Győr+
2013.09.28. 08:00

Győr XX. századi építészeti és kulturális örökségét mutatták be

Többek között a 35 éves győri színházépületről szóló kiállítással mutatják be városunk XX. századi építészeti és kulturális örökségét, de rendeznek például szocreál autók találkozóját is azon projekt keretében, amely Győrt egy különleges útvonalhoz kapcsolhatja.

Lezajlott az a kísérleti program, melynek keretében a Széchenyi István Egyetem és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata egy olyan, a XX. század építészeti és kulturális örökségéhez kapcsolódó turisztikai programsorozatot állított össze, amely bekerülhet az Európai Kulturális Útvonalak javasolt eseményei közé.

 

 

„Az ATRIUM – A XX. századi totalitárius rezsimek építészetének kezelése a város-menedzsmentben” című projekt a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program keretében valósult meg, az Európai Unió támogatásával. A nemzetközi együttműködésben 11 délkelet-európai ország 18 szervezete dolgozott együtt a 20. század építészeti örökségének megóvásán, hasznosításán. Utóbbin belül kiemelt szerepet töltenek be a turisztikailag értékesíthető módok. Az ATRIUM projekt végső célja egy „európai kulturális útvonal” elismertetése az Európa Tanács Kulturális Útvonalak Európai Intézeténél. A projektben résztvevő partnerek célja, hogy a 20. századi totalitárius rezsimek építészeti örökségének kulturális és történelmi vonatkozásait, illetve a kor társ építészeti értékeket bemutassák a nagyközönség számára, ezzel is elősegítve Délkelet-Európa turisztikai, gazdasági fejlődését. A különböző európai helyszíneken található turisztikai csomagokat a helyi turisztikai szakma képviselőinek bevonásával népszerűsítették, fórumokat, egyeztetéseket tartottak. A győri partnerek egy esettanulmányban összesítik majd a pilot projekt eredményeit, tapasztalatait: vizsgálják a létrejött turisztikai termék fogadtatását az érdeklődők körében.

 

 

A projekt kiemelten foglalkozott a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Herman Ottó utcai épületével, az önkormányzat engedélyezési és kiviteli szintű építészeti terveket készíttet el.

 

 

A rendezvények között helyet kapott az „Építészeti emlékek a XX. század második feléből” című konferencia, melyen olyan témákról értekeztek például, mint a totalitárius rezsimek építészetének történeti távlatai vagy Győr modern építészetének online bemutatása. A „Totally Lost” kiállításra mely méltatlanul elhagyatott épületeket mutat be – október 3-ig még várják az érdeklődőket. Pénteken rendezik meg a szocreál autók találkozóját a Mobilisben, illetve a Kutatók éjszakáját a Széchenyi István Egyetemen, szombaton pedig a Győri Nemzeti Színházban nyílik tárlat az épületről, amely idén 35 éves. Aznap buszos kirándulásra is invitálják az érdeklődőket a budai Memento Parkba, illetve a „Szocreál tanösvényre Dunaújvárosba. Jelentkezni az építészkamara titkárságán lehet.

 

Zoljánszky Alexandra