Győr+
2013.09.25. 10:00

A turizmus világnapja Győrben

Szeptember 27-én ünnepeljük a turizmus világnapját, ebből az alkalomból Győrben is számos érdekes programot szerveznek a szakemberek. A napokban városunk Pécsnek és az oroszországi utazásszervezőknek mutatja be kínálatát.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére minden évben szeptember 27-én ünneplik a turizmus világnapját, amelynek idei központi témája a turizmus és a víz kapcsolata. A világnaphoz immár hagyományosan városunk is kapcsolódik, a fő programhelyszín a Baross úti Látogatóközpont lesz. Kérdésünkre Tóthné Kardos Krisztina irodavezető elmondta, pénteken az intézmény csupa olyan programmal várja az érdeklődőket, amelyek nem csak a hozzánk látogató turistáknak, de a Győrben élőknek is izgalmasak lehetnek.

 

Délelőtt 10 órától a Múltunk és jövőnk a víz című filmet vetítik, délután kettőkor pedig megnyitják Lakatos Krisztiánnak, a Győri Fotóklub Egyesület elnökének „Szigetköz” című fotókiállítását, amely egészen október 26-ig látogatható. Három órától a Mosoni Duna-teremben kezdődnek előadások. A témák közt szerepelnek a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő szolgáltatásai és vizének jótékony hatásai, „Az ivóvíz nyomában” címmel a 130 éves győri vízellátó rendszer látnivalói, érdekességei, valamint a Duna szabályozásában rejlő turisztikai lehetőségek.

 

– Felhívásunk a győriek felé, hogy védjük együtt vízpartjaink tisztaságát! – teszi hozzá az irodavezető. – Azt kérjük tőlük, hogy hozzák magukkal üres PET-palackjaikat és használt elemeiket a Tourinform apró ajándékáért cserébe. A környezettudatos szemlélet természetesen nem csak vonzóbb turisztikai környezetet teremt, de a mindennapi életünket is jobbá, Földünket pedig egészségesebbé teszi. Ennek hangsúlyozására jó lehetőséget nyújt, hogy az idén a fő téma épp a turizmus és a vizeink kapcsolata.”

 

 

A Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett országos szakmai összefogáshoz az idén is csatlakozik városunk. Ennek keretében a megyei kereskedelmi és iparkamara turisztikai szakosztályának szervezésével ezen a napon a Nyugat-magyarországi Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hallgatói gyermekrajzzal kedveskednek a vendégeknek a Látogatóközpontban, illetve a város több szálláshelyén is. A Látogatóközpont a világnap alkalmából játékra is hívja a győrieket, akik elküldhetik Magyarországon készült legkedvesebb vízparti fotójukat. A fényképeket szeptember 26-ig az [email protected] e-mail címre várják, a beküldők között pedig három darab két főre szóló fürdőbelépőt sorsolnak ki.

 

 

A nyári idegenforgalmi szezon lezárultával Győr továbbra is várja vendégeit, a turisztikai szakemberek pedig azon dolgoznak, hogy határainkon belülről és azokon túlról is minél többen válasszák úti céljukként városunkat. A napokban Pécsről érkezett delegáció, hogy megismerjék a város kínálatát. A Nagy Csaba pécsi alpolgármester vezette küldöttség városnézésen vett részt, a belváros nevezetességei mellett megtekintették a Baross úti Látogatóközpontot, a Zichy Ferenc Látogatóközpontot és a Káptalandomb értékeit, valamint részt vettek a Győri Balett szezonnyitó előadásán. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a látogatás tapasztalatairól elmondta, a delegációnak nem csak városunk értékei tetszettek, de az a marketingtevékenység is, ahogy Győr mindezt képes bemutatni. A pécsi szakemberek úgy látják, Győr példaértékűen prezentálja rendezvényeit, nevezetességeit, ennek is köszönhető az, hogy évek óta folyamatos és dinamikus a turisták által eltöltött vendégéjszakaszám növekedése, és mára Győr bekerült az ország tíz leglátogatottabb települése közé. Az itt szerzett tapasztalatokat városuk marketingtevékenysége során hasznosítanák.

 

 

Lapunk megjelenésével egy időben az önkormányzat a megyei kereskedelmi és iparkamara partnereként a moszkvai utazási kiállításon mutatkozik be. Domanyik Eszter, a Marketing, Turizmus és Kommunikációs Osztály vezetője kérdésünkre kifejtette, a program kifejezetten az utazásszervezőknek szól. „A kamara a partnereivel együtt utazott ki a rendezvényre, amelyre egy nyertes pályázat révén nyílt lehetőség. Itt Győr mint idegenforgalmi célpont mutatkozik be egy előadás keretében, illetve konkrét csomagajánlatokkal próbálunk nyitni az orosz piac felé, amely komoly lehetőségeket rejt magában a turizmus terén. Ezen a kiállításon egyébként Nyizsnyij Novgorod is részt vesz, így alkalom nyílik a hamarosan Győr testvérvárosává váló oroszországi várossal az idegenforgalmi kapcsolataink további mélyítésére is.”

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter