy Péter Gyűjteményben 28 millió forintos támogatással zajlanak a tanév múzeumi foglalkozásai. Tizenkét intézmény csoportjainak művészeti fejlesztése történhet meg a múzeumi környezetben.

 

Virtuális felújításon esett át a Patkó Imre Gyűjtemény. Erről Tanai Péter néprajzkutató számolt be, elmondva, hogy 11,5 millió forintból infrastrukturális fejlesztések történtek. A Vastuskós ház minden szintjén információs pultok mesélnek a kiállítás tárgyairól, s archív felvételek segítségével ismerhetők meg a néprajzi, antropológiai gyűjtemény egzotikus darabjai. A fogyatékkal élő látogatókat interaktív programok és gömbpanorámák vezetik végig a tárlaton.

 

 

Az őszi programokat sorolva az igazgatónő elmondta, a Rómer-múzeum is csatlakozott a múzeumok őszi fesztiváljához, melynek újdonsága a mesterek és tanítványok programsorozat, valamint a léleküdítő nap. A kiállítások közül az erényöv titkos történetét feldolgozó tárlatra, a győri egyetem épülettervezési tanszékének bemutatkozására, valamint a Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennáléra hívta fel a figyelmet Grászli Bernadett.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor