Győr+
2013.09.28. 09:47

Bűnmegelőzési tanácsadó – kedvezőek a tapasztalatok

A diákok is igénylik a bűnmegelőzési tanácsadó jelenlétét az iskolában - mondta Jakabné Horváth Erzsébet, az Eötvös József Általános és Szakiskola igazgatója, mikor szeptember 27-én intézményükben mutatták be az új szakember munkáját.

A bűnmegelőzési tanácsadók a tanévkezdéssel egy időben kezdték meg munkájukat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kijelölt középiskolákban, így a győri Eötvös-iskolában is. A bűnmegelőzési tanácsadónak többek között a drogfogyasztás és az agresszió visszaszorítására kell felhívniuk a fiatalok figyelmét.

 

 

Németh Ágnes rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője részletezte, a tanácsadók feladata az iskolába járó fiatalok bűncselekményekkel szembeni fokozott védelme az elkövetői és a sértetti oldalról, kiemelt figyelemmel az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra.

 

 

Jakabné Horváth Erzsébet, az Eötvös-iskola igazgatója hozzátette, a tanácsadók munkájukat a tankerületekkel egyeztetett éves munkaterv alapján az iskolákkal együttműködésben látják el. Az intézményvezető szerint az eddigi tapasztalatok kedvezőek, a szülők örülnek a szakember jelenlétének, s a diákok is igénylik a közös foglalkozásokat.

 

 

 

Domonkos Szilveszter rendőr őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója elmondta, szituációs feladatokkal modellezik a fiatalokra veszélyes helyzeteket, azokra igyekeznek megoldási lehetőségeket kidolgozni, amit majd az életben is alkalmazni tudnak. Ezeket kisfilmekkel, bemutatókkal támasztják alá.

 

Az őrnagy, ahogy a többi bűnmegelőzési tanácsadó is, kapcsolatot tart az ifjúságvédelemben szerepet játszó állami, önkormányzati, társadalmi és civil szervezetekkel, így még hatékonyabban tudja végezni munkáját.

 

Szigethy Teodóra

Fotó: Marcali Gábor